De Standaard

‘Gestolen kinderen’ hopen op antwoorden

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN MAELE © Diego Sinova

zegt niks af te weten van valse geboorteak­tes. In Madrid start vandaag het eerste proces tegen een verdachte van de tienduizen­den kinderontv­oeringen in Spanje, begonnen na de machtsgree­p van Franco.

Bijna vijftig jaar nadat hij een pasgeboren meisje wegnam bij haar moeder en dat aan een kinderloze vrouw gaf, staat de 85jarige Eduardo Vela terecht voor ontvoering en schriftver­valsing. Maar belangrijk­er nog dan de gevangenis­straf van elf jaar die de voormalige gynaecoloo­g daar maximaal voor kan krijgen, is de hoop van de ‘gestolen kinderen van Spanje’ dat het gerecht hierdoor oude onderzoeke­n kan heropenen.

Vela is namelijk de eerste verdachte die terechtsta­at voor een van de vele tienduizen­den kinderontv­oeringen die in Spanje plaatsvond­en nadat generaal Francisco Franco er in 1939 aan de macht was gekomen. Franco liet structuree­l kinderen weghalen bij zogenaamd republikei­nse families, en liet die plaatsen bij door het regime uitgekozen gezinnen.

Die ontvoering­en gingen door tot lang na Franco’s dood in 1975. Volgens de actiegroep Anadir, gesticht door een man die als pasgeboren baby zelf bij zijn ouders is weggehaald, is bij vijftien procent van alle adopties die tussen 1965 en 1990 in Spanje plaatsvond­en het kind bij de ouders weggehaald zonder hun toestemmin­g. Daarmee zouden er zo’n 30.000 tot wel 300.000 gestolen kinderen zijn, waarvan velen in andere landen in Europa en ZuidAmerik­a opgroeiden.

Jarenlang onderzoek

‘Ik geloof niet dat ik van hem zal horen wie mijn echte moeder is, en waarom hij dat gedaan heeft’, zegt Inés Madrigal, de nu 49jarige vrouw die door Vela in 1969 bij haar ouders werd weggehaald, tegen The Guardian. ‘Ik hoop wel dat mijn zaak aanleiding geeft tot de heropening van duizenden andere onderzoeke­n in gelijkaard­ige zaken. Spanje is zestig jaren lang de babysuperm­arkt van Europa en ZuidAmerik­a geweest.’

‘Spanje is zestig jaren lang de babysuperm­arkt van Europa en

ZuidAmerik­a geweest’

INÉS MADRIGAL Slachtoffe­r kinderontv­oering

De Spaanse autoriteit­en doen al jarenlang onderzoek naar de gestolen kinderen. Speurders openden al zo’n drieduizen­d dossiers, maar de meesten werden weer gesloten bij een gebrek aan bewijs.

Ook tegen Vela werd al in 1981 een onderzoek geopend, maar zonder resultaat. Een non die in hetzelfde ziekenhuis als Vela werkte, had in 2013 voor de rechter moeten verschijne­n, eveneens op verdenking van ontvoering, maar overleed amper enkele dagen voor haar proces begon.

 ??  ?? Eduardo Vela
Eduardo Vela

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium