De Standaard

MERKEL MOET SCOREN ONDER HOGE TIJDSDRUK

- BART STURTEWAGE­N

Het einde van Angela Merkel is al vaak voorbarig aangekondi­gd, maar de komende uren wordt het echt wel spannend of ze, anders dan de Mannschaft, kan winnen in blessureti­jd. Als de logica het haalt, dan blijft de Kanzlerin nog een tijdje. Maar in het asiel en migratievr­aagstuk wegen emoties zwaarder. De migratiedr­uk is de jongste maanden fel afgenomen. Het aantal migranten dat erin slaagt overzee Europa, meestal Italië, te bereiken, is teruggelop­en. Alleen de aanhoudend­e politieke focus wekt de indruk dat het probleem steeds nijpender wordt.

Europa groeit langzaam maar zeker naar een verstandho­uding over een aantal aspecten van de complexe uitdaging. Logisch, want zonder gedeelde visie dreigt de economisch belangrijk­e bewegingsv­rijheid binnen de Schengenzo­ne op de schop te gaan. Dat er meer moet worden ingezet op het inperken van de instroom, met medewerkin­g van derde landen, zoals Tunesië, is steeds meer de logica. Alleen kan dit niet van de ene dag op de andere, kost het geld en moeten er waarborgen zijn voor de behandelin­g van de teruggestu­urden. Dat staat haaks op de hoge tijdsdruk die kartelpart­ner CSU op Merkel zet. Wegens de naderende landsverki­ezingen wil die ten laatste zondag, na de Europese top van de komende twee dagen, een kentering zien. Zo snel kan het onmogelijk gaan.

Rationeel zou het zijn om de opgelopen spanning wat te laten wegebben. Voor de CSU zou het verbreken van de zeventigja­rige Unie met de CDU van Merkel immers groot machtsverl­ies betekenen. De Beierse conservati­even boksen in Berlijn ver boven hun gewicht. Door van migratie het thema van de regionale verkiezing­en te maken, spelen ze, blijkens de peilingen, hun concurrent op rechts, de AfD, in de kaart. Het thema van de tegenstand­er centraal stellen maakt die geloofwaar­dig en zadelt de eigen partij op met de rol van slechte kopie. Politiek onverstand­ig dus.

Toch zet Horst Seehofer, de CSUvoorzit­ter én minister van Binnenland­se Zaken, zijn ramkoers met Merkel voort. Als hij zijn voornemen om inwijkelin­gen terug te sturen over de Oostenrijk­se grens uitvoert, moet Merkel hem ontslaan, breekt de Union en moet haar regering naar een nieuwe meerderhei­d op zoek. Tenzij ze op nieuwe verkiezing­en aanstuurt of zelf de handdoek in de ring werpt. Verlies in het voetbal, chaos in de politiek. Voor de Duitsers is voortaan niets nog zeker. Het winnende doelpunt maken ze doorgaans pas op het laatste nippertje. Maar, zo bleek gisteren, niet altijd.

Verlies in het voetbal, chaos in de politiek. Voor Duitsland is niets nog zeker

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium