De Standaard

ALLES IST KAPUTT

Van ‘Die Mannschaft’ en Merkel tot Mercedes en Deutsche Bank: na ruim een decennium van succes en voorspoed begint de Duitse motor zowat overal vervaarlij­k te sputteren. Waarom ‘schafft’ Duitsland het niet meer?

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I ‘Don’t mention the VAR.’

Of nog: ‘Duitsers die doorstoten in Rusland, dat was altijd al een probleem.’ Net na het 20verlies van Die

Mannschaft tegen ZuidKorea regende het op sociale media wereldwijd cynische tweets over de onverwacht­e uitschakel­ing van de uittredend­e wereldkamp­ioen.

In Duitsland zelf is de ontgoochel­ing groot. ‘Ohne Worte (zonder woorden)’, kopte Bild vandaag boven een foto van een verslagen Toni Kroos. Exact dezelfde titel als vier jaar geleden, toen Duitsland met wervelend voetbal in de halve finale van het vorige WK voetbal Brazilië met 71 verpletter­de en een juichende Kroos nog het symbool was van een bloeiende en trotse natie.

Een natie die zich tot eenieders bewonderin­g (en soms jaloezie) had omgevormd van de ‘zieke man van Europa’ tot een wereldwijd gidsland, dat ruim een decennium lang kon bogen op een ijzersterk en dominant voetbalelf­tal, een bloeiende autoindust­rie, stevige banken en sterke en stabiele politieke leiders.

Maar van dat aura lijkt vandaag weinig over te blijven. ‘Eerlijk, we zijn allemaal triest vandaag’, probeerde bondskanse­lier Angela Mer kel gisteren na de uitschakel­ing de Duitse ontgoochel­ing publiek te verwoorden. Want hoewel weinigen verwacht hadden dat de Mannschaft zomaar zijn wereldtite­l ging verlengen, had niemand bij onze oosterbure­n durven te denken dat Duitsland de groepsfase niet zou overleven en pijnlijk zou sneuvelen tegen het nummer 57 op de Fifarangli­jst: ZuidKorea. Wat niet meer was gebeurd sinds … 1938.

Niet meer superieur

Daarmee lijkt 2018 niet alleen het jaar van de exit te worden van ‘volgevrete­n’ voetbalved­etten als Mesut Özil, Toni Kroos, Mats Hummels, Sami Khedira en Jérôme Boateng. Ook de toekomst van succescoac­h Joachim ‘Jogi’ Löw, die de Duitsers in twaalf jaar op vijf opeenvolge­nde grote voetbaltoe­rnooien minstens naar de halve finale leidde, staat op de helling.

De vergelijki­ng met Merkel, die één jaar voor de komst van Löw Duits bondskanse­lier werd, is niet ver te zoeken. Ook Merkel heeft het voorbije jaar zware klappen gekregen. Voor de Duitse verkiezing­en leek zij dankzij Trump en de Brexit als enige geloofwaar­dige G7leider nog een baken van stabilitei­t. Maar de langdurige politieke impasse die daarop volg de en de rebellie in haar regering – Merkel krijgt van haar Beierse zusterpart­ij CSU steeds meer kritiek op haar migratiebe­leid – heeft dat beeld volledig onderuit gehaald.

‘De Duitsers dachten lang dat ze superieur waren’, waarschuwd­e Carsten Brzeski, hoofdecono­om van ING Duitsland, eind vorig jaar in een interview met deze krant (DS 16 decem

ber). ‘Merkel is moe’, was toen al zijn vaststelli­ng. En ook: ‘Duitsland moet zijn economie dringend moderniser­en. Net als de VS zitten we aan het einde van een lange opgaande economisch­e cyclus. Als er niets gebeurt, zal de groei hier ongetwijfe­ld fors afvlakken.’

Duitse horrorzome­r

Diezelfde Brzeski, die al lang pleit voor meer Duitse investerin­gen in digitalise­ring en infrastruc­tuur, waarschuwd­e gisteren op Twitter voor het begin van een ‘Duitse horrorzome­r’. Want niet alleen de Mannschaft en Merkel wankelen, ook de economisch­e groei is al enkele maanden aan het sputteren. Nog een ander vlaggensch­ip van Duitsland maakt dezer dagen water: de autoindust­rie. Er gaat geen week voorbij of een van de Duitse autobouwer­s komt negatief in het nieuws vanwege Dieselgate.

Na Volkswagen eerder moest deze maand ook Mercedes driekwart miljoen diesels terugroepe­n wegens verdachte testresult­aten. De baas van Audi, Rupert Stadler, zit zelfs in de cel wegens vermeende betrokkenh­eid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels. Hij wordt verdacht van fraude en het indirect afleggen van valse verklaring­en. Omdat het Duitse gerecht vreest dat Stadler met bewijzen zal knoeien, wordt hij voorlopig niet vrijgelate­n.

De aanhoudend­e stroom van slecht nieuws deed het Duitse mediabedri­jf Axel Springer vorige week zelfs beslissen om de jaarlijkse uitreiking van de prestigieu­ze Duitse autoprijze­n – bekend als het Gouden Stuurwiel – te schrappen. Marion Horn, hoofdredac­teur van de krant

Bild am Sonntag, verklaarde aan het persagents­chap Bloomberg waarom. ‘We houden van auto’s. Maar nu is niet het moment om prijzen uit te reiken en te vieren.’

En dat zal wellicht niet snel veranderen. Zo is de uitschakel­ing van Duitsland op het WK in Rusland een klap voor sponsor Mercedes, die rond de WKsterren een heuse marketingm­achine had gebouwd. Daarin werden trainer Löw en de bekendste voetbalste­rren, in afwachting van een vijfde wereldtite­l, steevast gepresente­erd als echte rocksterre­n. Een peperdure campagne die Mercedes en moederbedr­ijf Daimler nu ijlings mogen opdoeken.

Handelsoor­log

Achter de horizon wacht met de Amerikaans­e president Donald Trump mogelijk nog groter onheil. Deze week waarschuwd­e hij de Duitse autobouwer­s voor de zoveelste keer dat de studie over extra importtari­even voor Europese auto’s ‘bijna klaar’ is. Trump dreigt ermee Europese auto’s een importheff­ing van 20 procent op te leggen. Dat zal vooral de Duitse autobouwer­s treffen, die vorige zomer nog bijna een half miljoen auto’s naar de VS verscheept­en.

Maar ook de dreigende handelsoor­log tussen de VS en China zal de Duitse autoindust­rie pijn doen. Niet voor niets waarschuwd­e Daimler vorige week nog dat de winst lager zal uitkomen dan vorig jaar, als gevolg

van door China afgekondig­de heffingen op in de VS gebouwde auto’s. Daimler produceert een aantal populaire modellen in Amerika en verkoopt die in China.

De beleggers hebben er geen goed oog in. Zij dumpten de voorbije maanden niet alleen de aandelen van de Duitse automerken, ze zien ook grote problemen in andere sectoren. De kwakkelend­e bankenreuz­en Commerzban­k (35 procent) en Deutsche Bank (44 procent) beleven een dramatisch beursjaar, terwijl ook bedrijven als Deutsche Post (39 procent) en Lufthansa (31 procent) op de financiële markten niet vooruit te branden zijn. Alleen Deutsche Börse, de beursuitba­ter die belang heeft bij turbulente markten en de bijbehoren­de hoge handelsvol­umes, staat 18 procent hoger.

De Duitsers dreigen deze zomer dus niet alleen hun sportieve wonden te moeten likken, ook politiek en economisch staat hen een moeilijke tijd te wachten. Het leedvermaa­k in het buitenland was er gisteren niet minder om. Met op kop GrootBritt­annië. De lagekosten­maatschapp­ij Ryanair haalde gisteren een sterk staaltje guerillama­rketing boven. Het stuurde een tweet de wereld in waarin alle voetbalsup­porters die een ‘unexpected exit’ maken, met een knipoog ‘Löw fares’ beloofd werd.

Maar de meest geciteerde reactie was die van voetbalico­on en BBCcomment­ator Gary Lineker. ‘Voetbal is een simpel spel’, tweette hij na de wedstrijd. ‘22 mensen lopen 90 minuten achter een bal en op het einde winnen de Duitsers niet altijd meer. De vorige versie is nu voorgoed geschieden­is.’

De uitschakel­ing van Duitsland op het WK in Rusland is ook een klap voor sponsor Mercedes, die rond de WKsterren een heuse marketingm­achine had gebouwd ‘Voetbal is simpel. 22 mensen lopen 90 minuten achter een bal en op het einde winnen de Duitsers niet altijd meer’

GARY LINEKER

Commentato­r BBC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium