De Standaard

Bootjes met een boodschap

Na het Lichtfront, het Woordfront en het Kraterfron­t is er het Waterfront. Vrijdagavo­nd worden 3.000 bootjes met namen van oorlogssla­chtoffers en vredeswens­en te water gelaten tussen Oostende en Zeebrugge.

- FILIP TIELENS

De zon zal alvast van de partij zijn, net als ons koningspaa­r. In Wenduine beloven Filip en Mathilde naast de naam van een gesneuveld­e ook een persoonlij­ke ‘bootschap’ van hoop te schrijven op hun petit bateau. Met de 2.999 andere exemplaren erbij, één per deelnemers­duo, levert dit een bootjeslij­n op van liefst 21 kilometer lang. Een eeuw na datum moet deze plastic armada de vier donkere oorlogsjar­en uitdrijven.

Mislukt plan

Zoals bij de andere culturele evenemente­n uit het herdenking­sprogramma Gone West is er ook hier een historisch­e link. In de havens van Oostende en Zeebrugge vond op 23 april 1918 een simultane Britse aanval plaats, drie weken later nog gevolgd door een tweede aanval op Oostende. Hiermee wilden de Britten onze zeehavens blokkeren, zodat de Duitse duikboten niet meer zouden kunnen uitvaren.

Dat plan mislukte totaal: op zee alleen al kwamen honderden mensen om. Burgers uit kustgemeen­ten werden geplaagd door friendly fire van geallieerd­e granaten, afgevuurd van schepen voor de kust of gedropt uit vliegtuige­n. Waterfront geeft de ge sneuvelden van weleer nu een speels, maritiem eerbetoon.

Maar het beperkt zich niet tot bootje varen alleen. In vijf kustgemeen­ten zijn er speciaal gecreëerde theaterpro­jecten. Abattoir Fermé brengt een bonte parade op de pier van Blankenber­ge. Studio Orka en Ilse De Koe graven een vijf meter hoog orgel op van de zeebodem in De Haan. In Zeebrugge liet Giovanni Vanhoenack­er het karkas van een walvis/onderzeeër aanspoelen en kan je een audiotour volgen tot in de buik van dit gestrande wezen. Op het strand in Bredene bouwt Cirq (bekend van de Gentse Feesten) samen met nieuwkomer­s aan een enorme maquette voor Camp Hope: het ideale vakantiepa­rk, waar geen plaats is voor oorlog.

Maar de blikvanger wordt wellicht Reflector, op de Oostendse Oosteroeve­r. Gebaseerd op de woeste zeeluchten uit de schilderij­en van William Turner, brengt Atelier Bildraum een straf staaltje landschaps­kunst vol weerspiege­lingen. ‘Voor ons vormen het strand, de zee en de lucht een canvas waarop we met penseelstr­oken toetsen aanbrengen, op live muziek Geen paniek: de plastic bootjes worden niet in de zee achtergela­ten.

van Madensuyu’, zegt Steve Salembier. ‘Door met reflecties en rook in te grijpen in dat landschap wordt het een tableau vivant. Zo willen we een gedeeld moment van reflectie creëren dat het publiek even laat stilstaan bij de Eerste Wereldoorl­og.’

Radio Garnaal

Canvas zendt het hele gebeuren live uit. Joris Hessels en Dominique Van Malder (Radio Gaga) praten de boel aan elkaar, terwijl ze elkaar tegemoet wandelen vanuit Zeebrugge en Oostende. Onderweg interviewe­n ze strandredd­ers, een onderwater­archeoloog en zelfs een garnaalvis­ser te paard.

De Noordzee moet trouwens niet bang zijn voor plastic pollutie. Na de tewaterlat­ing mogen de duo’s hun bootje weer mee naar huis nemen. Maar eerst wordt de romp nog geredesign­d tot ... zitzak.

‘Waterfront’ op Canvas, vrijdag 29/6 om 19 uur. Joris Hessels en Dominique Van Malder praten de uitzending op Canvas aan elkaar.

In de havens van Oostende en Zeebrugge vond op 23 april 1918 een simultane Britse aanval plaats. Zo wilden de Britten onze zeehavens blokkeren, zodat de Duitse duikboten niet meer zouden kunnen uitvaren

 ?? © Wouter Claeys ??
© Wouter Claeys
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium