De Standaard

Celstraf voor ‘onvoorzich­tige’ gynaecolog­e

-

Een gynaecolog­e (52) uit Oudenburg is gisteren veroordeel­d tot acht maanden cel met uitstel voor onopzettel­ijke doding van een pasgeboren­e. Volgens de rechter staat het vast dat het kind om het leven is gekomen ‘door een gebrek aan voorzorg’ van de arts.

Nils, het zoontje van Stijn Desomer en Marta Gal uit Bredene, kwam op 4 oktober 2010 met een ernstig hersenlets­el ter wereld in het Henri Serruyszie­kenhuis in Oostende. Het jongetje overleed vijf dagen later in het AZ SintJan in Brugge.

De ouders konden zich niet neerleggen bij de dood van hun zoontje en hebben het medisch dossier uitgeploze­n. Daaruit bleek dat hun gynaecolog­e, V.D. (52) uit Oudenburg, oxytocine in een spier van de moeder had ingespoten, een hormoon dat de bevalling sneller doet verlopen. De bijsluiter van oxytocine zegt dat het product alleen intraveneu­s – via een baxter – mag worden toegediend. Direct na de inspuiting kreeg de moeder abnormaal zware spiercontr­acties, ook in de baarmoeder. Dat zou volgens de deskundige­n bij het kind een zuurstofge­brek hebben veroorzaak­t.

De gynaecolog­e heeft altijd ontkend dat ze fouten heeft gemaakt. De ouders reageren opgelucht. ‘Voor ons was het belangrijk dat de rechtbank erkende dat de gynaecolog­e fouten heeft gemaakt.’

V.D. werkt nog altijd in het Oostendse ziekenhuis. Ze kan nog beroep aantekenen. In 2012 stopte het ziekenhuis met het intramuscu­lair toedienen van oxytocine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium