De Standaard

Anderen krijgen kans tegen Engeland

We mogen het geen Bteam noemen van Roberto Martinez. ‘Deze spelers zijn allemaal een WK waard’, onderlijnd­e hij. In de galamatch tegen Engeland staat donderdag een flink gewijzigd team in het veld.

- STEVEN DE FOER © belga © Dirk Waem/belga

hoe je Brazilië vermijdt in de kwartfinal­es, wat op de achtergron­d verdwijnt en dat de eerste zorg wordt om die Colombiane­n in de achtste finales te ontwijken.

Kortom: Martinez doet er goed aan de kat wat uit de boom te kijken, maar hoogstwaar­schijnlijk gaan sommige Duivels meer speelminut­en krijgen in Kaliningra­d dan ze vooraf dachten. Het toernooi is immers – hopelijk – nog lang.

MOSKOU I Het antwoord van Roberto Martinez op de vraag of hij misschien, de doelman uitgezonde­rd, een volledig ander team zou selecteren in Kaliningra­d, was veelzeggen­d gisteren. Hij lachte die verregaand­e suggestie niet weg, hij zei sec: ‘dat is een mogelijkhe­id’. Nu zal hij het ongetwijfe­ld niet zo bruin bakken maar toch: het zou best kunnen dat hij zowel de drie steraanval­lers met lichte blessures (Mertens, Hazard en Lukaku, in toenemende graad van ernst maar niemand écht erg) als de drie spelers met een gele kaart achter hun naam (De Bruyne, Meunier en Vertonghen) op de bank laat starten. Mogelijke vervangers? Batshuayi, Januzaj, broer Thorgan Hazard, Dembele, Chadli, Kompany of Vermaelen. Die laatste twee zijn medisch helemaal oké, aldus Martinez, en dus is de vraag alleen wat je met hen doet: hen matchritme laten opdoen in de galawedstr­ijd tussen twee al geplaatste landen, of hen met hun broze botten langer blijven sparen tot het echt om de knikkers gaat.

Het blijft een vreemd gegeven, zo’n wedstrijd zonder echte inzet. Een wedstrijd die voor de winnaar

wellicht een moeilijker verder parcours oplevert dan voor de verliezer – al blijft het afwachten wat er in andere groepen gebeurt. Met als bijkomende absurditei­t dat de beide teams bij een gelijkspel aan de tegenstand­ers de eerste plaats in de groep zouden kunnen opdringen, door een extra gele kaart

te pakken (omdat het meest sportieve team bij gelijke stand eerst eindigt, DS van gisteren). Roberto Martinez is een vriendelij­ke diplomaat die zelden een kort en kordaat antwoord geeft, maar hij maakte een uitzonderi­ng bij de vraag of hij ooit een speler zou vragen opzettelij­k geel te pakken. No!

Leander Dendoncker, een reservespe­ler die zo’n hypothetis­che opdracht zou kunnen vervullen, hoorde het ook in Keulen donderen. Laat ons er dus over ophouden. Opzettelij­k verliezen of opzettelij­k kaarten pakken bij een gelijkspel, dat zou zo’n aanfluitin­g zijn van alle sportieve waarden, en de Belgen (of Engelsen) zoveel krediet doen verliezen en wind uit de zeilen halen: dat gaan ze heus niet doen.

Geloof in 23 spelers

Maar dat betekent nog niet dat er met het mes tussen de tanden gaat worden gespeeld. Uit alle reacties blijkt dat Martinez en zijn staf dit een prima scenario vinden: ze kunnen spelers sparen die een schorsing riskeren of die fysiek nog moeten herstellen. Hun vervangers mogen hun kans gaan, maar als het misloopt is er absoluut geen kind overboord. Integendee­l zelfs, als op die manier veel gereis en een confrontat­ie met Brazilië in de kwartfinal­es

‘Als ik niet speel tegen mijn Tottenhamp­loegmaten, dan chat ik wel wat vaker met hen’

JAN VERTONGHEN Duivel met al een gele kaart

vermeden wordt.

‘Het is nog te vroeg voor die kwestie’, zei Martinez terecht, maar ook ‘we zitten nu met de unieke situatie dat we twee wedstrijde­n tegelijk voorbereid­en’. Op de vraag of het niet heel sneu zou zijn voor onze sterren uit de Premier League om net die match tegen de Engelsen te moeten missen, luidde zijn antwoord: ‘We zijn hier niet voor persoonlij­ke agenda’s, we zijn hier om met ons team zo ver mogelijk te raken.’ Voeg daar nog een ‘ik geloof in ál mijn 23 spelers’ aan toe, en Jan Vertonghen­s ‘ach ja, als ik mijn ploegmaten van bij Tottenham niet tegenkom óp het veld, dan chatten we toch gewoon wat meer?’, en ook nog een lofzang van Martinez aan het adres van Mousa Dembélé… Dan is het logische besluit, dat Martinez zijn ploeg waarschijn­lijk op vijf of zes plaatsen wijzigt. Of zijn collega Gareth Southgate dat nu ook doet, of niet.

Twee wedstrijde­n

Weten we dit zeker? Nee. Wat als de goudhaantj­es vooraan tegen donderdag weer helemaal fit zijn? Of wat als Colombia – sterk op dreef tegen Polen (30) na een ongelukkig verloren opener tegen Japan – in zijn derde wedstrijd nog beter blijkt? In dat scenario zou het kunnen dat het huidige wat overmoedig­e speculeren over

 ??  ??
 ?? © blg ?? Roberto Martinez: geloof in 23 spelers.
© blg Roberto Martinez: geloof in 23 spelers.
 ??  ?? Sommige Rode Duivels gaan donderdag meer speelminut­en krijgen dan ze vooraf dachten.
Sommige Rode Duivels gaan donderdag meer speelminut­en krijgen dan ze vooraf dachten.
 ??  ?? Vincent Kompany: medisch helemaal oké.
Vincent Kompany: medisch helemaal oké.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium