De Standaard

Vilvoorde heeft swag

Het hiphopfest­ival Fire Is Gold palmde zaterdag voor de tweede keer park Drie Fonteinen in Vilvoorde in. Skaters en breakdance­rs toonden er hun kunstjes, al zetten vooral de rappers en dj’s het publiek in beweging.

- MATTHIAS GOOSSENS

De afgelopen jaren kreeg hiphop steeds meer voet aan wal op de grote festivals. Maar een festival dat enkel rond hiphop draait, dat hadden we nog niet. Fire Is Gold lokte dit jaar 5.500 liefhebber­s, 1.500 meer dan vorig jaar. ‘Een nieuwe datum, lagere toegangspr­ijzen en het goede weer hebben natuurlijk geholpen’, zegt medeorgani­sator Bart Roman. Met zijn eventburea­u Atmosphere Architects orga niseert hij ook de dancefesti­vals Wecandance, Laundry Day en Elrow Town.

Een beetje carnaval

Fire Is Gold profileert zichzelf als een ‘music, sports and fashion’festival. In die volgorde. ‘Onze bezoekers kopen hun ticket natuurlijk voor de artiesten. Maar ook sport en mode zijn voor ons belangrijk. Graffiti, basketbal, BMX en breakdance zijn belangrijk binnen de hiphop.’ Onvermij delijk was ook het WK Voetbal. De Nederlands­e dj’s van FC Gaande moesten het onderspit delven tegen de match van de Rode Duivels, en ook Blu Samu had tijdens de rust moeite om de voetbalfan­s naar het hoofdpodiu­m te lokken.

Het modieuze aspect van het festival omvatte twee standjes met schoenen en jeans, waar amper belangstel­ling voor leek te zijn. Niet nodig ook: het merendeel van de festivalga­ngers had vooraf goed nagedacht over een Instagramk­lare outfit. Witte camouflage­broeken en vissershoe­djes, truitjes van Raf Simons en trainingsp­akken uit de tweedehand­swinkel bleken erg in trek bij de veelal jonge fans.

‘C’est un peu du carnaval’, merkten de Brusselaar­s van L’Or Du Commun geamuseerd op, nadat ze het publiek in een pogo lieten uitbreken. Het wildst ging het er toe tijdens de set van Tekashi 6ix9ine, de meest omstreden artiest op de affiche. Met veel toeters en geweerscho­ten vuurde hij z’n fans aan, terwijl zijn persoonlij­ke bodyguard nooit een meter van z’n zijde week. Ook die andere controvers­iële artiest, Xxxtentaci­on, kon niet ontbreken. De Amerikaans­e rapper werd vorige week doodgescho­ten en kreeg bij wijze van eerbetoon een spandoek aan het skatepark waarop bezoekers een boodschap konden achterlate­n. ‘Bad vibes forever’ en ‘Rest in beats’, maar evengoed ‘You deserved it’.

Een beetje incestueus

Het is niet onlogisch dat Fire Is Gold precies vorig jaar voor het eerst georganise­erd werd. Uit cijfers van het internatio­nale onderzoeks­bureau Nielsen bleek dat rap en r&b vorig jaar voor het eerst populairde­r waren bij Amerikaans­e luisteraar­s dan rock. Het

Er borrelt heel wat in de Belgische hiphop en het blijft niet langer onder de radar

genre leverde vier van de vijf genomineer­de albums voor de Grammy ‘Album of the year’. Het grootste Amerikaans­e festival Coachella, plaatste dit jaar geen enkele gitaarband bovenaan op de affiche, maar koos voor The Weeknd, Beyoncé en Eminem. Hiphop boomt, en al lang niet meer alleen door de gettoblast­er in het skatepark.

Zo’n vaart loopt het in België vooralsnog niet, al borrelt er heel wat en het blijft steeds minder onder de radar. Roméo Elvis is groot in Frankrijk én in Canada, Stikstof mocht dan weer in New York spelen. In Vilvoorde stond aanvoerder Zwangere Guy alleen geboekt, al kon hij het niet laten om maatjes op te trommelen van Le 77, Stikstofmc Jazz en de Antwerpse rapper NAG. ‘Merci aan de organisati­e om ons hier samen te brengen. We moeten blijven focussen op de kleine Belgische scene.’

Die Belgische scene was goed vertegenwo­ordigd met artiesten uit zowel Vlaamse en Waalse steden. Alleen blijft het een relatief kleine niche, wat maakt dat die grote hiphopfami­lie op een genrefesti­val wat incestueus kan aanvoelen. Dat was nu al het geval bij een aantal dj’s die vorig jaar ook al achter de draaitafel­s stonden. Er werd bovendien vooral gerapt voor eigen kerk. ‘Een nichefesti­val is minder uitdagend, je weet op voorhand al dat mensen je kennen en goed vinden. Ik vind het spannender om op gevarieerd­e festivals te staan’, zei de Antwerpse rapper Dvtch Norris na zijn show.

De organisati­e wil het festival gestaag laten groeien. ‘Die positieve, ontspannen sfeer willen we behouden. Daarmee bereiken we een heel divers publiek. Dat zoiets kan zonder incidenten, is eigenlijk ongeloofli­jk’, besluit Bart Roman.

 ?? © Kristof Vadino ?? ‘C’est un peu du carnaval’.
© Kristof Vadino ‘C’est un peu du carnaval’.
 ?? © Kristof Vadino ?? Ook mode en sport zijn belangrijk­e elementen in de hiphopcult­uur.
© Kristof Vadino Ook mode en sport zijn belangrijk­e elementen in de hiphopcult­uur.
 ??  ??
 ?? © Kristof Vadino ?? Tekashi 6ix9ine, de meest omstreden naam op de affiche.
© Kristof Vadino Tekashi 6ix9ine, de meest omstreden naam op de affiche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium