De Standaard

Voer voor gediplomee­rde filosofen

- © hbo Westworld. Seizoen 2 nu integraal te bekijken op Telenet Play More.

Nee, serieus, wat was dát nu allemaal? Seizoen 2 van Westworld zit erop, maar wat we eigenlijk precies hebben gezien, zullen we pas over een paar dagen met zekerheid kunnen zeggen. Als we hebben nagelezen hoe andere, slimmere kijkers het op gespeciali­seerde websites bij elkaar gepuzzeld hebben.

En zo hebben Jonathan Nolan en Lisa Joy, de scheppers van de reeks, het graag: dat je murw gemept in je zetel naar de generiek staart. Zodat ze je daarna nog eens om de oren kunnen slaan met een cryptische scène ná de aftiteling.

Eén ding kunnen we nu met zekerheid zeggen: Westworld is niet de nieuwe Game of thrones. De gelijkenis sen lagen voor de hand: HBO natuurlijk, en dus een groot budget, prachtacte­urs, een sterk script, en een gulle scheut seks en geweld. Maar Game of thrones begon als een nichereeks (wie kijkt er nu fantasy?) en pikte elk seizoen nieuwe kijkers op. Bij Westworld zal het eerder omgekeerd lopen, vrezen we. Een ruim publiek was twee jaar geleden bereid de robotcowbo­ys een kans te geven. Maar veel kijkers haakten af zodra ze doorkregen wat voor spelletjes Joy en Nolan met ons aan het spelen zijn.

Het is nochtans geen vrijblijve­nde spielerei. Westworld wil ons doen nadenken over wat echt is en wat niet. Ging het in seizoen 1 allemaal over (zelf)bewustzijn, dan draait seizoen 2 om vrije wil. Mensen hebben die wel en robots niet, omdat hun gedrag wordt bepaald door programmac­ode. Of is het net omgekeerd? Zijn wij de speelbal van onze lagere instincten? Terwijl de robot misschien ooit zijn eigen programmac­ode kan aanpassen en zo zijn drijfveren corri geren? Als u geen zin hebt om daarover te filosofere­n, tussen de apocalypti­sche slachtpart­ijen en verwarrend­e tijdlijnsp­rongen door, dan is Westworld niet uw pretpark. Probeer dan Lost in space, bij Netflix. Of wacht op een van de vier (vijf? hoeveel zijn het er inmiddels?) Game of thronesspi­noffs.

Wie zich daarentege­n tijdens seizoen 1 met graagte tien aflevering­en lang op venijnig slimme wijze in het ootje liet nemen, heeft minstens evenveel genoten van seizoen 2. Ja, het was meer van hetzelfde – nou en?

Maar wat nu? Dat is de grote vraag voor HBO. Hoe de robotopsta­nd er kwam, vertelde seizoen 1 ons al. Seizoen 2 toont ons de afloop, en heldert het mysterieuz­e nevenproje­ct van de eigenaars van het park op. HBO wil er blijkbaar nog een derde seizoen aan breien. Dat is misschien niet hun beste idee. Tenslotte willen Joy en Nolan niet in een eeuwige lus terechtkom­en, zoals hun verdoemde robots.

Eén ding kunnen we nu met zekerheid zeggen: ‘Westworld’ is niet de nieuwe ‘Game of thrones’

 ??  ?? Wat is echt en wat niet?
Wat is echt en wat niet?
 ??  ?? POSTENPAKK­ER DOMINIQUE DECKMYN Redacteur media
POSTENPAKK­ER DOMINIQUE DECKMYN Redacteur media

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium