De Standaard

Erdogan lijkt alleen almachtig dankzij ultranatio­nalisten

President Erdogan blijft de populairst­e Turkse politicus. Maar dat de oppositie met lege handen achterblij­ft, komt alleen door het succes van de ultranatio­nalistisch­e MHPpartij.

- GISELLE NATH

BRUSSEL I MHP, de rechtse ultranatio­nalistisch­e partij, doet misschien bij weinigen een belletje rinkelen. Haar onofficiël­e jeugdvleug­el, de ‘Grijze Wolven’, al iets meer. Vanaf de jaren zeventig kwamen die in het nieuws met dreigende retoriek en terreuraan­slagen. Maar vandaag is de MHP een klassieke politieke partij in Turkije. Ze heeft regeringse­rvaring, een meer gematigde leider en een achterban die misschien chauvinist­isch is, maar niet per se gewelddadi­g.

In deze verkiezing­en kwam MHP samen met de AKP van president Erdogan op. Met 4 tot 6 procent werd ze door peilingen ingeschat als het kleine, zwakke broertje. Maar gisteren overtrof de MHP alle verwachtin­gen: de partij haalde minstens 11 procent van de stemmen. En dat terwijl ze niet eens echt campagne gevoerd had. De MHP riep de kiezers op om Erdogan te steunen en hield alleen nog gesloten, provincial­e meetings. Een enorm contrast met de druk bijgewoond­e rally’s van de linksrepub­likeinse Muharrem Ince van de CHPpartij.

Niet zo tuk op vriendjesp­olitiek

Dat de oppositie (de alliantie van CHP, het rechtsnati­onalistisc­he IYI en de islamitisc­he Saadet Partij) ook in het parlement geen potten kon breken, is alleen te danken aan de MHP. De AKP zelf verloor bij de parlements­verkiezing­en zeven procent en heeft geen meerderhei­d meer.

De ultranatio­nalisten zijn zich alvast bewust van hun nieuwe macht. De leider van de MHP, Devlet Bahceli, waarschuwd­e meteen dat zijn steun niet onbegrensd is. ‘Als de AKP voor bepaalde projecten niet voldoende zetels heeft, kunnen wij haar steunen. Maar dit is geen coalitie, ik zou het samenwerki­ng noemen.’

Wat de partij concreet wil doen, is onduidelij­k. ‘Ze hadden heel weinig gedetaille­erde plannen’, zegt Turkijewat­cher Dries Lesage. Zelf heeft de partij het over het ‘versterken van de solidarite­it en de nationale eenheid’. ‘De MHP staat voor een sterke, redelijk autoritair­e staat en gaat voor “Turkije eerst”’, zegt Lesage. ‘Het wil dat Turkije zich vooral op de eigen belangen concentree­rt. Erdogan oogt misschien almachtig, maar dat is hij absoluut niet. Het zijn de nationalis­ten die hier enorm versterkt zijn uitgekomen.’

Hoe moeten we dat resultaat verklaren? ‘Ik denk dat veel kiezers wel voor Erdogan als leider zijn, maar niet meer zo tuk op zijn partij, de AKP’, zegt Lesage. ‘Die draagt toch een perceptie van corruptie en vriendjesp­olitiek met zich mee. Bahceli van de MHP heeft op dat vlak een veel zuiverder imago.’

Analist Guven Sak (Hurriyet) ziet de toekomst van de Turkse democratie zelfs positief in: ‘Een nieuwe periode van coalitiere­geringen en ruilhandel is aangebroke­n. Met sterkere kleine partijen zal het parlement meer levendige discussies krijgen. Erdogan zal dit helemaal niet voorzien hebben met zijn nieuwe grondwet, maar nu is het te laat.’

Water bij de wijn

En wat de Koerdische kwestie betreft, zijn de ultranatio­nalisten traditione­el weinig flexibel. Ze steunden altijd de gewapende strijd tegen de PKK en ontkenden lang dat er zelfs maar een Koerdische kwestie bestond. Lesage sluit toch niet uit dat de partij van de ‘Grijze Wolven’ klaar staat voor een meer pragmatisc­he koers. Want de goede scores van de proKoerdis­che HDP, onder leiding van Demirtas, maken een politieke onderhande­ling prangender.

‘Bahceli heeft eerder al water bij de wijn gedaan, bijvoorbee­ld toen hij in de jaren negentig de doodstraf voor de Koerdische PKKleider Öcalan niet liet uitvoeren. Of toen hij, ondanks de kri tiek, een coalitie met islamisten sloot. Fel antiKoerdi­sche Grijze Wolven zijn overgestap­t van zijn partij naar de nieuwe partij van Meral Aksener. Ik heb een sprankeltj­e hoop dat de MHP dus toch kan aansturen op een gesprek over het Koerdische zuidoosten. In de politiek zijn hardliners vaak het best geplaatst om vredesonde­rhandeling­en te beginnen’, zegt Lesage.

Hij geeft ten slotte nog mee dat MHP zeker geen proWesters­e partij is. De partij die Erdogan nu in toom houdt, wil een sterk, eigenzinni­g Turkije.

‘Erdogan had dit niet voorzien, maar er komt een periode van coalitiere­geringen en ruilhandel aan’

GUVEN SAK Columnist Hurriyet

‘Dit is geen coalitie met de AKP, eerder samenwerki­ng’

DEVLET BAHCELI Partijleid­er MHP

 ??  ?? Recip Tayyip Erdogan (links) won overduidel­ijk de verkiezing­en, maar zal toch rekening moeten houden met het succes van MHPleider Devlet Bahceli (rechts bovenaan).
Recip Tayyip Erdogan (links) won overduidel­ijk de verkiezing­en, maar zal toch rekening moeten houden met het succes van MHPleider Devlet Bahceli (rechts bovenaan).
 ??  ??
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium