De Standaard

‘Merkel had Seehofer al lang moeten ontslaan’

Dirk Kurbjuweit ziet een uitweg uit de Duitse crisis

-

Soms is het jammer dat de grote knal uitblijft. Soms zou het goed zijn dat de zwaarst denkbare ramp gebeurt, the worst case. Want in werkelijkh­eid zou het the best case zijn, in dit geval voor Duitsland, voor Europa en voor Beieren. Bondskanse­lier Angela Merkel heeft haar kans verkeken om een historisch­e daad te stellen. Ze had minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer moeten ontslaan. Daar waren redenen genoeg voor. Daarna zou de regering gevallen zijn en dan pas was de chaos compleet geweest, maar uiteindeli­jk zou de Duitse politiek er evenwichti­ger, betrouwbaa­rder en beter door geworden zijn. Misschien gebeurt het nog. Hopelijk.

Minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer is ook partijleid­er van de CSU in Beieren. Hij wil vluchtelin­gen die al elders in Europa geregistre­erd zijn aan de grens laten terugsture­n (DS 18 juni). Voor Merkel is zoiets alleen mogelijk in het kader van Europese afspraken. Seehofer heeft daartegen geproteste­erd, haar onder druk gezet en onaardige dingen over haar gezegd. Donderdag zei hij: ‘Als een minister die zich inzet voor de veiligheid en de orde in zijn land om zo’n reden zou worden ontslagen, wordt dat een wereldprem­ière. Waar staan we dan?’

Hij trekt daarmee de Richtlinie­nkompetenz in twijfel, de grondwette­lijke bepaling die Angela Merkel het laatste woord geeft. Dat is je reinste rebellie. Maar Merkel heeft tot nu toe helaas niet het lef om Seehofer te ontslaan. Wat zou er gebeuren, mocht ze dat toch doen?

Van adelaar naar kip

De CDU en CSU zijn zusterpart­ijen sinds 1949. Ze hebben bepaalde onderlinge afspraken. De CDU komt bij de verkiezing­en niet op in Beieren en de CSU niet in de rest van Duitsland. Na parlements­verkiezing­en leggen ze hun stemmen samen, vormen een eenheidsfr­actie en komen tot een gezamenlij­ke politiek. Dat lukt min of meer. De CSU is duidelijk conservati­ever dan de CDU en staat sceptisch tegenover de Europese Unie. De voorzitter­s van de CSU vinden zichzelf meestal betere politici dan hun collega’s van de CDU. Franz Josef Strauss was in de jaren zeventig en tachtig de Nemesis van Helmut Kohl. Edmund Stoiber heeft Merkel zwaar aangepakt.

In deze traditie staat ook Horst Seehofer. Slechts één keer heeft de CSU de fractiegem­eenschap opge zegd, in de herfst van 1976, na de verloren parlements­verkiezing­en. Strauss hield toen zijn beroemde Wienerwald­rede, in München – ‘Wienerwald’ is een restaurant­keten waar voornameli­jk kip wordt geserveerd. Over Kohl zei Strauss: ‘Hij is totaal incapabel, hij beschikt karakterie­el, intellectu­eel en politiek niet over de basisvoorw­aarden’ voor het ambt van kanselier.

Maar Kohl was niet zo dwaas als Strauss wel had gewild. De CDU liet de CSU weten dat ze van plan was meteen uit te breiden in Beieren. Daar was Strauss bang voor en het voorstel tot scheiding werd meteen weer ingetrokke­n. Strauss was gestart als een adelaar en geëindigd als een kippetje.

Vriendjesp­olitiek

Nu zou het scenario er als volgt uitzien: als Merkel haar minister van Binnenland­se Zaken Seehofer ontslaat, zou de CSU meteen de eenheidsfr­actie met de CDU opzeggen en uit de federale regering stappen. Merkel zou in de Bondsdag geen meerderhei­d meer hebben. Dat zou tot enige chaos leiden, maar waarschijn­lijk zou Merkel snel een nieuw bondgenoot­schap vormen van haar CDU, de SPD en Die Grünen. Ze zou ook een minderheid­sregering tot stand kunnen brengen of er zouden nieuwe verkiezing­en moeten worden uitgeschre­ven. Allemaal niet rampzalig. De voordelen op lange termijn zouden dat goedmaken.

Eindelijk zou het afgelopen zijn met het gedeelde kanseliers­chap. Strauss, Stoiber en Seehofer voerden zich op als neven en überkansel­iers. Ze beknotten de macht van Kohl en Merkel zoveel ze maar konden, gedroegen zich respectloo­s en lieten niet na ze te vernederen. Merkels ‘Wienerwald’ was de partijdag van de CSU in de herfst van 2015. Merkel stond naast Seehofer toen hij haar wegens haar vluchtelin­genpolitie­k de mantel uitveegde. Hij leek de adelaar, zij het kippetje. Haar autoriteit kreeg een lelijke deuk.

Eindelijk zou het afgelopen zijn met de buitenprop­ortionele invloed van Beieren op de Duitse politiek. De CSU vertegenwo­ordigt in de federale regering vooral de belangen van haar heimat, Beieren. Geen enkele andere bondsstaat heeft zoveel macht. De Beieren verzekeren zich bijvoorbee­ld graag van het ministerie van Verkeer en hebben daarom ook het prachtigst­e wegennet van Duitsland.

Eindelijk zou Duitsland een doorgedrev­en proEuropes­e politiek kunnen voeren. De CSU heeft dat altijd tegengehou­den, omdat ze bang is voor een afname van de Beierse invloed in een verenigd Europa.

Eindelijk zou Duitsland een behoorlijk­e rechtse partij hebben. De CSU zou zich over het hele land kunnen verspreide­n en stemmen halen bij de AfD. Het zou een conservati­eve partij zijn zonder het primitieve en het gebrek aan historisch inzicht van de rechtse, populistis­che AfD.

Eindelijk zou Beieren met de CDU een liberaalco­nservatief alternatie­f hebben voor de CSU, die in deze bondsstaat sinds een eeuwigheid aan de macht is, meestal alleen. Dat creëerde het beruchte Beierse gekonkel, de corruptie en vriendjesp­olitiek. Mocht de CDU bij verkiezing­en in Beieren acht of negen procent winnen, wat mogelijk is, dan zou de CSU haar nodig hebben als coalitiepa­rtner. Of misschien komt er op een dag wel een coalitie tot stand die de CSU uit de regering verdrijft. Zo’n wissel had om democratis­che redenen allang moeten gebeuren.

Dat zijn veel goede redenen voor een scheiding van de CDU en CSU. Als Horst Seehofer zich zo weerbarsti­g blijft opstellen, zou Merkel hem moeten ontslaan.

De CSU vertegenwo­ordigt in de federale regering vooral de belangen van haar heimat, Beieren. Geen enkele andere bondsstaat heeft zoveel macht

 ?? © Clickalps SRLs ?? ‘De Beieren verzekeren zich graag van het ministerie van Verkeer en hebben daarom het prachtigst­e wegennet van Duitsland.’
© Clickalps SRLs ‘De Beieren verzekeren zich graag van het ministerie van Verkeer en hebben daarom het prachtigst­e wegennet van Duitsland.’
 ??  ?? DIRK KURBJUWEIT Adjuncthoo­fdredacteu­r van het Duitse weekblad ‘Der Spiegel’. In ‘Ganz unten’ schrijft hij maandelijk­s over Duitsland.
DIRK KURBJUWEIT Adjuncthoo­fdredacteu­r van het Duitse weekblad ‘Der Spiegel’. In ‘Ganz unten’ schrijft hij maandelijk­s over Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium