De Standaard

SCHERP CHRONIQUEU­R VAN DE RASSENSCHE­IDING

- © ms

David Goldblatt, de éminence grise van de ZuidAfrika­anse fotografie die gisteren overleed, maakte zijn schrijnend­ste beelden over de apartheids­jaren onverander­lijk in zwartwit. ‘Je wil de dingen niet verzachten door kleur te gebruiken’, zei hij daarover in NRC. Goldblatt groeide op in het mijnstadje Randfontei­n, als zoon van een Joodse winkelier. Na het overlijden van zijn vader in 1963 verkocht hij de zaak en begon hij voltijds als fotograaf.

In de traditie van de documentai­re fotografie zou hij als een kritisch waarnemer de ZuidAfrika­anse rassensche­iding vastleggen. Goldblatt was niet het type van de fotojourna­list die zijn camera richtte hij op de choquerend­e opstoten van geweld. Zijn standpunt was dat van de chroniqueu­r van sociale structuren en van de schrijnend­e kleine kanten van de apartheid: de dagelijkse spanning tussen blank en zwart, arm en rijk, stad en platteland.

Goldblatt daalde mee af in de mijngangen waar zwarte mijnwerker­s hun leven riskeerden (Nadine Gordimer schreef er teksten bij). Hij zwierf door de witte middenklas­sestad Boksburg en volgde de pendelaars van KwaNdebele, in het noordweste­n van Pretoria, die acht uur per dag in de bus doorbracht­en. Goldblatt zoomde in op het barre land van de Karoo en de NoordKaap, maar evengoed op de ingrijpend­e veranderin­gen in de grootstede­n. Na de apartheid schakelde hij optimistis­ch over op kleur, maar na amper tien jaar keerde hij terug naar zwartwit ‘uit boosheid’. Recent besliste hij om zijn archief niet aan de universite­it van Kaapstad te schenken, omdat die na studentenp­rotest haar eigen kunstcolle­ctie gecensuree­rd had.

In Europa kreeg Goldblatt pas laat erkenning. In 2002 selecteerd­e Documenta XI zijn werk, in 2006 kreeg hij de Hasselblad Award. Het Moma schonk hem een retrospect­ieve, net als het Centre Pompidou in Parijs. Als een kunstenaar zag hij zichzelf niet. Wel als een fotograaf die de complexite­it van de geschieden­is probeerde te vatten, ‘in een dialoog met mezelf en met mijn landgenote­n’. David Goldblatt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium