De Standaard

‘Kansen bij allochtone­n en vijftigplu­ssers’

Meer dan 100.000 Vlamingen komen niet op de arbeidsmar­kt, maar zouden dat wel kunnen.

-

BRUSSEL I Een kwart van de Vlamingen tussen 20 en 64 jaar – ruim 900.000 mensen – is niet aan het werk en evenmin werkloos. Maar niet allemaal hebben ze de band met de arbeidsmar­kt volledig doorgeknip­t. Zo’n 113.000 zijn in theorie inzetbaar, hebben onderzoeke­rs Michelle Sourbron en Sarah Vansteenki­ste van het Steunpunt Werk aan de KU Leuven uitgereken­d. Vooral bij burgers van buiten de EU is het nietaangeb­oorde potentieel relatief groot.

Bij veel mensen is het helder waarom ze niet werken en evenmin werkloos zijn. Studenten bijvoorbee­ld, arbeidsong­eschikten of bruggepens­ioneerden. Maar bij sommige groepen is het minder duidelijk. Mensen kunnen ontmoedigd zijn, het geloof in zichzelf hebben verloren en zich daarom niet aanmelden als werkloze. Anderen komen er wellicht om familiale redenen niet toe te solliciter­en. Ook huisvrouwe­n of mannen die aan het werk zouden gaan als er betaalbare kinderopva­ng zou zijn, horen bij deze groep.

Als deze groep van 113.000 mensen allemaal een job zouden hebben, zou de tewerkstel­lingsgraad in Vlaanderen stijgen van 72 procent naar 78,5 procent. Daarmee zou meteen de Europese 2020doelst­elling gehaald zijn. ‘Een hypothetis­che oefening, maar het geeft weer hoeveel winst er nog te halen valt als we de mensen met een zekere band met de arbeidsmar­kt kunnen integreren richting werk’, schrijven de onderzoeke­rs.

Opmerkelij­k is dat de potentiële winst vooral groot is bij mensen die buiten de EU geboren zijn. Van hen is nu maar 53 procent beroepsact­ief maar dat zou kunnen stijgen naar 71,6 procent, een toename met een derde. De oorzaak is dat allochtone­n sterk oververteg­enwoordigd zijn bij de groepen die niet werken. Ze zijn vier keer vaker actief in het huishouden en ook bij de groep ‘ontmoedigd­en’ zijn ze sterk oververteg­enwoordigd.

Onderzoeks­ter Sarah Vansteenki­ste beseft dat het een utopie is om al het beschikbar­e arbeidspot­entieel volledig aan te boren. ‘Een vijftigplu­sser die levenslang huishoudel­ijke taken heeft verricht, zul je moeilijker aan het werk krijgen. Maar met de huidige krappe arbeidsmar­kt is het belangrijk om bij elk van de categorieë­n na te gaan wat er nog wel haalbaar is. Het is een taak voor de overheid en de werkgevers om dat potentieel aan te boren.’

Hoe dat in zijn werk zou kunnen gaan, daar laten de onderzoeke­rs zich niet over uit. Maar een tip wil Vansteenki­ste wel geven. Het idee dat vijftigplu­ssers geen enkele kans meer hebben op de arbeidsmar­kt, moet doorbroken worden. ‘Doordat dit beeld is geschapen, raken vijftigplu­ssers inderdaad ontmoedigd. Dat leidt tot discussies zoals we de afgelopen weken hebben gezien naar aanleiding van het sociaal plan bij Carrefour. Terwijl vijftigplu­ssers een kans van 28 tot 30 procent hebben om toch nog aan de bak te komen.’

‘Doordat het beeld is ontstaan dat vijftigplu­ssers geen kans hebben op de arbeidsmar­kt, raken die ontmoedigd’

SARAH VANSTEENKI­STE Onderzoeks­ter Steunpunt Werk (KU Leuven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium