De Standaard

2.053 MIGRANTENK­INDEREN VERSPREID OVER HEEL DE VS

De migrantenk­inderen die al in de VS zijn, zien hun ouders ten vroegste terug na de juridische procedure.

- INE ROOX © nyt

Bill de Blasio, de Democratis­che burgemeest­er van de stad New York, bracht vorige week een verrassing­sbezoek aan een opvangcent­rum in het stadsdeel East Harlem. Pas kort voordien had De Blasio tot zijn eigen ontzetting vernomen dat daar 239 migrantenk­inderen worden opgevangen, die aan de grens tussen Texas en Mexico gedwongen van hun ouders zijn gescheiden. ‘Deze kinderen worden niet vastgehoud­en aan de grens, maar ook hier, in onze stad aan de oostkust’, zei De Blasio aangedaan. ‘Stop dit onmenselij­ke beleid.’

De Amerikaans­e president Trump maakte intussen per decreet een eind aan de gedwongen scheidinge­n van ouders en kinderen, maar daarmee zijn de problemen bijlange niet van de baan. De grensautor­iteiten weten niet hoe ze Trumps verschille­nde beleidslij­nen met elkaar moeten verenigen: ouders en kinderen mogen niet langer worden gescheiden, maar Trump wil wél nog altijd dat de ouders strafrecht­elijk worden vervolgd. Kinderen langer dan twintig dagen vasthouden, mag echter niet volgens de wet. Volgens CNN hebben de grensautor­iteiten besloten om de ouders niet te vervolgen totdat er meer duidelijkh­eid is.

Overbelast­e lijn

Maar dat verandert niets voor wie al eerder de VS is binnengeko­men en al in de bureaucrat­ische mallemolen is terechtgek­omen. Op bijna twee maanden tijd heeft de overheid meer dan 2.500 kinderen van hun ouders gescheiden – soms zelfs door tegen hen te liegen – zonder een efficiënt plan op te stellen om hen te herenigen.

Ouders en kinderen kwamen na hun binnenkoms­t in de VS in twee volledig gescheiden bureaucrat­ische systemen terecht waartussen nauwelijks enige coördinati­e bestaat. Bovendien blijkt nu dus dat de kinderen zijn geplaatst in centra of pleeggezin­nen verspreid over heel het land. In een systeem waarin de chaos regeert – de telefoonli­jn van de bevoegde overheidsd­ienst waar ouders meer informatie over hun kinderen kunnen krijgen, is dezer dagen voortduren­d overbelast.

Volgens de Amerikaans­e overheid zijn intussen 522 kinderen met hun ouders herenigd en zitten 2.053 kinderen nog altijd in

De overheid belooft nu om de databases met informatie over ouders en kinderen beter op elkaar af te stemmen, maar ouders die hun kinderen zoeken, blijven vooral aangewezen op advocaten gespeciali­seerd in immigratie­zaken. Die werken de klok rond om families te herenigen.

Hartversch­eurend

Een advocate heeft een 3jarige cliënt die slechts haar vingers kan opsteken om te zeggen hoe oud ze is

Sommige raadsliede­n vrezen dat niet elke familie zal worden herenigd, omdat de soms erg jonge kinderen niet altijd in staat zijn om bruikbare informatie te geven. Sommige kinderen weten niet eens de naam van hun ouders of hun eigen geboorteda­tum.

Dat leidt tot hartversch­eurende taferelen. Zo vertegenwo­ordigt Michelle Ortiz, een advocate uit Miami, een meisje van drie dat aan de grens met New Mexico van haar vader is gescheiden. Het meisje verblijft bij familie in Florida, nadat haar vader het land is uitgezet. De details van de zaak zijn onduidelij­k, zegt Ortiz tegen The Washington Post, omdat het meisje pas drie is. ‘Ze kan niet duidelijk maken wat er juist is gebeurd. Ze kan enkel haar vingers opsteken om te vertellen hoe oud ze is, maar niet veel meer dan dat.’

 ??  ?? Intussen zijn, volgens de Amerikaans­e overheid, 522 migrantenk­inderen herenigd met hun ouders.
Intussen zijn, volgens de Amerikaans­e overheid, 522 migrantenk­inderen herenigd met hun ouders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium