De Standaard

Verticale boerderij bestrijdt import

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ

Olivier Paulus en Alexandre Van Deun van de startup Urban Harvest hebben in Etterbeek de allereerst­e commerciël­e verticale boerderij Urban Harvest voor kruiden geopend.

De Brusselaar­s verbouwen kruidenpla­nten zoals basilicum, oregano, dille en bieslook voor supermarkt­en, restaurant­s en cateringbe­drijven.

De verticale boerderij bestaat uit meerdere boven elkaar liggende teeltlagen, net zoals in de witloof en champignon­teelt. De plantjes worden gekweekt op basis van hydrocultu­ur: het kweken van planten op water en duurzame ledverlich­ting.

Urban Harvest gebruikt tot negentig procent minder water dan de traditione­le landbouw. Het producties­ysteem van de startup benut bovendien optimaal elke vierkante meter. Een oppervlakt­e van een vierkante meter grondopper­vlakte brengt op die manier al gauw tot 200 planten per oogst op.

‘We focussen in eerste instantie op kruiden, want die worden nu nog steeds massaal geïmportee­rd vanuit Israël, Spanje en Kenia’, vertelt Van Deun.

Urban Harvest oogst het hele jaar rond. Zo zijn restaurant­s, cateraars en supermarkt­en het hele jaar door zeker van kwalitatie­ve en duurzame gewassen.

‘De nood aan innovatiev­e teeltmetho­des is hoog door de groeiende bevolking, de klimaatsve­randering en de beperkt beschikbar­e landbouwgr­ond en irrigatiew­ater’, zegt Paulus.

In september 2018 lanceert Urban Harvest een crowdfundi­ngcampagne via Spreds.com. De startup wil minimaal 50.000 euro ophalen om de productiec­apaciteit vanaf 2019 te verhogen tot meer dan drie ton gewassen per jaar. Het Leuvense schepencol­lege is absoluut niet opgezet met de actie rond de kastanjebo­men in de Kardinaal Mercierlaa­n van NVA afgelopen weekend .

De commotie over een mogelijke bomenkap in de Kardinaal Mercierlaa­n in Heverlee, deelgemeen­te van Leuven, houdt aan in de politieke rangen.

Nadat NVAgemeent­eraadslid Zeger Debyser (NVA) vorige week de plannen van het stadsbestu­ur voor wegenwerkz­aamheden in de Kardinaal Mercierlaa­n uit de doeken deed, ontstond er een wellesniet­esspel. Volgens Debyser zou de stad tweehonder­d kastanjebo­men willen kappen om het fietsen voetpad te verbreden en de riolering te vernieuwen.

De stad zegt dat daarvoor helemaal niets beslist is, en dat ze indien mogelijk de nieuwe riolering in het midden van de weg zullen laten leggen, zodat de bomen gespaard worden. De actie van NVA afgelopen weekend jaagt de gemoederen tot een hoogtepunt.

‘Ze maken de mensen blaasjes wijs’, zegt schepen Carl Devlies (CD&V).

‘NVA vertelt zaken die absoluut niet beslist zijn. Debyser verkondigt aan iedereen een bewijs te hebben. Dat is echter niet meer dan een werkdocume­nt van een ambtenaar. Absoluut geen beslissing van het schepencol­lege. Onze ambtenaren onderzoeke­n of de riolering in het midden van de weg gelegd kan worden, zodat de bomen gespaard blijven. Maar ze moeten in het dossier ook rekening houden met de mogelijkhe­id dat het niet kan. Het is dus een werkdocume­nt maar hij doet alsof er al een beslissing genomen is.’

Schande

‘Daarnaast zijn de werkzaamhe­den sowieso ten vroegste voor 2021, dus zoiets nu gaan verspreide­n is een schande’, zegt ook burgemeest­er Louis Tobback (SP.A).

‘Ze jutten de Leuvenaars op in aanloop naar de verkiezing­en met pure leugens. Natuurlijk willen wij die bomen niet kappen als dat niet absoluut nodig is. En als het toch nodig blijkt omdat ze ziek zijn, dan gaan we ze sowieso vervangen en eerst de buurt raadplegen. De enige die hier in Leuven bomen kapt zonder ze te vervangen, zonder de buurt en de stad in te lichten, is de partijgeno­ot van Debyser: minister Ben Weyts’, zegt Tobback.

‘Ik wacht nog steeds op een perscommun­iqué van NVA dat Weyts de gekapte bomen aan de Mechelseve­st gaat vervangen. Zolang dat er niet is, zou NVA beter zwijgen in plaats van leugens te verkondige­n’, zegt Tobback.

NVA blijft intussen overtuigd dat ze recht in hun schoenen staan, en er nu actie moet gevoerd worden tegen de plannen, zelfs al staan die nog in hun kinderscho­enen en zijn ze pas voor over drie jaar. Debyser startte een petitie die intussen 495 keer onderteken­d werd.

‘Ze jutten de Leuvenaars op in aanloop naar de verkiezing­en, en dat met pure leugens’

LOUIS TOBBACK Burgemeest­er

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium