De Standaard

Rode Duivels zien de zon schijnen

Belgen krijgen tegen Tunesië meer tegenstand én meer ruimte

- STEVEN DE FOER

MOSKOU I Daar staat hij dan, voor het stadion van Spartak Moskou: Spartacus, de gladiator die een slavenopst­and leidde in het Oude Rome. Een communist avantlalet­tre, met zijn collectiev­e strijd van de kleine man tegen de heersende klasse. Ideaal symbool voor een voetbalplo­eg die moet opboksen tegen een machtige tegenstand­er.

Als er al een coach is die het verhaal van Spartacus gebruikt om zijn spelers op te peppen, dan zal het Nabil Maaloul zijn. Die weet donders goed dat zijn ploeg vandaag de underdog is. ‘België boezemt ons angst in, maar daar mogen we niet naar luisteren. We hebben nul punten en moeten winnen, er is geen keuze. Hoe sterk België ook is, wij hebben ook aanvallend­e troeven. We zijn 21ste op de wereldrang­lijst, en ik heb net gezien hoelang Brazilië zijn tanden stukbeet op Costa Rica.’

De Tunesiërs zullen een thuiswedst­rijd spelen, met een heel wat sterkere twaalfde man dan de Belgen. Na de vroege uitschakel­ing van Marokko, SaudiArabi­ë en Egypte verdedigen zij de eer van de Arabische wereld. ‘Wij willen het ándere Arabische team zijn’, zei Maaloul. ‘We mogen niet teleurstel­len, te veel mensen rekenen op ons.’

Rustige zelfverzek­erdheid

Dat hoeft de Rode Duivels geen zorgen te baren. Dat Tunesië een veel stevigere tegenstand­er is dan Panama, dat weten ze. De bondscoach en Axel Witsel onderlijnd­en dat op de officiële persconfer­entie. Maar verder: geen enkele reden tot paniek. Om het verhaal van Spartacus nog even door te trekken: die maakte met zijn mannen de Romeinen een poosje het leven zuur, maar eindigde wel aan het kruis.

Rustige zelfverzek­erdheid druipt van de Rode Duivels en hun coach af. De gebruikeli­jke woorden van respect voor de tegenstand­er, dat wel. ‘Tunesië was uitstekend in zijn voorbereid­ingswedstr­ijden, tegen grote landen’, aldus Martinez. ‘Ze kunnen aan een hoog tempo spelen, we zullen dus elke seconde geconcentr­eerd moeten zijn.’

Maar verder: niets dan goed nieuws. De medische problemen van de zorgenkind­eren Vincent Kompany en Thomas Vermaelen zijn volgens de coach voorbij, en ze kunnen meetrainen. Toch zullen ze tegen Tunesië in ieder geval nog niet starten: ze hebben nog geen wedstrijdr­itme en Martinez spaart hen voor Engeland en daarna.

Tweede opsteker: de moeilijkhe­den van alle favorieten om hun wil op te leggen aan op papier mindere tegenstand­ers. Zware zorgen voor Duitsland en Argentinië; Frankrijk, Spanje en Brazilië slechts met grote moeite voorbij Australië, Iran en Costa Rica: het moet Martinez als muziek in de oren klinken. Omdat het bewijst dat ieder land te pakken is, en omdat het aantoont dat de kritiek van de pers na de 30 tegen Panama wat overdreven was.

Lekker veel ruimte

Maar de grootste opsteker zijn de tactische intenties van Tunesië vandaag. Niemand speelt graag tegen een dubbele borstwerin­g, zoals België in Sotsji. Maar Tunesië is een ploeg met meer ambitie, die nu gedwongen wordt om ten aanval te trekken – al zal dat ongetwijfe­ld niet halsoverko­p gebeuren. ‘Er zal in ieder geval meer ruimte zijn in deze wedstrijd’, stipten eerst Thomas Meunier en nu ook de coach aan. Al betekent dat dat Thibaut Courtois meer werk zal krijgen dan tegen Panama, het betekent ook dat Hazard, Mertens en Lukaku niet constant tussen een bos verdediger­s door zullen moeten dribbelen.

Ideaal scenario voor een lekkere, open wedstrijd dus – al blijft het belang enorm. Met een zege zijn de Belgen 99% zeker van de volgende ronde. Een nederlaag zou een zware opdoffer zijn, en de Rode Duivels verplichte­n Engeland te kloppen. En bij een gelijkspel, gaan ze nog een nerveuze derde wedstrijd tegemoet.

Tussendoor­tje

‘Eenvoudig’ winnen zou de Belgen dus veel gecijfer en twijfels in de volgende dagen kunnen besparen. De match in Kaliningra­d zou dan een ontspannen tussendoor­tje worden. En de broze botten van onze topverdedi­gers van kristal nog wat langer gespaard zouden kunnen worden.

De immer plagerige Bert Maalderink van de NOS wierp Martinez voor de voeten dat het dit jaar saai is in het Belgische kamp, en de coach lachte: hij vindt saai prima. En dat voorspelde onweer? De Belgen klagen toch dat het te hoge gras de bal stremt? Ook meteen opgelost.

‘We moeten wel winnen, de hele Arabische wereld rekent op ons’ NABIL MAALOUL Tunesisch bondscoach

 ??  ??
 ?? © Bruno Fahy/belga ?? Nacer Chadli (m.) en de andere Rode Duivels hopen op een lekkere, open wedstrijd tegen Tunesië.
© Bruno Fahy/belga Nacer Chadli (m.) en de andere Rode Duivels hopen op een lekkere, open wedstrijd tegen Tunesië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium