De Standaard

Neandertha­lers joegen van dichtbij

-

Wil Roebroeks (Universite­it Leiden) en collega’s meldden trots ‘de oudste onbetwistb­are jachtletse­ls uit de menselijke geschieden­is’. Letsels bij de prooi, niet bij de jagers. Het gaat om twee mannelijke damherten die 120.000 jaar geleden zijn geveld door neandertha­lers, in de buurt van het Duitse Halle. Een van de dieren had een gat in het bekkenbot, het andere in een nekwervel.

De onderzoeke­rs bootsten de verwonding in het bekkenbot na, met een houten speer, en analyseerd­en de resultaten met moderne forensisch­e technieken. Daaruit leidden ze af dat de verwonding niet kan zijn toegebrach­t met een gegooide speer. De speer moet het dier met lage snelheid getroffen hebben.

Dus: het ging om een steekwond. Dus: neandertha­lers kenden hun vak. De jacht moet zorgvuldig gepland zijn geweest. Ze vergde een goede camouflage, het nodige sluipwerk en samenwerki­ng tussen verschille­nde jagers. Zeker omdat het dier in een bos is gedood.

Dat de neandertha­lers speren gebruikten, was al bewezen, door vondsten van speren in Engeland en op twee plaatsen in Duitsland. Maar hoe ze die gebruikten, wisten we tot nu toe niet, zeggen de onderzoeke­rs in het vakblad Nature Ecology and Evolution. De discussie over hoe goed neandertha­lers konden gooien, gezien hun anatomie, woedt intussen voort.

 ?? © Eduard Pop ?? Ook de impacthoek wijst op een stoot, geen worp.
© Eduard Pop Ook de impacthoek wijst op een stoot, geen worp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium