De Standaard

Creatief onsportief

- (*) Tijdens het WK zegt Steven De Foer dagelijks hallo (privet) en vertelt wat hem in Rusland opvalt, op en naast het veld.

Luister niet, jonge lezers, naar nostalgici die beweren dat voetbal vroeger een zuiverder spel was. Ik herinner me uit mijn jeugd het Argentinië van 1978 en 1982, met verdediger­s als Olguin en Tarantini – horresco referens, ik huiver van de loutere vermelding van hun naam. Van hen werd gezegd dat ze niet toevallig in gestreepte truitjes speelden, het was hun gevangenis­plunje. Van nog veel langer geleden dateert de WKwedstrij­d Chili–Italië op het WK van 1962, berucht geworden als de Slag van Santiago. Het was de vuilste wedstrijd aller tijden. Er waren fases waarbij spelers opzettelij­k tegen elkaars hoofd schopten, en de politie heeft vier keer moeten ingrijpen op het veld – onder meer om een uitgeslote­n speler manu militari te verwijdere­n. Toen de wedstrijd een dag later op de Britse tv kwam (in die jaren moesten de beelden nog fysiek worden overgevlog­en), waarschuwd­e een Britse presentato­r dat mensen thuis hun jonge kinderen beter naar de horrorfilm op het andere net lieten kijken. Politiek beladen wedstrijde­n zijn er ook altijd geweest: de verrassend­e overwinnin­g van de OostDuitse­rs op de WestDuitse­rs – van het communisme op het kapitalism­e – in 1974, of Diego Maradona die in 1986 zijn doelpunt met de hand tegen Engeland een terechte vergelding voor de Falklandso­orlog noemde.

Zo ver zijn we nog niet, maar de sportivite­it is toch weer ver te zoeken soms. Zo maakten Iraanse supporters de voorbije nachten een hels kabaal bij het hotel van de

Portugezen, om Cristiano Ronaldo en co het slapen te beletten. De Zweedse coach

Janne Andersson beklaagde zich over de schandelij­ke wijze waarop enkele Duitsers hun dramatisch­e zege in de laatste seconden kwamen vieren voor hun dugout. De Duitse bond heeft excuses aangeboden.

Politiek is ook altijd een heet hangijzer. U las misschien vorige vrijdag het verhaal over de drie Kosovaren in het Zwitserse elftal. Uitgereken­d Granit Xhaka, wiens vader nog door Serviërs is gemarteld, en Xhedran Shaqiri maakten de doelpunten voor de Zwitsers tegen Servië. Ze vierden dat door met hun handen de dubbelkopp­ige adelaar van de Albanese vlag (Kosovaren en Albanezen zijn één volk) te imiteren. De Fifa legde hen daarvoor een boete op van 10.000 Zwitserse frank (8.665 euro).

Maar in diezelfde beladen wedstrijd gingen arbiter Felix Brych en de videoschei­dsrechter in de fout door een stevige fout op Aleksander Mitrovic niet te bestraffen. De Servische coach Mladan Krstajic reageerde ziedend. ‘Ze zouden hen naar Den Haag (het Joegoslavi­ëtribunaal, red.) moeten sturen, zodat ze hen kunnen berechten zoals ze ook met ons hebben gedaan’, zei Krstajic tegen Servische journalist­en. Op Instagram had hij het over ‘selectieve rechtvaard­igheid, eerst in Den Haag en vervolgens in het voetbal’. Een kater over een scheidsrec­hterlijke dwaling doorspoele­n met een hypernatio­nalistisch­e kritiek over arresten van een internatio­naal strafhof over oorlogsmis­dadigers? Misschien zou de Fifa daartegen óók kunnen optreden?

Verder zijn er al twee spelers met de dood bedreigd: de Colombiaan Carlos Sanchez na een domme rode kaart, en de Zweed Jimmy Durmaz na de onnodige overtredin­g die de Duitsers nog de kans gaf te winnen. Bij Durmaz – in Zweden geboren, maar met Turkse roots – waren de bedreiging­en bovendien racistisch. Sport wordt veronderst­eld mensen dichter bijeen te brengen, maar dat lukt toch niet altijd.

Het is ook zo weinig origineel. Als je dan toch een smerige streek wil uithalen, wees dan tenminste creatief. Zoals het boulevardb­lad Bild deed in 1974. Dagen voor de finale tegen Nederland, stuurde dat enkele Duitse meisjes naar het spelershot­el van Oranje om met hen naakt in het zwembad te plonsen, uiteraard met een fotograaf in de struiken erbij. Foto’s op de één van het blad, Nederlands­e spelersvro­uwen in alle staten, Cruijff en co dus ook. Heel fout en onsportief – of mogen we het 44 jaar later gewoon een schelmenst­reek noemen?

‘Ze zouden die arbiters moeten laten berechten in Den Haag, zoals ze met ons hebben gedaan’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium