De Standaard

Salvini vangt bot in Libië met voorstel over opvangcent­ra

- INE ROOX

De regering in Tripoli heeft de bezoekende Italiaanse binnenland­minister en vicepremie­r Salvini gisteren duidelijk gemaakt dat zij niet wil weten van migranteno­pvangcentr­a in Libië.

BRUSSEL I ‘Als Italiaans vicepremie­r hield ik er sterk aan om mijn eerste buitenland­se bezoek aan Libië te brengen, als eerbetoon aan de vriendscha­p tussen onze twee regeringen en landen.’ Dat zei de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken en vicepremie­r Matteo Salvini maandagoch­tend bij zijn vertrek naar de Libische hoofdstad Tripoli.

Libië is een oudkolonie van Italië en de economisch­e en politieke banden tussen beide landen bleven altijd sterk. Maar Salvini ving bot, toen hij tegenover de regering in Tripoli een ‘migranteno­pvangcentr­um’ in Afrika ter sprake bracht. Allicht polste Salvini daarmee of Libië zo’n opvangcent­rum zou zien zitten, in ruil voor financiële steun. Maar de Libische vicepremie­r Ahmed Maiteeq veegde die suggestie categorisc­h van de hand. ‘De Libische wet laat geen migrantenk­ampen toe op ons grondgebie­d.’

Vermoedeli­jk doelde Salvini op de ‘ontschepin­gsplatform­s’ die Europese leiders dezer dagen als een optie bestuderen. Zij kijken in de eerste plaats naar Afrika als locatie. Geredde migranten zouden er worden opgevangen, in ruil voor meer financiële steun aan de Afrikaanse landen die de centra inrichten. Maar volgens de VNvluchtel­ingenorgan­isatie UNHCR zouden die platforms voor migranten niet alleen in Afrika maar ook in de EU zelf opgericht kunnen worden – iets waartoe Italië zich niet zal verbinden, als geen andere Europese landen volgen.

Met Salvini op Binnenland­se Zaken neemt Italië een veel harder standpunt over immigratie in. Het is Salvini een doorn in het oog dat zijn land sinds 2014 al zo’n 650.000 bootvlucht­elingen heeft opgevangen. Het kiespublie­k van Salvini’s Lega is het gebrek aan Europese solidarite­it beu.

Tegelijk wekt Italië met zijn standpunt irritatie op in andere EUlidstate­n. Nadat Rome eerst weigerde het migrantens­chip Aquarius in Italië te laten aanleggen, is ook het reddingssc­hip Lifeline, met ruim 230 migranten aan boord, niet welkom. De Lifeline, ook geweigerd door Malta en Spanje, dobbert rond op de Middelland­se Zee.

‘Centra ten zuiden van Libië’

‘De Libische wet laat geen migrantenk­ampen toe op ons

grondgebie­d’

AHMED MAITEEQ Vicepremie­r Libië

Libië het idee van migrantenc­entra verkopen, is dus niet gelukt, ook niet door te zwaaien met meer financiële steun. ‘Italië is onze eerste partner op economisch vlak en inzake energie, en we willen onze samenwerki­ng zeker nog verder uitbreiden’, voegde de Libische vicepremie­r Maiteeq er nog aan toe. Maar van een ontschepin­gsplatform wil de Libische regering niet weten.

Daarom stelde Salvini op de terugweg naar Italië zijn voorstel enigszins bij. Italië pleit intussen voor opvangcent­ra voor migranten ten zuiden van Libië, in Niger, Mali, Tsjaad en Soedan. Italië zal die stelling alvast verdedigen op de nakende Europese top over migratie, donderdag en vrijdag, om te vermijden, aldus Salvini, ‘dat enkel Libië en Italië de sociale en economisch­e kosten van de migratie dragen.’

 ?? © ap ?? Reddingssc­hip Lifeline, met ruim 230 migranten aan boord, is niet welkom in Italië.
© ap Reddingssc­hip Lifeline, met ruim 230 migranten aan boord, is niet welkom in Italië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium