De Standaard

DE ‘VEILIGE RUIMTE’ RENDEERT

- BART BRINCKMAN

‘Ik onderhande­l niet met woorden maar met tekeningen. Ruimte is veel genereuzer dan teksten. Ruimte heeft geen definitief karakter, kan vele dingen tegelijk zijn. Dat helpt om tegengeste­lde standpunte­n te verzoenen.’ Het werk van intendant Alexander D’Hooghe wordt eindelijk tastbaar. In de marge van het sluiten van de Ring investeren Vlaanderen en de stad Antwerpen 1,25 miljard euro in 18 concrete overkappin­gs en leefbaarhe­idsproject­en.

D’Hooghe creëerde de afgelopen jaren een ‘veilige ruimte’ tussen de politiek en de ingenieurs enerzijds en de diverse actiegroep­en anderzijds. Met diplomatie en kunde slaagde hij erin om de twee groepen te verzoenen. Dat iedereen na een strijd van 20 jaar was moegestred­en, hielp natuurlijk. Tegenwoord­ig schiet alles goed op. De werken voor de Oosterweel­verbinding zijn al gestart, nu komt er zicht op de eerste overkappin­gen, fietsproje­cten en groenzones.

Het prijskaart­je oogt indrukwekk­end. Daarover hoeft niemand flauw te doen. De vrede is voor een stuk afgekocht. De Vlaamse regering legt voor het project al snel 5 miljard op tafel. Een volledige overkappin­g zal het dubbele kosten. De werken zullen een generatie aanslepen.

De terugverdi­eneffecten vallen niet te loochenen. Dat gebeurt niet door het budgettair boeken van extra bouwgrond. De levenskwal­iteit van de Antwerpena­ar gaat erop vooruit. De diverse projecten zorgen voor schonere lucht en temperen de geluidsove­rlast. De stad krijgt een broodnodig­e injectie van groen. Vooral de sociaal zwakkere wijken gaan er met de eerste voorstelle­n op vooruit.

Het politieke stuurcomit­é wil ook de volgende regering engageren. Zo wordt het project niet de speelbal van gekonkel, de investerin­gen krijgen pas draagkrach­t wanneer alle partijen er hun schouders onderzette­n. Antwerpen wordt een trendsette­r. Ook andere steden worden doorsneden door vuile goten. Overkappen wordt voortaan de norm, niet langer de uitzonderi­ng.

Toch blijft waakzaamhe­id geboden. Het uitgangspu­nt van het Toekomstve­rbond was dat de auto slechts de helft van de verplaatsi­ngen zou innemen. Dat impliceert nog een flinke inkrimping. De voorgelegd­e plannen beloven bijkomende fietsvoorz­ieningen, met een imposante fietsbrug over de Schelde als terechte speerpunt. Toch blijven verlegging­en van tramlijnen onontbeerl­ijk om de verkeerskn­oop in Antwerpen te ontwarren. Na jaren van stilstand komt er plaats voor wat optimisme. Maar elke zweem van zelfgenoeg­zaamheid zou hoogst ongepast zijn.

Terugverdi­eneffecten overkappin­g vallen niet te loochenen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium