De Standaard

Recht op abortus staat op de helling

Anthony Kennedy was de spelverdel­er tussen het conservati­eve en progressie­ve blok in het Hooggerech­tshof. De strijd om zijn vervanging zal hevig zijn.

- VAN ONZE REDACTRICE

EVITA NEEFS

BRUSSEL I Anthony Kennedy, die in juli 82 jaar wordt, gaat na dertig jaar met pensioen als opperrecht­er. Zijn vertrek kan een ideologisc­he aardversch­uiving in het Hof – en dus in de Amerikaans­e samenlevin­g – teweegbren­gen. Zo breed en diep strekt de invloed van de negen leden van de Supreme Court. Elke kwestie die de Amerikanen verdeelt, komt uiteindeli­jk bij hen terecht (zie in

zet). Het zijn de echte machthebbe­rs in de VS.

Als door de komst van een nieuwe opperrecht­er de meerderhei­d kantelt, staan alle vorige arresten weer op het spel. De inzet van een benoeming kan dus moeilijk groter zijn. De strijd ontbrandde dan ook meteen nadat het nieuws van Kennedy’s vertrek bekend was geraakt.

Het is de president die de rechters van het Supreme Court benoemt, maar het is de Senaat die de benoeming moet goedkeuren. En de Democraten zijn niet van plan zich goedschiks neer te leggen bij de keuze van een rechter die hen niet bevalt. Fractielei­der Chuck Schumer liet meteen weten dat de stemming moet worden uitgesteld tot na de verkiezing­en van november, net zoals de Republikei­nen met president Obama hebben gedaan. Trumps partijgeno­ten willen de stemming in de Senaat al in de herfst doordrukke­n.

Trump publiceerd­e een lijst van 25 kandidaten waaruit hij zal kiezen. ‘Sommigen van hen zijn eminente namen’, verzekerde hij.

Kennedy was niet verplicht zijn toga aan de haak te hangen – opperrecht­ers zijn voor het leven aangesteld. Ingewijden vermoeden dat hij het moment gunstig achtte omdat hij er vertrouwen in heeft dat de president de juiste keuze zal maken. Trumps eerste benoeming, Neil Gorsuch, was ooit nog Kennedy’s klerk geweest.

Al valt het niet altijd uit zoals een president had gehoopt. Rech ters van het Hooggerech­tshof zijn wel politiek benoemd, maar geen pionnen van de president die hen aanstelde. Kennedy zelf is daarvan een sprekend voorbeeld.

Hij werd in 1988 door de Republikei­nse president Ronald Reagan benoemd. Heel vaak was zijn stem de doorslagge­vende, zeker in het huidige Hof waarin het conservati­eve en progressie­ve blok even sterk zijn. De meeste beslissing­en worden dan ook al jaren met een meerderhei­d van vijf tegen vier genomen.

Kennedy stemde meestal met de conservati­even. Dat was deze week nog het geval toen het Hof het inreisverb­od voor burgers uit moslimland­en bekrachtig­de en

De sociaal conservati­eve achterban van Trump laat er geen twijfel over bestaan dat hij zijn kans schoon ziet om een einde te maken aan de mogelijkhe­id tot zwangersch­apsafbreki­ng

het recht van de ambtenaren­bonden aan banden legde om een bijdrage te innen van nietleden. Hij steunde de opsluiting van illegale immigrante­n en het recht op wapenbezit.

Ondermijni­ng

Een van de meest verstrekke­nde conservati­eve stemmen die Kennedy uitbracht, is wellicht deze in Citizens United v. Federal

Election Commission, die vrijwel alle beperkinge­n op de financieri­ng van verkiezing­scampagnes opdoekte. Die uitspraak zette de weg open voor de ondermijni­ng van de democratie door kapitaalkr­achtige groepen en individuen.

Vermoedeli­jk zal er op geen van deze terreinen veel veranderen als president Trump Kennedy vervangt door een rasechte conservati­ef.

Op ethische kwesties zal de impact des te groter zijn. Als het over abortus of LGBTrechte­n ging, stond Kennedy meestal aan de kant van de progressie­ven.

Het recht op abortus dateert uit 1973. In de zaak Roe v. Wade noemde het Hof zwangersch­apsafbreki­ng een grondwette­lijk recht en beperkte het in ruime mate de vrijheid van de deelstaten om abortus te reguleren of te verbieden (alleen vanaf het tweede trimester). De uitspraak is altijd uiterst omstreden geweest, niet alleen vanuit moreel standpunt, ook vanuit juridisch oogpunt, vanwege de bijzonder ruime interpreta­tie die het Hof aan de grondwet – meer bepaald aan het recht op privacy – gaf.

In 1973 werd het recht op abortus gesteund door zeven rechters tegen twee. In de loop der jaren is dat verveld tot vijf tegen vier, waarbij Kennedy zich bij de meerderhei­d schaarde, al gaf hij aan dat hij openstond voor bepaalde beperkinge­n van dat recht.

Roe v. Wade zal allicht niet meteen voor de bijl gaan. Maar de sociaal conservati­eve achterban van Trump laat er geen twijfel over bestaan dat hij zijn kans schoon ziet om een einde te maken aan de mogelijkhe­id tot zwangersch­apsafbreki­ng. Wellicht wordt het recht arrest na arrest verder uitgehold.

Man en vrouw

De voorstande­rs van het keuzerecht van de vrouw hebben dus reden tot ongerusthe­id. Net als de holebi’s. Op het vlak van LGBTrechte­n was Kennedy’s invloed het grootst. Hij was de auteur van verscheide­ne arresten waarmee het Hooggerech­tshof holebi’s sinds 1996 stapsgewij­s gelijke rechten waarborgde. In 2013 schreef hij de verantwoor­ding voor het annuleren van de Defense

of Marriage Act die het huwelijk voorbehiel­d voor een man en een vrouw. Dat gebeurde met vijf stemmen tegen vier. Twee jaar later keurde het Hof alweer met vijf stemmen tegen vier, in de zaak

Obergefell v. Hodges, het holebihuwe­lijk goed. Ook toen pende Kennedy de opinie van de meerderhei­d.

Soms zijn rechters lastige vrijbuiter­s die de president aan wie ze hun baan te danken hebben, teleurstel­len. Dat neemt niet weg dat de strijd om Kennedy’s opvolging bits en bitter zal zijn. Dat staat buiten kijf.

De vacature werd meteen de inzet van de verkiezing­en in november

 ?? © ap ?? Ruth Bader Ginsburg: 85 jaar, benoemd door Bill Clinton in 1993 Stephen Breyer: 79 jaar, benoemd door Clinton in 1994 Elena Kagan: 65 jaar, benoemd door Barack Obama in 2010 Sonia Sotomayor: 58 jaar, benoemd door Obama in 2009 Conservati­eve opperrecht­ers: Clarence Thomas: 70 jaar, benoemd door George Bush sr in 1991 Samuel Alito: 68 jaar, benoemd door George Bush jr in 2006 John Roberts: 64 jaar, benoemd door Bush jr in 2005Neil Gorsuch: 50 jaar, benoemd door Trump in 2017 Op de wip: Anthony Kennedy: 81 jaar, benoemd door Ronald Reagan in 1988 9.1.2.3.4.5.6.7.8.
© ap Ruth Bader Ginsburg: 85 jaar, benoemd door Bill Clinton in 1993 Stephen Breyer: 79 jaar, benoemd door Clinton in 1994 Elena Kagan: 65 jaar, benoemd door Barack Obama in 2010 Sonia Sotomayor: 58 jaar, benoemd door Obama in 2009 Conservati­eve opperrecht­ers: Clarence Thomas: 70 jaar, benoemd door George Bush sr in 1991 Samuel Alito: 68 jaar, benoemd door George Bush jr in 2006 John Roberts: 64 jaar, benoemd door Bush jr in 2005Neil Gorsuch: 50 jaar, benoemd door Trump in 2017 Op de wip: Anthony Kennedy: 81 jaar, benoemd door Ronald Reagan in 1988 9.1.2.3.4.5.6.7.8.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium