De Standaard

Antwerpse Ring krijgt eerste kilometers overkappin­g

Het vredesakko­ord tussen de Vlaamse overheid en de actiegroep­en over de Oosterweel­verbinding levert de eerste concrete resultaten op.

- VAN ONZE REDACTEUR

WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I Parkzones, fietspaden en de eerste kilometers overkappin­g van de Antwerpse Ring: na het akkoord met de actiegroep­en vorig jaar is er nu een akkoord over de eerste projecten die Antwerpen leefbaarde­r moeten maken na de bouw van de Oosterweel­verbinding.

De Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de Antwerpse haven zijn het eens over achttien projecten in en rond de Ring die in een eerste fase aan bod komen. Dat mag 1,25 miljard euro kosten waarvan 1 miljard van de Vlaamse regering komt, en 250 miljoen van de stad Antwerpen en de haven.

De Ring wordt niet meteen helemaal overkapt, daar is geen geld voor. Maar ter hoogte van het Sportpalei­s en ter hoogte van de aansluitin­g met de A12 kan hij wel onder de grond verdwijnen.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) zal na de bouw van de Oosterweel­verbinding en de eerste fase van de leefbaarhe­idsmaatreg­elen zeven kilometer Ring overdekt zijn, waarvan 3,7 km in een tunnel en 3,3 km in een overkappin­g.

Volgens Manu Claeys van actiegroep StratenGen­eraal gaat twee derde van het budget naar overkappin­gen, net zoals de actiegroep­en hadden gevraagd.

Waar dat nog niet gebeurt, is er wel geld om de geluidsove­rlast te beperken. En tegelijk investeren de Vlaamse overheid en Antwerpen in 400 hectare groen en diverse fietsproje­cten, onder meer een fietsbrug over de Schelde.

Intendant stopt nu

De positieve reactie van de actiegroep­en is niet verwonderl­ijk. De achttien projecten zijn het resultaat van uitgebreid overleg, ook met hen. ‘Het is goed dat de Vlaamse regering haar engagement hardmaakt’, zegt Peter Vermeulen van actiegroep Ringland. ‘Maar nu moet er een tweede fase volgen waarin ook de zones die nu niet overkapt worden, aan bod komen. Wij werken nu al aan een nota daarover voor de volgende Vlaamse regering.’

Het akkoord is een van de verdienste­n van huidig intendant Alexander D’Hooghe, die erin slaagde om de overheid en de actiegroep­en na vele jaren van conflict te verzoenen. D’Hooghe stopt er nu mee. Zijn opvolger krijgt een mandaat van één jaar, dat maximaal zeven keer verlengd kan worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium