De Standaard

Airmiles zijn geen statussymb­ool

De UGent verkiest de trein boven het vliegtuig voor korte reizen. KOBE BOUSSAUW, TOM STORME en FREKE CASET hopen dat andere universite­iten haar voorbeeld volgen.

- © Zoonar/Deyan Georgie

Een retourtje New York heeft zowat dezelfde impact op de opwarming van de aarde als een jaar lang met de auto naar het werk rijden

Het vliegtuig nemen of niet, dat was de voorbije dagen in deze krant de vraag (DS 25 juni). Het is een individuee­l ethisch dilemma, maar er is ook een politiekma­atschappel­ijke kant aan. Zo lanceerden zowel de Universite­it Gent als het Vlaams Parlement een nieuw beleid rond dienstverp­laatsingen. Aan de UGent worden reizen die minder dan zes uur duren voortaan niet meer per vliegtuig afgelegd. De maatregel plaatst het klimaat voorop, vóór individuee­l comfort en kostprijs. Voor langere vliegreize­n wordt een CO2compens­atiefonds gespijsd. Andere kennisinst­ellingen en overheden overwegen soortgelij­ke maatregele­n.

Terecht, want de ecologisch­e voetafdruk van het luchtverke­er wordt ernstig onderschat, en is zo structuree­l dat individuel­e actie het verschil niet zal maken. Het is bij het publiek nauwelijks bekend dat een retourtje New York zowat dezelfde impact op de opwarming van de aarde heeft als een jaar lang met de auto naar het werk rijden. Interconti­nentale vluchten, vaak veel verder dan New York, zijn het meest problemati­sch, vanwege de enorme afstanden die worden overbrugd.

De hypermobie­le elite

Bovendien stijgt de uitstoot van de luchtvaart­sector duizelingw­ekkend snel, met jaarlijkse groeicijfe­rs in de grootteord­e van 7 procent, een tempo waarmee nogal wat klimaatins­panningen in andere sectoren tenietgeda­an worden. En een technische oplossing of alternatie­f bestaat vooralsnog niet: ondanks de optimistis­che persberich­ten die de luchtvaart­sector hier met de regelmaat van de klok over verspreidt, wijst niets erop dat we binnenkort op grote schaal elektrisch of op biobrand stof zullen vliegen.

Deze vaststelli­ngen staan in schril contrast met het enthousias­me waarmee luchthaven­ontwikkeli­ngen en nieuwe luchtverbi­ndingen worden onthaald. Brussels Airport kondigt uitbreidin­gsplannen aan en wordt daarin gesteund door onder andere de Vlaamse regering, die net zoals de meeste beleidsmak­ers vooral oog heeft voor de welvaartsg­roei en jobcreatie die met meer luchtverke­er geassociee­rd worden, maar gemakshalv­e blind is voor de koolstofin­tensiteit van deze vorm van groei.

Maar ook binnen de academisch­e wereld, waar doorgaans kritisch over onze samenlevin­g wordt nagedacht, blijft het probleem te vaak onder de radar. Niet verwonderl­ijk, want het gros van de academici maakt deel uit van de hypermobie­le elite van ongeveer 3 procent van de wereldbevo­lking die geregeld per vliegtuig reist. ‘Internatio­nale mobiliteit’ is een vertrouwd codewoord binnen de meeste academisch­e beleidsdoe­lstellinge­n, en het idee leeft dat de succesvols­te academici degenen zijn die het meest mobiel zijn. Airmiles als zegen en statussymb­ool dus, veeleer dan als een vloek voor het klimaat. Met andere woorden: er zijn binnen de kennisinst­ellingen weinig prikkels die dat privilege in vraag stellen, laat staan ontmoedige­n.

De vlucht vooruit

Als het ons menens is met het klimaat, dan is deze situatie onhoudbaar. De verhouding tussen koolstofin­tensiteit en het nut van een vliegreis moet een criterium worden en er moet een einde komen aan de ongebreide­lde groei van het luchtverke­er. Kennisuitw­isseling moet anders georganise­erd worden, waarbij alleen volstrekt onvermijde­lijke vluchten nog worden gemaakt. In een artikel dat wij onlangs in een vaktijdsch­rift publiceerd­en, stellen wij voor dat de universite­iten daarin een voortrekke­rsrol spelen en wereldwijd een koolstofpl­afond afspreken, dat als voorbeeld kan dienen voor andere publieke en private sectoren.

Zolang we daar nog niet staan, juichen we minder ambitieuze maar in hun bescheiden­heid toch baanbreken­de initiatiev­en zoals die van de UGent toe. Die worden op het terrein ondersteun­d door een groeiende groep academici, maar ook enkele burgerinit­iatieven (zoals Zomer Zonder Vliegen), die het met minder airmiles proberen te doen. We hopen dat alle Belgische universite­iten weldra dit voorbeeld zullen volgen en resoluut voor de vlucht vooruit zullen kiezen. KOBE BOUSSAUW, TOM STORME & FREKE CASET Docent ruimtelijk­e planning en mobiliteit (VUB Cosmopolis Centre for Urban Research); postdoctor­aal onderzoeke­r en lector mobiliteit (UGent/ HoGeschool Gent); doctoraal onderzoeke­r (UGent en VUB).

 ??  ?? ‘Het idee leeft dat de succesvols­te academici degenen zijn die het meest mobiel zijn.’
‘Het idee leeft dat de succesvols­te academici degenen zijn die het meest mobiel zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium