De Standaard

WAARDE REDACTIE

- JAAK BLOCKEN, OOSTAKKER BART DONDERS, BRUSSEL

De ondergang van Bpost

In 1501 riep hertog Filips de Schone Francesco de Tassis (van het latere Thurn en Tassis, ook Tour et Taxis) naar Mechelen en verzocht hij hem om een postdienst op te zetten in het Bourgondis­che rijk. Vijftien jaar later, in 1516, sloot zijn zoon Karel, de latere keizer Karel V, met diezelfde Francesco de Tassis een overeenkom­st. Een brief van Brussel naar Innsbruck mocht er maximaal drie dagen over doen om besteld te worden, in de winter vier dagen. Een brief naar Parijs moest binnen de 36 uur besteld worden, in de winter mocht daar vier uur bijkomen.

Tot onze onthutsing stellen we vast dat de postdienst vijfhonder­d jaar geleden sneller een brief kon bezorgen over een afstand van driehonder­d kilometer dan Bpost binnenkort over een afstand van tien kilometer (DS 22 juni). In plaats van vooruit te gaan, is het postbedrij­f er de voorbije eeuw alleen maar op achteruitg­egaan (ooit werd de post meermaals per dag besteld).

Bpost maakt zijn diensten duurder, niet om ze te verbeteren, maar om een slechtere service te leveren. Het graaft daarmee zijn eigen graf. Hoeveel bedrijven kunnen zich zoiets permittere­n? Welke klanten denkt Bpost te kunnen overtuigen om van zijn diensten gebruik te blijven maken?

Betaling per consultati­e

De echte visie van Marc Moens, voorzitter van een van de artsensynd­icaten, op het beroep en de uitdaginge­n voor de toekomst, kan ik niet afleiden uit het interview in deze krant (DS 23 juni). De belangrijk­e discussie rond de vergoeding van artsen naar een minder prestatieg­edreven beloning met meer nadruk op een vergoeding per forfait wijst hij af, een alternatie­f volgt niet. Toch wel jammer voor een artsenleid­er die een leidende stem moet hebben in het publieke debat.

Wat moet ik daarmee aanvangen als ik in het begin van mijn carrière sta als huisarts en nog minstens dertig jaar in de huisartsge­neeskunde verder wil werken? In onze artsenprak­tijk in Brussel zullen we binnenkort veel taken moeten delegeren naar verpleegku­ndigen en intensieve­r moeten samenwerke­n met een psycholoog, diëtist en kinesist.

Als we willen blijven vasthouden aan de betaling per consultati­e, gaan we nooit die groeiende hoop chronische patiënten behoorlijk kunnen begeleiden. Overleg rendeert niet en gemakkelij­ke korte consulten, om bijvoorbee­ld een vaccin te zetten, leveren ons evenveel op als de moeilijke beslissing en onderhande­ling met een patiënt om medicatie aan te passen bij een slecht gecontrole­erde bloeddruk.

Een forfait per patiënt afhankelij­k van de ziektelast zal een veel accuratere vergoeding zijn voor artsen om meer te investeren in de organisati­e van de praktijk, begeleidin­g van patiënten en overleg met de ziekenhuiz­en. Dan houden we meer patiënten uit het ziekenhuis en vermindere­n we het aantal opnames. Dat is beter voor de patiënt en voor de samenlevin­g. En zo kan ik me intenser bezighoude­n met diagnose en opvolging van zorgbehoev­ende patiënten.

Natuurlijk is de nuance zoek als we alleen maar spreken over financiële motieven om het gedrag van artsen te veranderen. Maar iedereen weet dat in de portemonne­e zitten gedragsver­andering kan stimuleren.

De opkomst voor de stemming bij de syndicale verkiezing­en ligt bedroevend laag en dat zal er met cafépraat van een leidende artsenstem niet op verbeteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium