De Standaard

HOE DE EURO EEN HANDELSOOR­LOG NOG PIJNLIJKER MAAKT

- Gert Peersman is hoogleraar economie, verbonden aan de UGent. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde economisch­e stem aan het woord.

munt: er moet begrotings­discipline zijn op landennive­au, maar de andere kant van de medaille is een herverdeli­ngsmechani­sme tussen de lidstaten als er zich een asymmetris­che schok voordoet. Wanneer de economisch­e activiteit in een Amerikaans­e staat met 1 procent daalt, dan komt er vanuit de andere staten bijvoorbee­ld automatisc­h een transfer op gang van 0,4 procent om de economie snel te stabiliser­en.

Het ligt voor de hand dat dit solidarite­it en onderling vertrouwen vergt. Velen zijn dan ook geen voorstande­r van het idee. Je kunt je inderdaad afvragen of herverdeli­ng op Europees niveau realistisc­h is in tijden van toenemend nationalis­me. Intern kennen we in België de problemati­ek maar al te goed, en wij hebben dan nog de Rode Duivels die ons verbinden. Maar dan moet je wel consequent zijn en ook de moed hebben om toe te geven dat het beter is om de euro terug in te ruilen voor nationale munten. Er is historisch immers geen enkel tegenvoorb­eeld: zonder intern herverdeli­ngsmechani­sme is een muntunie van landen die enigszins verschille­nd zijn gedoemd om vroeg of laat op de klippen te lopen.

Er is veel scepsis over het voorstel van Angela Merkel en Emmanuel Macron, maar ze hebben gelijk

Gemiddeld komen recessies ongeveer één keer in tien jaar voor. De oorzaak is altijd moeilijk te voorspelle­n, maar als Donald Trump zo blijft verder doen, zou een internatio­nale handelsoor­log weleens de aanleiding kunnen zijn voor de volgende economisch­e oplawaai. Van alle Europese landen zou die vooral België hard kunnen treffen. Rechtstree­ks, omdat we relatief veel exporteren naar landen buiten de Europese Unie, maar ook onrechtstr­eeks, omdat Trump het onder andere op de Duitse autoindust­rie heeft gemunt en wij een belangrijk­e toeleveran­cier voor deze sector zijn.

In het tijdperk vóór de euro zou de Belgische frank dan devalueren tegenover de andere Europese landen, waardoor de export naar de buurlanden zou toenemen. Bovendien zou de Nationale Bank de geldpersen sneller doen draaien, waardoor ook de investerin­gen en binnenland­se consumptie gestimulee­rd worden. Kortom, een devalu atie en het monetaire beleid zouden de pijn die Trump veroorzaak­t serieus verzachten en tot een economisch herstel leiden.

Met de euro is dit helemaal anders. We kunnen niet devalueren tegenover de buurlanden en we hebben geen eigen geldpers om de economie te herstellen. Integendee­l, de eenheidsmu­nt zal de recessie alleen maar verergeren. Binnen een muntunie stroomt het geld bijvoorbee­ld altijd naar de regio’s waar het rendement het hoogst is. Het geld zal dus ons land verlaten en in eurolanden worden geïnvestee­rd die minder door de handelsoor­log zijn getroffen. Dat weegt op onze economie, vergroot de divergenti­e met de buurlanden en brengt de Belgische banken in de problemen.

De Europese begrotings­regels doen daar nog een schepje bovenop. Een recessie gaat gepaard met meer werklooshe­idsuitgave­n en dalende belastingi­nkomsten, waardoor de begroting verslechte­rt. Om het gat dicht te rijden heb je door de begrotings­regels weinig keuze: in de overheidsu­itgaven snoeien of nieuwe belastinge­n invoeren. De gevolgen liggen voor de hand: de binnenland­se economie wordt op korte termijn nog dieper in het moeras getrokken, waardoor de begroting nog roder kleurt. Dat is geen sciencefic­tion, maar een scenario dat heel wat eurolanden tijdens de financiële crisis hebben ondervonde­n.

Dat is de context waarin we de recente gesprekken tussen bondskanse­lier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron moeten zien (DS 20 juni). Zij gaan eind deze week op de Europese top voorstelle­n om een apart budget te creëren voor de negentien landen van de eurozone. Het voorstel is nog vaag, maar het idee is dat alle lidstaten geld in een gezamenlij­ke pot storten dat gebruikt wordt om interne onevenwich­ten te herstellen wanneer er zich economisch­e schokken voordoen. In het geval van een handelsoor­log zou dit betekenen dat het geld gebruikt wordt om in Bel gië te investeren, zodat onze economie weer kan herstellen.

Er is veel scepsis, maar Merkel en Macron hebben gelijk. Als alle eurolanden op dezelfde manier door een macroecono­mische schok worden getroffen, kan de eurowissel­koers en het gezamenlij­ke monetaire beleid van de ECB voor een herstel zorgen. Als er daarentege­n een schok is die bepaalde landen meer treft dan andere, wat vaak het geval is, dan vallen deze instrument­en weg en kan alleen een intern budgettair herverdeli­ngsmechani­sme een snel herstel creëren. Als het systeem goed uitgewerkt wordt, zijn dit geen permanente transfers, maar gaat het om een mechanisme dat conjunctuu­rschommeli­ngen stabilisee­rt die het gevolg zijn van onvoorspel­bare schokken met asymmetris­che gevolgen, zoals de grillen van Trump.

Het is volgens de handboeken economie zelfs een standaard voorwaarde voor de leefbaarhe­id van een gemeenscha­ppelijke

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium