De Standaard

Proximus test grenzen van eerlijk internet

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Bent u een millennial? Zo iemand die geboren is tussen 1980 en 2000? Dan heeft Proximus een nieuwe abonnement­sformule voor u: ‘Epic’. Daarbij krijg je drie gigabyte aan data, maar er is ook een kleine groep internetdi­ensten die meer data mogen verbruiken.

In het geval van ‘Epic Stories’ gaat het om sociale media zoals Facebook, Whatsapp en Snapchat. Bij ‘Epic Beats’ zijn dat muziekstre­amingdiens­ten zoals Spotify en Apple Music. Die diensten mag je ‘ongelimite­erd’ gebruiken, al komt dat in de praktijk neer op twintig gigabyte.

Wanneer je zoiets leest, gaan er tien alarmbelle­n rinkelen. Want is dit geen inbreuk op de netneutral­iteit? Dat Europees verankerde principe stelt dat alle internetve­rkeer evenwaardi­g is, en dat de ene bit niet mag worden bevoordeel­d ten opzichte van de andere. Dat moet een ‘eerlijk’ en ‘open’ internet garanderen.

Toch ziet telecomwaa­khond BIPT geen problemen. Zolang je met die drie gigabyte zonder beperkinge­n kunt doen wat je wil, maakt het voor hen niet uit dat je er voor enkele andere diensten twintig gigabyte bovenop krijgt. Niemand die wordt benadeeld, klinkt het daar.

Maar is dat ook zo? De Epicbundel­s zullen de klant ongetwijfe­ld aanzetten om diensten in die ‘unlimited’bundel meer te gebruiken dan andere. Want waarom zou je de streamingd­ienst Tidal – die er niet in zit – je magere drie gigabyte laten opvreten, wanneer je voor Spotify

Als dit kan passeren, kunnen telecombed­rijven in de toekomst ongelimite­erd geld laten ‘streamen’

twintig gigabyte ter beschikkin­g hebt? Waarom zou je een alternatie­ve socialemed­iasite gebruiken, wanneer alle Facebookdi­ensten in je onbeperkte Epic zitten? Op die manier kunnen zulke zero ratingform­ules, zoals ze in het jargon heten, het overwicht van de titanen helpen te betonneren ten koste van hun uitdagers.

Het is geen geheim dat telecomope­ratoren koele minnaars zijn van netneutral­iteit. Zij zouden graag differenti­ëren in het internetve­rkeer, want daar kunnen ze veel meer geld mee verdienen. Netflix en Spotify laten betalen om hun netwerken te gebruiken, of de consument een ‘internet op maat’ aanbieden, zou een commerciël­e goudmijn zijn die ze nu niet kunnen ontginnen.

De VS tonen dat een gelijk internet voor iedereen niet vanzelfspr­ekend is. De telecomreg­ulator FCC draaide er begin deze maand de regels rond netneutral­iteit terug. De door president Trump aangesteld­e FCCvoorzit­ter Ajit Pai, een man met een verleden bij telecomreu­s Verizon, startte zijn job door kritische doorlichti­ngen van enkele zero ratingform­ules van Amerikaans­e operatoren te schrappen. Het was de eerste stap in de ontmanteli­ng van de netneutral­iteit in de VS. Critici daar wijzen vaak naar Europa als voorbeeld van hoe het wél moet.

Het is daarom opmerkelij­k dat zowel het BIPT als minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) geen problemen heeft met Proximus’ nieuwste aanbod. De ogen van de telecomjon­gens zullen alvast glinsteren. Want als dit kan passeren, dan is er in de toekomst misschien wel meer mogelijk. En dan zullen ze vooral het geld ongelimite­erd laten ‘streamen’.

neerd met het zoekgedrag op de eigen autosites Gocar en Autovlan.

De neergang van diesel is in het voordeel van de benzinewag­ens. Daar steeg de vraag van 27,3 naar 59,1 procent. ‘Waar historisch gezien driekwart van de zoekopdrac­hten naar diesels ging, is dat in de zomer van vorig jaar helemaal omgedraaid’, zegt Marc Gros van Gocar. In augustus vorig jaar zochten de Belgen voor het eerst meer tweedehand­s benzinewag­ens dan diesels. Volgens Gocar is dat het gevolg van ‘diesel bashing’, waarbij diesel in een slecht daglicht kwam door onder meer het dieselgate­schandaal. Ook voeren almaar meer steden dieselbans in voor (erg vervuilend­e) dieselwage­ns.

Langer wachten

‘Het is eerder een emotionele dan een rationele keuze’, zegt Gros. ‘De dieselbans waarover men spreekt, komen er pas in 2025. Brussel plant zijn dieselban pas in 2030. Als je vandaag een diesel koopt die al zes jaar oud is, dan zal die in 2030 al lang niet meer op de baan zijn.’

Het gevolg van die afnemende appetijt voor diesel is dat de wagens minder vlot worden verkocht. Tot nu toe heeft dat geen impact op de prijs. ‘De prijzen staan nog niet onder druk’, zegt Gros. ‘Verkopers, zowel professi onelen als particulie­ren, zijn momenteel bereid om langer te wachten tot een auto verkocht raakt in plaats van hun vraagprijs te laten zakken.’

Het gemiddeld aantal dagen dat een dieselwage­n te koop staat, is opgelopen van 45 dagen in 2015 tot 62 dagen dit jaar. Verkopers nemen daardoor hun toevlucht tot export naar het buitenland. Historisch gezien was dat vaak OostEuropa, zoals Polen, Tsjechië en Roemenië. Maar doordat de markt daar stilaan verzadigd raakt, zoeken verkopers hun heil in andere landen zoals Portugal, zegt Gros.

Marc Pecqueur, docent autotechno­logie aan de Hogeschool Thomas More, voorspelt toch een ruw ontwaken. ‘Tot nu werd de restwaarde van dieselwage­ns hoog ingeschat’, zegt hij. ‘Dat zal niet meer het geval zijn. Het wordt een game changer met enorme economisch­e risico’s.’ Hij verwijst naar leasemaat schappijen die duizenden dieselwage­ns hebben die ze ooit op de tweedehand­smarkt moeten slijten. ‘Als zij morgen een minwaarde van 30 of 40 procent op de restwaarde­s moeten slikken, dan spreken we over miljoenen of miljarden euro’s.’

Rebound van diesel

De cijfers over de tweedehand­smarkt lopen gelijk met die van de nieuwe auto’s. Ook daar is diesel in vrije val. In het eerste kwartaal van dit jaar was 37,6 procent van de nieuw ingeschrev­en wagens nog een diesel, meldde Febiac. Een jaar eerder was dat nog 46,6 procent. ‘Er is wel degelijk een kentering aan de gang’, zegt Pecqueur. ‘We zien dat de mismatch met een overdreven overwicht aan diesels, die al jaren in België bestaat, tot meer normale proporties evolueert.’

Maar het liedje van diesel is volgens hem nog niet uitgezogen. Hij verwijst naar de nieuwste Euro 6dTEMP motoren, waarvan tweeduizen­d tests werden uitgevoerd door het onafhankel­ijke bureau Emission Analytics. ‘De uitstootwa­arden van die motoren zijn zeer goed.’ Ze zouden een stuk onder de toegelaten uitstootwa­arden liggen.

Pecqueur voorspelt dan ook een rebound van diesel, wanneer dat type motoren breed op de markt beschikbaa­r is.

‘Het afzweren van diesel is eerder ingegeven door emotie dan door ratio’

MARC GROS

Gocar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium