De Standaard

WIE DOET ORBAN WAT?

-

Manfred Weber, de voorzitter van de Europese Volksparti­j, minimalise­ert de gevolgen van de ‘Stop Soros’wet, die vorige week is aangenomen. Door die wet riskeren mensen en ngo’s die hulp verlenen aan migranten zonder asielstatu­s een sanctie (DS 26 juni). Als er een probleem is met die wetgeving, wat expliciet werd aangegeven in een kritisch rapport van de commissie van Venetië in de Raad van Europa, dan moet de Europese Commissie maar naar het Hof van Justitie stappen, zegt Weber. Met die redenering sluit hij bewust de ogen voor een proces dat al langer aan de gang is. De ‘Stop Soros’wet is geen geïsoleerd feit, dat met een klassieke inbreukpro­cedure kan worden geremediee­rd. Het is een van de maatregele­n die de fundamente­le waarden van het Europese project ondergrave­n.

Sinds de verkiezing­soverwinni­ng van zijn Fideszpart­ij in april is de Hongaarse premier Viktor Orban een versnellin­g hoger geschakeld om zijn ‘illiberale democratie’ te vestigen. Zo kan Hongarije niet langer worden gedwongen om ‘buitenland­se volkeren’ op te nemen. Die bepaling is opgenomen in de grondwet. Met die aanpassing wil Orban de principiël­e voorrang van EUwetgevin­g – in dit geval het EUspreidin­gsplan voor asielzoeke­rs – blokkeren.

Voorts komen er nieuwe administra­tieve rechtbanke­n en een nieuw hof van beroep. De vrees bestaat dat de onafhankel­ijkheid van het rechtssyst­eem verder wordt ondermijnd via politieke benoeminge­n van nieuwe rechters.

Tot slot werd deze week voorgestel­d om de autonomie van de Hongaarse academie van wetenschap­pen in te perken door het budget van die instelling over te hevelen naar een nieuw op te richten ministerie van Technologi­e en Innovatie. Daardoor wordt de academisch­e vrijheid verder onder druk gezet. Eerder viseerde Orban de Central European University, die door zijn opponent George Soros wordt gefinancie­rd.

Polen

Dat pakket aan maatregele­n past in een structuree­l proces dat de juridische, politieke en maatschapp­elijke controle op de uitvoerend­e macht stap voor stap verzwakt. Het is opmerkelij­k dat de reactie vanuit de EU beperkt is. Zeker aangezien de Europese Commissie tegen Polen wel de procedure onder artikel 7 van het EUverdrag heeft opgestart wegens inbreuken op de Europese waarden. Die procedure voorziet in de mogelijkhe­id om een lidstaat zijn stemrecht af te pakken in de Europese Raad.

Voor de houding van de EU zijn een aantal verklaring­en, zoals de positie van de Fideszpart­ij binnen de Europese Volksparti­j (EVP). In Polen gebeurde de aanval op de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht openlijker. Bovendien kan Orban op enige goodwill rekenen om zijn – volgens sommigen – kordate aanpak van de migratiecr­isis.

Maar het probleem is niet dat Orban een strikt migratiebe­leid wil voeren, wel dat hij daarbij enkele fundamente­le basisregel­s van de democratie en de rechtsstaa­t niet respecteer­t. Zonder respect voor die principes kan de EU niet functioner­en en precies daarom is een klaar en duidelijk signaal nodig, niet alleen van de Europese Commissie maar ook van het Europees Parlement en de lidstaten die het respect voor de rechtsstaa­t wel hoog in het vaandel dragen. De tijd dringt, want de methodeOrb­an krijgt navolging, met Polen als duidelijks­te voorbeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium