De Standaard

Ook als Rode Duivels willen verliezen, winnen ze

Op naar achtste finale tegen Japan

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

KALININGRA­D I ‘Drôle de rencontre’ voorspelde zelfs de Franse sportkrant L’Equipe, maar de Rode Duivels – en in mindere mate de Three Lions – hebben bewezen dat ze sportief en ambitieus zijn en van niemand bang, zelfs niet van een kwartfinal­ebotsing met Brazilië. Winnen was nochtans geen hoofddoel, had bondscoach Roberto Martinez gezegd. Beide landen traden aan met een volledig reserveelf­tal – op doelmannen Courtois en Pickford na, en met wat goede wil Boyata en LoftusChee­k. Dat het desalniett­emin geen avondje ergernis is geworden, was bijna volledig aan de Rode Duivels toe te schrijven,

Dat deze clash van de vrienden uit de Premier League geen zinderende klassieker zou worden, stond in de sterren geschreven. Van meet af aan was duidelijk dat deze teams minder pure klasse en minder automatism­en hadden dan hun Ateams. Maar het was – gelukkig maar – ook snel zichtbaar dat de door sommigen gevreesde farce zou uitblijven. Van een formidabel­e dadendrang was zeker geen sprake, en het tempo lag bij momenten laag, maar vooral de Rode Duivels creëerden toch geregeld een kansje. Een vroeg en erg fraai schot van Youri Tielemans stelde Pickford op de proef, en bij een schermutse­ling voor doel viel de gretigheid op van Michy Batshuayi: Er was niet genoeg te zien om van een lekkere pot voetbal te spreken, maar wél genoeg om samenzweri­ngstheorie­ën naar het rijk der fabelen te verwijzen.

Het publiek bleef nog wel spoken zien – of wilde in ieder geval meer spektakel voor zijn dure ticket – en dus klonk er aan de rust toch een berispend fluitconce­rt. Maar vanaf de eerste seconden van de tweede helft kréég het ook meer waar voor zijn geld, en hoe. Adnan Januzaj, stijlrijk maar in de eerste helft niet erg succesvol in zijn acties, kapte zich vrij en plaatste een heerlijke boogbal in de kruising.

De vreugde in de ploeg en op de bank leek authentiek – het bewijs dat deze Belgische ploeg met de juiste sportieve intenties op het veld was gekomen: aardig voetbal spelen en winnen. Dat werkte zelfs aanstekeli­jk op de Engelsen. Zonder zich echt in het zweet te spelen, probeerden de mannen van Gareth Southgate toch onmiskenba­ar voor de gelijkmake­r te gaan. Zelfs al zou die dus de leiderspla­ats en het veelbespro­ken moeilijker­e verdere parcours opleveren. Twee keer kwamen de Engelsen nog dichtbij – met een schot van Welbeck dat door Fellaini in extremis werd gekeerd, en met een doorbraak van het jonge supertalen­t Marcus Rashford – net naast gemikt, wat toch wel een béétje verdacht overkwam volgens sommigen.

Was het louter sportivite­it van de beide gentlement­rainers Roberto Martinez en Gary Southgate, of de drang van de vele ambitieuze bankzitter­s en invallers? Of speelde ook de afloop eerder op de dag van groep H een rol, en het vooruitzic­ht op een haalbare tegenstand­er als Japan in de achtste fi

 ??  ??
 ??  ?? Courtois met een puike redding, Januzaj met een prachtig doelpunt, Fellaini die bijna voor de 02 zorgde: Duivels rekenden niet maar voetbalden.
Courtois met een puike redding, Januzaj met een prachtig doelpunt, Fellaini die bijna voor de 02 zorgde: Duivels rekenden niet maar voetbalden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium