De Standaard

Onderzoek naar fraude Macron

-

Het Franse gerecht gaat een officieel onderzoek starten naar ‘illegale campagnefi­nanciering en misbruik van overheidsg­eld’ bij de verkiezing­scampagne van Emmanuel Macron. Dat onderzoek komt er na een klacht van Philippe Cochet, lokaal politicus van de rechtse oppositiep­artij Les Républicai­ns, over een receptie voor Macron in juni 2016, in het stadhuis van Lyon waarop zo’n 1.000 genodigden waren. Kort daarvoor had Macron bekendgema­akt een eigen partij te hebben opgericht. En een paar maanden later stelde hij zich officieel kandidaat voor de presidents­verkiezing­en.

De zaalhuur in Lyon bedroeg zo’n 20.000 euro. Maar dat bedrag staat nergens in de boekhoudin­g van Macrons verkiezing­scampagne. De receptie werd betaald door het stadsbestu­ur, en daarover is Philippe Cochet gestruikel­d.

Dat is niet alles. Een hoge ambtenaar in Lyon, de rechterhan­d van burgemeest­er Collomb, zou in 2016 en 2017 als campagneme­dewerker voor Macron zijn ingezet, maar zijn betaald door de stad Lyon.

Flinke besparing

Emmanuel Macron ligt al enige weken onder vuur wegens de financieri­ng van zijn verkiezing­scampagne. Volgens documenten die werden onthuld in Franse media zou Macron enorme kortingen hebben gekregen bij het organisere­n van verkiezing­sbijeenkom­sten.

Een hoge ambtenaar in Lyon zou in 2016 en 2017 als campagneme­dewerker voor Macron zijn ingezet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium