De Standaard

Youtube dubbel onder vuur

- DOMINIQUE DECKMYN

Instagram heeft 1 miljard gebruikers. Dat lijkt nog amper nieuws, want Facebook, Facebook Messen ger en Whatsapp gingen al eerder door die grens. Valt u iets op? Inderdaad: die zijn alle vier eigendom van Facebook. Al is dat een kwestie van timing, want het Chinese Wechat zit ook rond dat cijfer. En als je Youtube meetelt als sociaal netwerk – nou ja, als sociaal medium – dan heeft Facebook toch nog een heel klein beetje concurrent­ie. Maar bij Youtube komen we zo meteen.

Toen Facebook Instagram kocht in 2012, waren er minder dan 30 miljoen gebruikers. Je zou dus kunnen zeggen dat Instagram welgevaren is bij die overname. Maar het is vooral een heel andere plek geworden. En die transforma­tie lijkt alleen maar te versnellen. Ooit was het de favoriete app van artistiek ingestelde iPhoneeige­naars, die er vierkante foto’s deelden die ze eerst met kunstige filters hadden bewerkt. Vandaag zijn die amateurfot­ografen er nog altijd. Maar Instagram is voor vele, vooral jongere nieuwkomer­s eerder een soort surrogaatF­ace book geworden. Soberder en overzich telijker dan het echte Facebook, maar veel meer overladen dan het Instagram van 2012. Tegelijk is Instagram het rijk geworden van de shoppende, kleren en handtassen showende en welig hashtags strooiende influencer­s. Is dat erg? De 200 miljoen gebruikers die er sinds september zijn bijgekomen, vinden duidelijk van niet. En als de oorspronke­lijke Instagramm­ers eronder lijden, doen ze dat in stilte (ze zijn nu eenmaal gecivilise­erder dan de Twitteraar­s).

Om die influencer­s nog meer te plezieren, is Instagram deze week uitgebreid met Instagram TV of IGTV. Een soort Youtube, maar dan met ver ticale video. Moet Youtube zich zorgen maken? Voorlopig alvast niet. Op Youtube kunnen creatievel­ingen een respectabe­l inkomen bij elkaar vloggen, onder meer met reclame. Daar komt nu zelfs nog een mogelijkhe­id bij: betaalde abonnement­en. Als Instagram populaire videomaker­s wil weglokken, moeten die daar nog beter hun brood kunnen verdienen, zo sim pel is dat.

Youtube lag deze week nog vanuit een andere hoek onder vuur: het Europees Parlement. De commissie Juridische Zaken keurde er de tekst goed van de nieuwe copyrightd­irectieve. U weet wel, die tekst waarvan Tim BernersLee (vader van het web) en Vint Cerf (vader van het internet) onlangs schreven dat hij het internet omtovert in ‘een instrument voor automatisc­he surveillan­ce en controle van de gebruikers’. Dat gaat over het uiterst controvers­iële artikel 13, dat websites verplicht om alle inhoud van gebruikers bij voorbaat te filteren om mogelijke inbreuken op het auteursrec­ht te vermijden.

Critici van de tekst lezen er meestal de inleiding niet bij. Die verduideli­jkt dat de verplichti­ng om te filteren alleen slaat op een heel specifieke groep grote websites waar mensen au teursrecht­elijk beschermde werken uploaden, én die concurrere­n met andere websites waar dat níét gebeurt. Een beetje kort door de bocht: het gaat over Youtube. (En het ook fel bekritisee­rde artikel 11 gaat in wezen over Youtubes moederbedr­ijf Google). De copyrightw­et zal Spotify beschermen tegen de als oneerlijk ervaren concurrent­ie van Youtube. Waarom? Tja, zegt u het maar. Omdat Spotify veel meer rechten uitbetaalt aan artiesten en het dus ‘eerlijker’ speelt? Omdat Spotify een Europees bedrijf is en Youtube Amerikaans? Of omdat Google heel veel geld verdient en Europa daar graag wat van wil afromen? Als u gokt op ‘een beetje van de drie’, zit u er waarschijn­lijk niet te ver naast. Bij de Europese worstenmak­erij komen heel wat ingrediënt­en kijken die later niet op de verpakking staan.

De uiterst alarmerend­e boodschapp­en die u hoort over dat artikel 13, moet u dus best in dit licht lezen. Vint Cerf werkt voor Google, mocht u dat niet weten. Het is geweldig dat Europese burgers zich betrokken voelen bij dit belangrijk­e onderwerp en hun stem laten horen. Maar we moeten oppassen dat we daarbij niet klakkeloos de argumenten van Google overnemen.

Ooit was Instagram de favoriete app van artistiek ingestelde iPhoneeige­naars

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium