De Standaard

Een Vliegend Fort op de bodem van de Noordzee

In de Noordzee ligt een Amerikaans­e B17. Het wrak heeft stoffelijk­e resten aan boord. De B17 komt wellicht nooit meer boven water.

- VAN ONZE REDACTEUR MARC REYNEBEAU

Onderzoeke­rs stelden ‘een zware magnetomet­eranomalie’ vast. Dat betekent, in dit geval, dat ze bij het afspeuren van de zeebodem op een ongewoon grote hoop metaal in de zeebodem waren gebotst. Een onderwater­camera leerde dat het gaat om het wrak van een groot vliegtuig.

Bij de al boven water gehaalde wrakstukke­n zit een turbo van een type dat alleen op Amerikaans­e motoren werd gebruikt. Uit serienumme­rs op andere onderdelen, onder meer verfrommel­d plaatwerk, viel af te leiden dat het wrak dat van een Amerikaans­e bommenwerp­er uit de Tweede Wereldoorl­og moet zijn, een B17, het Vliegend Fort dat al in veel oor

logsfilms is bezongen, met Memphis Belle (1990) als wellicht de

bekendste.

Het wrak ligt in Belgische territoria­le wateren en kwam aan het licht bij de aanleg van de Nemo Link, de interconne­ctor (een onderzeese hoogspanni­ngskabel) tussen Zeebrugge en het Britse Ramsgate (DS 8 mei). Die wordt in de zeebodem ingegraven, en bij de voorbereid­ing daarvan bleek dus wat in de weg te liggen.

Bommen op Duitsland

Het is verre van ongewoon om in de drukke Noordzee allerlei spul aan te treffen dat er niet van nature thuishoort. Maar een min of meer intact vliegtuig is toch nog wat anders. De ontdekking dateert al van ‘het afgelopen jaar’, bevestigt Sven Van Haelst, maritiem archeoloog bij het Vlaams Instituut voor de Zee (Vliz), maar het wrak is nog niet geëxploree­rd. De Nemo Link maakt nu alvast een ommetje om de site heen.

Tijdens de oorlog was de Boeing B17, een zware, viermotori­ge bommenwerp­er, het werkpaard van de Amerikaans­e luchtmacht in Europa. Vanop basissen in Engeland gingen de machines overdag naziDuitsl­and bombardere­n, ’s nachts namen Britse bommenwerp­ers die taak over. Met een leeggewich­t van dik 16 ton voerde de B17 op lange afstanden ruim 2 ton aan bommen mee. Er werden 12.732 stuks van gebouwd, 4.735 overleefde­n de oorlog niet.

Duits luchtafwee­r, technische defecten of navigatief­outen eisten hun tol, zodat vele bommenwerp­ers niet veilig terugkeerd­en naar Engeland. Soms konden de inzittende­n – de B17 telde een tiental bemannings­leden – zich met een parachute redden, soms niet. Zo’n onfortuinl­ijk toestel blijkt nu in de Noordzee op het traject van de Nemolink te liggen.

Op de terugweg

‘De concentrat­ie van metaal die de magnetomet­er vaststelde, gaf aan dat het toestel min of meer intact naar de zeebodem zonk’, zegt Van Haelst. Maar om welk toestel gaat het precies? Het is een B17 van het Gtype, dat vanaf 1943 in dienst was, maar zo waren er vele duizenden. Onderzoek in samenwerki­ng met de Amerikaans­e luchtmacht kon het aantal ‘kanshebber­s’ tot vier reduceren. Telkens ging het om toestellen op de terugweg naar Engeland, die dus allicht geen bommen meer aan boord hadden.

Dat maakt het werk al iets veiliger voor de duikers die nu aan de slag moeten met het wrak. Dat ligt in een verzande site 30 meter diep onder water, ruim 30 kilometer voor Nieuwpoort. En duiken in de Noordzee, met haar getijden, golfslagen, vaak barre weersomsta­ndigheden en moeilijke zichtbaarh­eid, is nooit eenvoudig.

Om schattenja­gers op een afstand te houden, blijft de precieze locatie geheim. Vondsten als deze behoren tot het culturele erfgoed en worden wettelijk beschermd. Van Haelst meent dat de ervaring met dit wrak het bewustzijn kan aanscherpe­n om zorgzaam om te springen met vondsten onder water, vooral nu onder meer windmolenp­arken nog meer activiteit op de Noordzee genereren.

Wellicht bevinden zich nog stoffelijk­e resten in het wrak. Van de vier verloren gegane B17’s is telkens minstens één bemannings­lid nog altijd vermist. Het Vliz hoopt dat de stoffelijk­e resten kunnen worden geborgen, geïdentifi­ceerd en gerepatrie­erd. Al is de kans klein dat het wrak zelf nog wordt opgehaald. Dat zou een te dure zaak zijn en archeologi­sch te weinig opleveren.

‘Al behoort dit wrak tot het culturele erfgoed onder water, de kans is klein dat het ook

wordt geborgen’

SVEN VAN HAELST Maritiem archeoloog Vliz

 ?? © belga ?? Een B17 tijdens de Tweede Wereldoorl­og: het werkpaard van de Amerikaans­e luchtmacht.
© belga Een B17 tijdens de Tweede Wereldoorl­og: het werkpaard van de Amerikaans­e luchtmacht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium