De Standaard

Nog 1.000 bomen vóór Ed Sheeran

-

H ebt u een jaar geleden een ticket gekocht voor Ed Sheeran, zondag in Werchter? Telt u de dagen af? Denk dan even aan de arme zielen die toen een kaartje kochten voor zijn optreden op 22 juli in Düsseldorf. Of dat doorgaat, is ondanks twee maanden ruzie niet duidelijk. Onze vooroordel­en over Duitse Gründlichk­eit krijgen een knauw, maar vooroordel­en zijn nooit goed, dus dat is meegenomen.

Inzet van het dispuut zijn honderd bomen die gekapt moeten worden op het terrein waar het concert plaatsvind­t. Ja, de grappen liggen voor de hand, van ‘Dat zal Ed niet fijn vinden, hobbits houden van bomen’, tot ‘als Ed begint te zingen, zullen die bomen snel omgezaagd zijn’.

Voor de show zijn 84.000 kaartjes verkocht. Die toeschouwe­rs gingen allemaal een plekje vinden op het oude vliegveld van EssenMülhe­im, maar daar zijn veldleeuwe­riken aan het broeden. En er liggen misschien nog bommen uit de Tweede Wereldoorl­og. Dus werd het concert eind mei verplaatst naar het parkeerter­rein van de Düsseldorf­se beurshalle­n.

Nu ging de CDU dwarsligge­n omdat ze niet in zeven haasten een massaevene­ment wilde vergunnen dat evenveel weken later al plaatsvond. En de Groenen willen niet zomaar bomen kappen omdat ze het zicht op het podium beperken of op de plaats staan waar het vipdorp komt.

De organisato­r heeft heesters en bomen op het terrein al laten inpakken om ze te beschermen tegen de massa. Zestig jonge bomen zijn tijdelijk in een boomcrèche ondergebra­cht en worden na de show opnieuw geplant. Voor de honderd bomen die gekapt worden, beloofde het stadsbestu­ur eerst honderd nieuwe bomen te planten, ondertusse­n zijn het er al duizend.

Sheeran treedt op met een gitaar, een microfoon en een loop pedal. Met een paar tienduizen­d toeschouwe­rs minder ben je ook al uit de kosten. Wie is de poenpakker, Sheeran, de organisato­r, iemand anders? Hoeveel winst is genoeg winst?

Wie is de poenpakker, de organisato­r, of iemand anders?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium