De Standaard

Andy Murray krabbelt langzaam weer recht

- Andy Murray moest gisteren HANS JACOBS voor Kyle Edmund.

Niet eens meer in de top 150, maar wel nog altijd publieksli­eveling op Wimbledon

Hij kreeg gisteren in Eastbourne een staande ovatie, ook al werd hij voor het eerst in bijna twaalf jaar geklopt door een andere Brit. Andy Murray komt stap per stap terug na een jaar blessurele­ed en speelt elke match beter.

BRUSSEL I ‘Een serieuze test’, noemde Andy Murray het. En wat voor één. Het werd een historisch ogenblik in het Britse mannentenn­is. Voor het eerst in bijna twaalf jaar werd Andy Murray geklopt door een andere Brit, Kyle Edmund: 46, 46.

Een volgepakt Eastbourne – één van de traditione­le voorbereid­ingstoerno­oien op Wimbledon – weigerde partij te kiezen en dus weerklonk zowel Come on, Andy!, Come on, Kyle! als Komaan, jullie tweeën!

Tijdens de Davis Cupfinale in Gent tussen België en Engeland was Edmund nog een soort lakei naast ‘Koning Andy’. Edmunds opdracht tijdens deze voor België historisch­e tennisontm­oeting was op de eerste dag zo lang mogelijk David Goffin aan de waggel houden en hem zo veel mogelijk uitputten. Dan zou Murray het wel afmaken. Beiden deden hun taak toen voortreffe­lijk.

Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Edmund is de laatste jaren een van de sterkste stijgers op de wereldrang­lijst, staat nummer achttien en haalde bijvoorbee­ld de halve finales op de Australian Open. Gisteren liet hij zien waarom én was het duidelijk dat Mur ray nog niet de oude is.

Murray verbaasde zich erover, nadat hij eerder deze week Stan Wawrinka wandelen had gestuurd in Eastbourne, hoe gezwind hij weer grastennis op topniveau oppikte. ‘Maar vergeet niet dat ik van een serieuze blessure terugkom.’

Trekt Andy Murray na een jaar buiten strijd te zijn met amper drie graswedstr­ijden in de benen naar zijn geliefde Wimbledon? Hij wil bijzonder graag, zegt hij, maar enkel als hij zich topfit voelt. Die knoop hakt hij pas door ‘als ik me er klaar voor voel’. Ter info: morgen gaat de loting van start.

Makkelijk wordt het sowieso niet voor Murray, indien hij start. Voor het eerst sinds hij debuteerde in de All England Club, in 2006, zal hij, omdat hij zover is teruggezak­t op de wereldrang­lijst, geen reekshoofd zijn. Versta: met wat ongeluk botst hij tijdens de loting gelijk op een kaliber van AndyMurray­inzijnbest­e dagen.

Helemaal is hij nog niet verlost van zijn heupblessu­re. ‘Ik ben echt opgetogen waar hij nu al staat’, zegt zijn coach, Jamie Delgado, aan de BBC. ‘Ik ben gelukkig voor hem. Maar we moeten ook realistisc­h zijn. Dit is nog maar zijn tweede toernooi. Straks, in Wimbledon, moet hij klaar zijn om mogelijke vijfsetter­s te verteren. En gedurende een jaar kon hij niet deftig serveren zoals in zijn beste dagen. Dat zal nog wat tijd vragen.’

Afbeulen

Aan zijn trainingsi­jver zal het niet liggen. Murray stond altijd al bekend voor zijn beestenarb­eid, staat tot drieënhalf uur op de courts en beult zich daarna nog twee uur af in de fitness. Zijn rustpols bedraagt 37 slagen per minuut, zelfs voor een goedgetrai­nde topatleet uitzonderl­ijk.

Om zijn revalidati­e te versnellen, zweert hij bij een beproefd recept: dagelijkse ijsbaden, stretching en stabilisat­ieoefening­en, plus een bezoek aan de kine. Even rigoureus als toen hij in zijn beste dagen zijn postmatchr­outine afwerkte, die enkele uren kon duren (douche, cooling down op de spinningfi­ets, 50 proteïneri­jke sushi’s, massage, ijsbad, hot tub…). Dat maniakale kantje is hij nooit verloren. Murray: ‘Nooit heb ik tijdens mijn blessurepe­riode gedacht aan stoppen.’

De lange tijd zonder competitie­tennis heeft hem doen nadenken over zijn carrière. Dat hij bijvoorbee­ld meer moet kunnen genieten van zeges, zegt hij. ‘Ik vond mijn overwinnin­gen te vanzelfspr­ekend. Na wat mijn voorlopig laatste toernooize­ge was, in Dubai vorig voorjaar, vierde ik dat met een massage en roomservic­e in het hotel. Ik heb mijn vrouw Kim intussen beloofd: als ik nog een grandslamt­oernooi win, vieren we het in stijl.’

Aan zijn trainingsi­jver zal het niet liggen, Murray stond altijd al bekend voor zijn beestenarb­eid

 ?? © reuters ?? de duimen leggen
© reuters de duimen leggen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium