De Standaard

Tien belastingc­odes die bijna niemand invult

De jaarlijkse belastingb­rief bevat een tiental codes die door amper een handvol Belgen worden ingevuld. Zoals die voor achterstal­lige lonen voor scheidsrec­hters.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

De belastinga­angifte telt dit jaar in totaal 823 codes. Dat grote aantal schrikt velen af, maar in werkelijkh­eid vult de grote meerderhei­d van de Belgen maximaal twintig codes in.

Sommige codes worden nauwelijks gebruikt, blijkt uit cijfers van de federale overheidsd­ienst Financiën. Bij de aangiftes van vorig jaar (inkomsten 2016) lag voor vijf codes het aantal gebruikers lager dan tien. Voor nog eens een vijftal codes bleken er minder dan dertig gebruikers te zijn. Op een totaal van 6,8 miljoen aangiftes.

Het gaat om heel specifieke, weinig voorkomend­e situaties. Neem bijvoorbee­ld de codes 1055 en 1059, in het vak II/B (gezinslast­en). Vorig jaar werden ze amper een enkele keer ingevuld. Deze codes zijn bestemd voor gescheiden ouders die hun kinderen in ‘gelijkmati­g verdeelde huisvestin­g’ opvoeden en de fiscale impact daarvan moeten verdelen. In dit geval zijn het kinderen jonger dan drie jaar, met een zware handicap, waarvoor geen belastingv­erminderin­g voor kinderopva­ng is aangevraag­d.

Scheidsrec­hters

In de top tien van minst gebruikte codes gaat het vooral om (achterstal­lige) lonen of opzegvergo­edingen voor sport beoefenaar­s, trainers of scheidsrec­hters. Met die achterstal­len valt het mee, want bijvoorbee­ld de codes 1312 en 1239 werden minder dan tien keer ingevuld.

Bizar is ook de code 1300, bestemd voor wie in de maand december (en alleen dan) een aanvullend­e overheidsv­ergoeding heeft gekregen boven op zijn ‘gewone’ werklooshe­idsuitkeri­ng. Het ging om 23 gevallen.

Tot slot: vorig jaar hebben 27 bedrijfsle­iders in deel 2 van hun belastinga­angifte de code 1431 aangeduid, waarin ze aangeven een opzegvergo­eding te hebben ontvangen waarvoor ze geen fiscale vrijstelli­ng genieten.

Om deze beperkte aantallen in perspectie­f te plaatsen: volgens de fiscus hebben vorig jaar bijna 811.000 belastingp­lichtigen een fiscale aftrek gevraagd (en gekregen) omdat ze een gift van 40 euro (of meer) hadden gedaan aan een ‘erkend goed doel’, zoals bijvoorbee­ld Kom op tegen Kanker, het Rode Kruis of de 11.11.11actie.

Twee specifieke codes voor gescheiden ouders met een gehandicap­t kind werden welgeteld één keer gebruikt

 ??  ?? Opzegvergo­eding voor een scheidsrec­hter? Daar is een code voor. © pnOok hommels krijgen een plaatsje tussen de tomaten.
Opzegvergo­eding voor een scheidsrec­hter? Daar is een code voor. © pnOok hommels krijgen een plaatsje tussen de tomaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium