De Standaard

Standard kleurt jong en Belgisch

Samuel Bastien (21, Chievo) halen de Rouches nu ook Senna Miangue (21) van Cagliari binnen.

- BOB FAESEN

Er is eindelijk ook duidelijkh­eid over de toekomst van Zinho Vanheusden. Het toptalent werd in januari – toen nog revalidere­nd van een kruisbandb­lessure – voor een half jaar plus één jaar optie gehuurd van Inter. Vroeger dan verwacht was de jonge centrumver­dediger weer fit en bij zijn profdebuut tegen Gent maakte hij meteen indruk. Daarna kreeg Vanheusden geen minuten meer, waardoor hij twijfelde aan zijn toekomst in Luik. Er volgde echter een goed gesprek met Michel Preud’homme, die een fan is van Vanheusden.

Maar ondertusse­n manifestee­rde het KV Oostende van Gert Verheyen, zijn excoach bij de nationale U19, zich nadrukkeli­jk. KVO raakte er echter niet uit met moederclub Inter. Ook Eupen, het Italiaanse Sassuolo en het Schotse Glasgow Rangers polsten. Na overleg met Inter werd besloten dat bij Standard blijven de beste keuze was. Zo meldde de jeugdinter­national zich gisteren op het trainingsv­eld van de Rouches. Hij wordt officieel voor één jaar gehuurd.

Oulare en Bakkali

Vanheusden zal dit seizoen samenspele­n met een exteamgeno­ot van hem bij Inter, want ook Senna Miangue ruilt Italië in voor Luik. De 21jarige linksback wordt voor twee seizoenen gehuurd van Cagliari. De Rouches bedongen ook een aankoopopt­ie. Exact dezelfde constructi­e gebruikte Standard eerder met Kostas Laifis (Olympiakos).

Standard kiest dus bewust voor jong en Belgisch. Miangue is net als Vanheusden en die andere nieuwkomer Samuel Bastien internatio­nal bij de U21. Eerder raakte al bekend dat de Luikenaars ook Obbi Oulare (Watford) en Zakaria Bakkali (Valencia) in de gaten houden.

Boete voor Edmilson

Michel Preud’homme verwelkomd­e gisteren de internatio­nals Christian Luyindama, Uche Agbo, Collins Fai, Gojko Cimirot en PaulJosé Mpoku terug op training. Ook Junior Edmilson tekende present. De Belgische Braziliaan moest eigenlijk vorige week maandag al beginnen, maar nam zonder toestemmin­g van de club een week extra vakantie. Edmilson trok op zonvakanti­e in Bulgarije en hield dat op social media niet bepaald verborgen. ‘Hij moest hier zijn’, zei Preud’homme daar eerder over. ‘Hopelijk kunnen we de situatie snel oplossen, ik wil graag met Junior samenwerke­n volgend seizoen.’ Edmilson kreeg een fikse boete van de club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium