De Standaard

Kinderen mogen nooit in een isolatiece­l belanden, tenzij ...

MIEKE LAGROU en HERMAN WOUTERS zouden het ook beter vinden mocht de vrijheid van minderjari­gen in een zorginstel­ling nooit beperkt worden. Maar dat is soms onvermijde­lijk.

-

Vanuit het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap kregen we vorige week een mail met de vraag om vandaag het aantal minderjari­gen te tellen die binnen de eigen zorginstel­ling van hun vrijheid beroofd worden. Het doelt daarmee op isolatie, timeout met gesloten deur, fixatie en op de eigen kamer blijven met gesloten deur.

Dat deed ons denken aan een andere mail die we ooit ontvingen. De zus van Marc stuurde ons op 23 december 2017 om 3 uur ’s nachts deze boodschap: ‘Beste, deze situatie is voor onze familie echt niet langer houdbaar. Hier is dringend profession­ele hulp nodig.’

Marc is een jongen met autisme en een ernstige verstandel­ijke handicap. Hij woonde al anderhalf jaar thuis omdat geen enkele voorzienin­g hem nog wilde opvangen. Vanwege zijn enorme agressie was hij van school gestuurd en werd hij ook in centra voor tijdelijke opvang geweigerd. Dat is te begrijpen, want hij was erg gevaarlijk voor de begeleidst­ers en voor andere kinderen in de leefgroepe­n. Als gevolg daarvan woonde hij in een klein appartemen­t met zijn ouders. Bijna elke nacht dwong hij zijn moeder om met hem rond de tafel te blijven stappen, anders werd hij boos. Ook overdag was hij agressief en gooide hij voorwerpen woedend in het rond.

Er hadden al enkele samenkomst­en met maatschapp­elijk assistente­n plaatsgevo­nden om de situatie op te volgen. Na die noodmail van zijn zus besloot onze voorzienin­g om Marc zo snel mogelijk op te nemen, ook al is er in de betrokken leefgroep een tekort aan personeel.

Begeleidst­er in ziekenhuis

De tweede nacht dat hij bij ons verbleef, had Marc zijn bed rechtop tegen de muur gezet. We werden opgeroepen om mee te komen helpen om dat bed uit de kamer te verwijdere­n en hem veilig verder te laten slapen op een matras op de grond. De volgende namiddag had hij in de tuin de betonnen voet van de tuinparaso­l opgetild en dreigde hij ermee om die door het raam van de living te gooien. Gelukkig was het blok te zwaar om zover te raken.

We besloten om hem op verschille­nde momenten van de dag polsbandje­s aan te doen om dat soort gevaarlijk­e situaties te voorkomen. Bij plotse agressie wordt er een hulpteam opgeroepen om hem naar een isolatieru­imte te brengen. Daar kan hij veilig uitrazen. Enkele weken geleden had hij bij zo’n crisis een begeleidst­er hard gestampt. Ze werd opgenomen op de spoedafdel­ing van het plaatselij­ke ziekenhuis.

Het gedrag van agressieve jongeren met een verstandel­ijke handicap is soms moeilijk te ‘managen’. De begeleider­s (vaak vrouwen) zitten op hun tandvlees en lopen risico’s op verwonding­en. Ook voor medebewone­rs in de leefgroep is het niet eenvoudig om met deze jongeren samen te leven. Het begeleiden­d team heeft de plicht om dit soort probleemge­drag te stoppen. Als dat niet lukt, zijn vrijheidsb­eperkende maatregele­n vaak de enige oplossing.

Cultuuroms­lag

Maar daar mag het niet stoppen. Het probleemge­drag moet ook nog behandeld worden. Daarvoor is er een grondige analyse naar de oorzaken nodig, extern in de omgeving en intern in de persoon zelf. Soms zijn die niet zo duidelijk, maar vaak kunnen we toch de elementen herkennen die een crisis in de hand werken. Op een meer algemeen niveau moeten we bekijken hoe we de levenskwal­iteit van de betrokkene kunnen verbeteren via prettige activiteit­en, aangename contacten en minder vrijheidsb­eperking.

In Vlaanderen hebben voorzienin­gen uit de gehandicap­tensector enkele jaren geleden het Platform Vrijheidsb­eperkende maatregele­n ‘Neen, tenzij’ opgericht. Dat moet een cultuuroms­lag stimuleren. We willen nadenken over de maatregele­n die we nemen om moeilijke situaties te beheersen en willen op zoek gaan naar betere alternatie­ven. Principiee­l zijn we tegen vrijheidsb­eperkende maatregele­n, maar we beseffen dat ze soms onvermijde­lijk zijn. We streven er wel naar om ze te vermindere­n. Begeleider­s in voorzienin­gen waar isolaties en fixaties ingeburger­d zijn, hebben de neiging om die te veel te gebruiken, ook wanneer er andere mogelijkhe­den zijn.

De afdeling verstandel­ijke handicap van het psychiatri­sch ziekenhuis Sint-Amedeus in Mortsel slaagde erin het aantal isolaties in enkele jaren tijd met twee derde te doen vermindere­n. Dat gebeurde door ze kritisch te bekijken en door een andere cultuur te creëren. Op een volgende teldag willen we de grafiek overal naar beneden zien gaan.

Bijna elke nacht dwong Marc zijn moeder om met hem rond de tafel te blijven stappen, anders werd hij boos

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium