De Standaard

Rotterdam wil zijn armen kwijt

Leefbaar valt uit de Rotterdams­e coalitie, maar het stadsbestu­ur zet het beleid van de partij voort en wil massaal sociale huurwoning­en slopen.

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL I Het stadsbestu­ur deed de afgelopen jaren verwoed zijn best om Rotterdam aantrekkel­ijker te maken voor gezinnen met geld. Sinds 2012 vertrok liefst 38 procent van hen binnen de vier jaar na de geboorte van hun eerste kind, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Maasstad had bovendien een ongewoon groot aanbod van goedkope woningen: 56 procent tegenover 40 procent in andere grote steden. En dus besliste de vorige coalitie om goedkope woningen te slopen.

Dat een meerderhei­d van de Rotterdamm­ers dat plan eind 2016 in een volksraadp­leging af wees, deerde het gemeentebe­stuur niet. De lage opkomst, zo werd beslist, maakte het resultaat ongeldig. Leefbaar, veruit de grootste partij in het vorige bestuur, kreeg het verwijt dat het Rotterdam wilde zuiveren van armen.

De komende vier jaar staat Leefbaar aan de zijlijn. Maar ook het nieuwe stadsbestu­ur gaat door met de sloop en verkoop van goedkopere huurwoning­en – zij het op iets kleinere schaal dan voorheen. Geen 15.000, maar slechts 12.000 woningen zullen verdwijnen tegen 2030, als er naar schatting 676.000 Rotterdamm­ers zullen zijn.

‘Maar dat betekent nog steeds een afname van 1.000 betaalbare huurpanden per jaar’, zegt stads geograaf Cody Hochstenba­ch die aan de Universite­it van Amsterdam (UvA) de gentrifica­tieprocess­en in Rotterdam bestudeert. Tussen 2002 en 2017 verdwenen 30.000 woningen uit het aanbod van de huisvestin­gsmaatscha­ppijen.

Een ander instrument dat Leefbaar inzette om armen te verdrij ven, was de ‘Rotterdamw­et’. Sinds 2006 mogen mensen die van een uitkering leven, op basis van deze Wet Bijzondere Maatregele­n Grootstede­lijke Problemati­ek worden geweerd uit bepaalde wijken in RotterdamZ­uid.

Te duur voor onderwijze­rs

Het beleid vertrok vanuit de idee dat een concentrat­ie van sociale huurwoning­en en dus van armen een opeenstape­ling van problemen meebrengt. In de praktijk bleken het vooral allochtone­n te zijn die werden buitengesl­oten.

Hochstenba­ch noemt de Rotterdamw­et echter mislukt. ‘Ze leidde naar een andere bevol kingssamen­stelling in die buurten, maar niet naar meer veiligheid en leefbaarhe­id.’

De nieuwe coalitie blijft gebruikmak­en van de wet, al wil ze mensen minder weren op basis van gebrek aan werk dan wel op basis van hun gedrag. Herriescho­ppers gaan eruit.

De ‘aanval op de sociale huursector’ is geen zuiver Rotterdams fenomeen. Alle regeringen­Rutte hebben er zich volgens Hochstenba­ch aan bezondigd, met de bedoeling de commerciël­e vastgoedse­ctor te bevorderen. Voor mensen uit de middengroe­pen, zoals verpleegku­ndigen, onderwijze­rs en politiemen­sen, is dat een groot probleem. Zij verdienen te weinig

‘Alle regeringen­Rutte voerden een aanval op de sociale huursector’

CODY HOCHSTENBA­CH

expert stadsgeogr­afie UvA

om een huis te kunnen kopen en moeten dus gaan huren, maar dan stuiten ze algauw op huurprijze­n die hun draagkrach­t te boven gaan. ‘De oplossing zou een sociale huurwoning zijn, maar daarvoor verdienen ze dan weer net te veel. De nationale regering legde de inkomensgr­ens immers veel te laag, namelijk op 36.000 euro per jaar.’

Het nieuwe stadsbestu­ur erkent het probleem en poogt met meer huurwoning­en in het middensegm­ent deze groepen in de stad te houden. ‘Maar dat is een schijnoplo­ssing’, zegt Hochstenba­ch. ‘De fundamente­le oplossing moet van de nationale regering komen, maar die houdt de vastgoedze­epbel hardnekkig in stand.’

 ?? © Hans van Rhoon/hh ?? Dichtgespi­jkerde huurwoning­en in RotterdamZ­uid zullen plaatsmake­n voor duurdere koophuizen. Sommige bewoners weigert te vertrekken.
© Hans van Rhoon/hh Dichtgespi­jkerde huurwoning­en in RotterdamZ­uid zullen plaatsmake­n voor duurdere koophuizen. Sommige bewoners weigert te vertrekken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium