De Standaard

Buitengewo­on doen

In 2004 scoorden Pixar en Brad Bird een monsterhit met een doodgewone heldenfami­lie. ‘Incredible­s 2’ maakt nu de belofte van een gehoorzaam vervolg waar.

- RUBEN AERTS

Incredible­s 2 ¨¨¨èè Van: Brad Bird Met: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Samuel L. Jackson (118 min.)

Brad Bird (Ratatouill­e, The

iron giant) laat zich geen ordinaire cash grabber noemen. Het idee voor dit levendige vervolg heeft de bejubelde animator veertien jaar laten rijpen. Het resultaat is even nostalgisc­h als eigentijds, en trakteert de kijker op een weerzien met de familie Incredible­s, boordevol humor en flitsende actie.

In het universum van Pixar heeft de klok al die jaren stilgestaa­n. Het verhaal pikt immers de draad op waar het avontuur in 2004 eindigde: met de spectacula­i re bankroof van de schurk The Un derminer. In de poging van onze helden om die te verijdelen, raakt de stad door hun toedoen zo heftig verwoest, dat de wethouder hen verplicht om hun masker aan de haak te hangen. Buitengewo­ne durfdaden zijn voortaan verboden.

Die premisse grijpt Bird aan om Elastigirl – u weet wel: Mrs. Incredible – als een toonbeeld van fema

le empowermen­t naar voor te schuiven. Zij is de cruciale pion in het plan van een gewiekste industriee­l om de helden hun aloude status terug te geven.

Mr. Incredible kijkt er wat beduusd van op. Is hij dan niet de aangewezen held om die klus op zich te nemen? Gelukkig schikt hij zich gauw in zijn nieuwe rol als huisvader voor de kinderen, wat de geestigste scènes van deze animatiefi­lm oplevert.

Voor de fans van het eerste uur is het jubelen om deze getrouwe verderzett­ing, want Bird heeft het nagelaten te morrelen aan de succesform­ule. Tegelijk is dat een hardnekkig­e bedenking: heeft hij daarmee niet wat te veel op veilig gespeeld? Incredible­s 2 lijkt zich vooral heel erg braafjes naar het brede verwachtin­gspatroon te schikken.

In 2004 charmeerde dit doodge wone gezin met superkrach­ten een immens publiek, wat Pixar een fikse duit opleverde. De kijker wist zich gerustgest­eld met helden die net als gewone sterveling­en kampen met besognes, gebreken en zelftwijfe­l.

Dat de studio nu opnieuw een hit te pakken heeft, is haast zeker. Dankzij een recordopko­mst beleefde deze sequel in de VS onlangs een openingswe­ekend voor de geschieden­isboeken. Geen enkele film deed het ooit beter.

Met Incredible­s 2 houdt Pixar vast aan de eigen invulling van de superhelde­nfilm. Verrassen doet het deze keer allemaal net iets minder, maar niettemin slaagt de studio er nog steeds moeiteloos in om haar liefde voor animatie aanstekeli­jk en oprecht te houden.

 ?? © disney ?? Geen enkele film had in de VS ooit al een beter openingswe­ekend dan ‘Incredible­s 2’.
© disney Geen enkele film had in de VS ooit al een beter openingswe­ekend dan ‘Incredible­s 2’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium