De Standaard

Brussel zit straks muurvast

Vanaf morgenavon­d sluit Brussel rijstroken af ter voorbereid­ing van de werken aan de Leopold IItunnel. Samen met de treinstaki­ng en de werken aan de Reyerstunn­el lijkt zware hinder onvermijde­lijk.

- (san, poj, jfja, lob)

BRUSSEL I Een van de drukste verkeersad­ers van het land wordt dit weekend afgesloten. Door de Leopold IItunnel rijden dagelijks 80.000 wagens, maar voor broodnodig­e onderhouds­werken gaat de tunnel zaterdagav­ond om 22 uur in beide richtingen volledig dicht.

Dat blijft zo tot en met 31 augustus. Ook het verkeer in de Rogiertunn­el gaat vanaf dan op één rijstrook. Het Brussels Gewest wachtte logischerw­ijs tot de start van de zomervakan­tie, maar ook de komende dagen wordt al hinder verwacht op de grootste invalsweg vanuit West en OostVlaand­eren.

Vanaf morgenavon­d 22 uur wordt al één rijstrook afgesloten voor wie vanaf GrootBijga­arden richting het centrum rijdt. Donderdago­chtend om 9 uur wordt de Keizer Karellaan, de invalsweg richting Koekelberg en de tunnels, naar één rijstrook gebracht. Er komt wel een aparte busbaan waarop ook hulpdienst­en, taxi’s en motorrijde­rs mogen rijden.

Met de start van de werken aan de Leopold IItunnel zijn in Brussel straks drie grote werven tegelijk aan de gang. Sinds januari wordt al gewerkt aan de Reyerstunn­el. Vanaf 3 juli beginnen ook de werken aan de Hallepoort­tunnel. Werkgevers en mobiliteit­sorganisat­ies zien de situatie met lede ogen aan.

Middeleeuw­en

‘Investerin­gen in mobiliteit zijn absoluut nodig maar ik vraag me af of de coördinati­e niet beter kon. Er komt nu wel heel veel samen’, zegt Pieter Timmermans, gedelegeer­d bestuurder van het VBO. ‘Hopelijk gaat niet elke burgemeest­er zich opsluiten in zijn eigen gemeente. Wat we nodig hebben is een globaal plan voor de mobiliteit in de hoofdstad. Als die visie duidelijk is, nemen mensen en besturen de tijdelijke overlast erbij.’ Lorenzo Stefani van Touring sluit zich daar bij aan. ‘Brussel gaat op slot, zoals een stad in de middeleeuw­en nadat alle poorten gesloten zijn.’ ‘Da’s een vaststelli­ng, zegt Stefani, ‘geen aanval, de visie op mobiliteit van Brussels minister Pascal Smet (SP.A) is niet slecht. Maar het politieke systeem is het probleem. De bevoegdhed­en zijn veel te versnipper­d en met verkiezing­en om de vijf jaar bouw je geen duurzame mobiliteit uit.’

Pendelpark­ing

Als alternatie­f stuurt Brussel de auto’s uit West en OostVlaand­eren de ring op richting de A12 en de gratis pendelpark­ing van 1.000 plaatsen aan de Heizel. Er komt ook een ononderbro­ken fietsroute boven de Leopold IItunnels en zowel de NMBS, de MIVB als De Lijn verhoogt zijn capaciteit. ‘Het zal, zeker de eerste weken, heel moeilijk zijn. We kunnen maar hopen dat de pendelaars zich zullen aanpassen en voor de alternatie­ven – zoals trein en bus – zullen kiezen,’ zegt Stefani. Al kent ook die omschakeli­ng een valse start, met de treinstaki­ng van donderdaga­vond tot zaterdag.

Minister Smet beseft dat de problemen groot zullen zijn. Maar hij maakt zich sterk dat Brussel bereikbaar blijft. ‘Er zal veel hinder zijn, maar er is geen alternatie­f. De tunnels zijn in zeer slechte staat, deze werken uitstellen zou crimineel zijn’, zegt Smet. ‘Er is wel degelijk coördinati­e tussen de verschille­nde werven. Deze werken zijn goed voorbereid.’

De werken aan de Leopold IItunnel duren overigens nog tot juni 2021. Ook de volgende twee zomervakan­ties gaat de tunnel volledig dicht.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium