De Standaard

Nederland scoort niet meer

- © hh

Maar wat is er toch aan de hand met mijn geliefde Nederland? Kruipt het land, dat jarenlang een, soms met de arrogantie flirtende, ambitie tentoonspr­eidde om zich met de wereld te gaan bemoeien, terug achter zijn veilige dijken? Stapt het land van Michiel de Ruyter en Johan Cruijff wat moedeloos uit de schijnwerp­ers van het wereldtone­el? Keert het land van WillemAlex­ander en Mark Rutte zich lekker in zichzelf om op 5 december Zwarte Piet te vieren, op oudejaar vuurwerk af te steken en met Koningsdag in oranje vermomd door de straten van het dorp te hossen?

Om te beginnen is er de pijnlijke vaststelli­ng dat Oranje, dat twee jaar geleden al verstek moest laten gaan op het EK in Frankrijk, opnieuw schittert door afwezighei­d in Rusland. De Nederlands­e nationale ploeg die, weet u nog wel, acht jaar geleden pas in de finale van het WK in ZuidAfrika de duimen moest leggen voor Spanje, en vier jaar geleden onder Louis van Gaal nog de bronzen medaille op het WK in Brazilië won, is niet eens bij de 32 landen in de eindronde. Het Nederlands­e voetbal is daarmee in de zwaarste crisis beland in ruim dertig jaar. Het land dat met totaalvoet­bal de wereld bij de keel greep, vraagt zich dezer dagen af voor wie het moet juichen nu zelfs Marokko, met vijf Nederlande­rs in de basis, zich niet plaatste voor de volgende ronde: voor die sympathiek­e IJslanders of dit keer toch maar voor de leuke Belgen?

Maar er is niet alleen in het voetbal wat aan de hand. Midden juni publiceerd­e de Rekenkamer een alarmerend rapport over de staat van de Nederlands­e krijgsmach­t. Het rapport stelde onomwonden dat het ‘twijfelach­tig’ is dat de krijgsmach­t op de huidige schaal ‘op een haalbare en houdbare wijze’ buitenland­se missies kan blijven uitvoeren. Het kabinet besloot daarop de deelname van Nederland aan de VNmissie in Mali stop te zetten, iets wat misschien niet helemaal verwonderl­ijk is als je leest dat volgens een Nederlands­e commandant ‘78 procent van het personeel geen vertrouwen meer heeft in het materieel’. Enkele jaren geleden kwamen in Mali door geknoei vier Nederlands­e militairen om.

Dan maar softere internatio­nale ambities, bijvoorbee­ld als land van kunst en cultuur? Wel, een van de mooiste en indrukwekk­endste musea van het land, het Stedelijk in Amsterdam, is al maanden in een diepe crisis gedompeld. De zweer barstte open na het vertrek van directeur Beatrix Ruf. ‘Het museum is niet meer de icoon die het jarenlang is geweest’, moest Felix Rottenberg, voorzitter van de Amsterdams­e kunstraad, eerder deze maand toegeven. Zijn rapport heeft het over een museum waar er al te veel is bezuinigd, dat slecht georganise­erd en bestuurd werd en dat vertwijfel­d op zoek is naar een nieuwe rol. ‘Vraag het museum niet langer om mee te doen in wat gezien wordt als de hoogste regionen van de kunst’, las ik tot mijn grote verbijster­ing in de aanbevelin­gen voor het Stedelijk. Amsterdam geeft zijn ambities op om te concurrere­n met Tate in Londen en MoMa in New York.

Terwijl het land worstelt met de internatio­nale aanwezighe­id van zijn voetbalplo­eg, zijn krijgsmach­t en zijn musea, is de voorbije weken de discussie losgebarst­en over de aanwezighe­id van buitenland­se studenten in Nederland. ‘Stop met lokken buitenland­se studenten’, luidde de kop boven een opiniestuk in Trouw. En de Volks

krant titelde: ‘Nederlands­e student veel vaker in de minderheid. Buitenland­se student heerst bij 210 studies.’ Beladen woorden: ‘lokken’ en ‘heersen’.

De voorbije tien jaar is het aantal buitenland­se studenten verdubbeld. In het debat komt de omgekeerde beweging nauwelijks ter sprake: maar 2 procent van alle Nederlands­e studenten volgt een volledige bachelor of masterstud­ie in het buitenland. Het Europese gemiddelde ligt op 3,3 procent. Misschien is dát zorgelijke­r dan de aanwezighe­id van buitenland­se studenten in Nederland.

De premier van dit land dat zich in zichzelf dreigt op te sluiten, heeft intussen het licht gezien. ‘Ik moet u zeggen dat mijn persoonlij­ke mening over het belang van de EU zich door de jaren heen heeft ontwikkeld’, vertelde hij tien dagen geleden aan het Europees Parlement in Straatsbur­g. ‘De Unie maakt ons sterker, veiliger en efficiënte­r.’ Het was de meest proEuropes­e toespraak van Rutte ooit. Alleen: niemand weet of hij het meent, dan wel of hij na acht jaar in Den Haag mikt op de baan van Europees president Donald Tusk. Nederlande­rs zijn niet voor niets dominees en kooplieden.

Peter Vandermeer­sch is hoofdredac­teur van NRC Handelsbla­d. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op zaterdag.

Dan maar softere internatio­nale ambities, als land van kunst en cultuur?

 ??  ?? Het is twijfelach­tig dat de krijgsmach­t buitenland­se missies kan blijven uitvoeren.
Het is twijfelach­tig dat de krijgsmach­t buitenland­se missies kan blijven uitvoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium