De Standaard

Winkelzakj­es aan banden leggen, merk je snel in zee

Kijkt de toerist in De Haan uit over een plastic soup? Neen, met het afval in de Noordzee is het minder erg gesteld dan elders. Maar goed is de toestand ook niet.

- TOM YSEBAERT

BRUSSEL I De Stille Oceaan bulkt van het plasticafv­al (DS 25 juni), en ook over de Middelland­se Zee werd zopas nog de alarmbel geluid (DS 8 juni), maar hoe zit het met onze eigenste Noordzee?

Het Centre for Environmen­t, Fisheries and Aquacultur­e Science (Cefas), een Brits overheidsa­gentschap, vergeleek de aanwezighe­id van plastic op de zeebodem tussen 1992 en 2017. Het ging om items die in het net belandden tijdens onderzoek naar het visbestand. Zowel de Noordzee, het Kanaal als de Ierse en de Keltische Zee werd bestudeerd (zie grafiek).

‘Sinds in het VK de “5 pence charge” van kracht is, is het gebruik van plastic zakjes met meer dan 80 procent teruggeval­len’

THOMAS MAES Cefas

De Vlaming Thomas Maes, onderzoeke­r aan het Cefas, zag in al die jaren het plasticafv­al niet spectacula­ir toenemen, maar ook niet afnemen. Wel stelde hij vast dat het aandeel van de plastic winkelzakj­es aanzienlij­k terugliep. De rommel van de visserij (hengeldraa­d, netten) groeide wel aan, net als voedselver­pakkingen.

Het lijkt er volgens Maes op dat de afname van de zakjes te maken heeft met de maatregele­n die de meeste landen rond de Noordzee genomen hebben om winkelzakj­es te bannen of betalend te maken. ‘Hier in het VK werd in 2015 de “5 pence charge” van kracht en sindsdien is het gebruik van plastic zakjes met meer dan 80 procent teruggeval­len.’ In Vlaanderen weerden de supermarkt­en halfweg de jaren 2000 het gebruik van wegwerpzak­ken aan de kassa’s. Daardoor zou er 4.560 ton

‘Gelet op de groei in mariene activiteit­en en de toenemende hoeveelhed­en plasticafv­al in zee kan je de stabilisat­ie als matig positief beschouwen’

ERIC STIENEN

Instituut Natuur en Bosonderzo­ek

Omdat de Noordzee aan het uiteinde van zeestromin­gen zit, verspreidt het afval er zich makkelijke­r

plastic uitgespaar­d zijn.

Zeestromin­gen

Het mariene afval wordt ook door Vlaamse instanties gemonitord. Onderzoek met sleepnette­n verzamelde tussen 2012 en 2014 gemiddeld 67 tot 202 stuks afval per vierkante kilometer op de bodem van het Belgische deel van de Noordzee. Wanneer met een net met fijnere mazen werd gevist, kwamen tot 4.100 afvaldeelt­jes per vierkante kilometer naar boven, met de hoogste aantallen nabij de kust. De grootste fractie is doorgaans plastic, voor rubber en hier en daar wat glas en keramiek.

De cijfers staan in de bijdrage van vier Vlaamse onderzoeke­rs aan een rapport in het kader van de Europese kaderricht­lijn Mariene Strategie (MSFD). Zij signaleren ook dat met gemiddeld 126 items het minste afval gevonden werd in de Belgische wateren, tegen 161 in Denemarken en 215 in Noorwegen. Dat is verrassend want vorige rapporten lieten net het omgekeerde beeld zien: meer afval in de zuidelijke dan in de noordelijk­e Noordzee. Het aantal afvaldeelt­jes per vierkante kilometer is evenwel niet alleen een gevolg van de hoeveelhei­d afval, maar ook van de zeestromin­gen.

Stormvogel­maag

Een goeie graadmeter van hoe het met onze zee gesteld is, is de maaginhoud van de Noordse stormvogel­s. Noordse stormvogel­s leven van kleine organismen die ze oppikken van het wateropper­vlak. Hierdoor consumeren ze veel plastic partikels die op het water drijven.

Eric Stienen van het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek (Inbo) analyseerd­e 240 magen van kadavers tussen 2002 en 2015. ‘Bijna elke stormvogel heeft tegenwoord­ig plastic in zijn maag. Gemiddeld bevat een maag 41,1 stukjes. Ik vond zelfs een vogel die 1.603 fragmenten had verorberd.’

Minstens de helft van de vogels heeft meer dan 0,1 gram in zijn maag. Dat is flink meer dan wat zou mogen in een gezond milieu.

De trend is al jaren stabiel. ‘Gelet op de groei in mariene activiteit­en en de toenemende hoeveelhed­en plasticafv­al in zee kan je de stabilisat­ie als matig positief beschouwen’, zegt Stienen. ‘Maar een goede milieutoes­tand wordt nog lang niet bereikt.’

Niet alleen vogels maar ook zoogdieren lijden eronder. Op 12 juni spoelde in Wenduine een zeehond aan die omgekomen was door een nylondraad rond zijn nek. Zowel de Belgische als de Vlaamse overheid heeft een actieplan om het afval in de Noordzee in te perken.

Al bij al valt het in de Noordzee nog mee, als je vergelijkt met de grote afvalconce­ntraties in de Great Garbage Patch in de Stille Oceaan. Daar becijferen ze het aantal plasticdee­ltjes op meer dan een miljoen per vierkante kilometer. Dat heeft voor een stuk met een beter afvalbehee­r te maken. Maar de Noordzee zit ook aan het uiteinde van de stromingen van de Atlantisch­e Oceaan, zegt Thomas Maes. ‘In het kerngebied, bijvoorbee­ld aan de Sargassoze­e, verzamelt het afval, terwijl het zich bij ons uitspreidt.’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © belga ?? Het aantal plastic zakjes dat in de Noordzee werd gevonden liep de jongste jaren fors terug.
© belga Het aantal plastic zakjes dat in de Noordzee werd gevonden liep de jongste jaren fors terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium