De Standaard

Lekker naïef laten meeslepen

-

‘De Belgen worden verblind door hun eerste twee wedstrijde­n tegen twee slechte landen. Ze zullen de tweede ronde wel halen, maar dan zal het over zijn.’

Dixit Valentijn Driessen bij Sporza. Driessen is een sportjourn­alist uit Nederland. U weet wel, dat land dat zich op dit WK alleen kan verwarmen aan de prestaties van scheidsrec­hter Björn Kuipers. Wie weet blijft Kuipers zelfs zo goed fluiten dat er na 1974, 1978 en 2010 wéér een Nederlande­r in de finale staat. Een finale die Oranje voor één keer niet zal kunnen verliezen.

Flauw, ik weet het. En intellectu­eel oneerlijk. Ik ben namelijk stikjaloer­s op wat onze noorderbur­en al decenniala­ng presteren op zowat elk belangrijk mondiaal sportgebeu­ren. Nederland heeft tenminste al eens een EK voetbal gewonnen, na zeges tegen onder meer de Engelsen, de Duitsers en de Russen. That’s another cookie dan Wales …

Bovendien heeft Vittende Valentijn niet helemaal ongelijk. Ook ik heb het aangedurfd om na de 3-0 tegen Panama – terecht, vind ik nog steeds – een aantal centiliter­s azijn te pissen. (Daar heb ik mezelf kilo’s digitale pek, veren en ongefilter­de stront mee op de hals gehaald, maar als rostekop heb ik gelukkig een uit de kluiten gewassen incasserin­gsvermogen ontwikkeld.) En nee, Tunesië is niet van het kaliber van Spanje, dat vier jaar geleden een 51pandoeri­ng kreeg van Oranje in de eerste groepsweds­trijd. Maar tijdens de Duivelse demonstrat­ie van zaterdag ben ik wel tot het volle besef gekomen dat voetbal veel genietbaar­der is als je geniet. Hoopt. Gelooft. Soms tegen beter weten in.

Net dát is de reden waarom ik elke vier jaar zo uitkijk naar een WK. Omdat het voetbal dan nog eens een maand lang heerlijk onvoorspel­baar kan zijn, omdat de kloof tussen arm en rijk wordt gedempt, omdat salarissen voor even ondergesch­ikt zijn aan eergevoel, omdat Panamezen tot tranen toe bewogen kunnen worden door een schamel doelpuntje bij een 60achterst­and. En omdat de eeuwige zelfkritis­che, zeurende Belgjes dan eindelijk eens in zichzelf durven te geloven, naar het voorbeeld van de Nederlande­rs die zichzelf elke vier jaar zonder enige gêne, met plastic klompen op hun hoofd, naar de finale dromen.

Wanneer zelfs ik me eens lekker naïef laat meeslepen door ongebreide­ld chauvinism­e – daarnet heb ik in de winkel vijf minuten weifelend naar een tricolore trekhaakho­esje staan kijken – heb ik dus geen boodschap aan een sceptische Nederlande­r, die ook nog eens een open deur intrapt over onze defensieve kwetsbaarh­eid. Dat ei in mijn broek neem ik er voor lief bij. Ik win liever met 43 dan met 10. En ik verlies liever met 34 dan met 01. Dat laatste wel graag ten vroegste in de halve finales. Anders ga ik misschien toch weer azijn pissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium