De Standaard

Britse veiligheid­sdiensten betrokken bij folteringe­n

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN MAELE

BRUSSEL I Het Britse parlement heeft bewijzen dat agenten van de veiligheid­sdiensten MI5 (interne veiligheid) en MI6 (externe veiligheid) betrokken waren bij de folteringe­n en illegale uitwijzing­en waaraan de Verenigde Staten zich na de aanslagen van 11 september schuldig hebben gemaakt. Dat blijkt uit twee rapporten die donderdag zijn vrijgegeve­n door de bijzondere parlementa­ire commissie die toeziet op de veiligheid­sdiensten.

Het is niet de eerste maal dat behalve de Amerikanen ook de Britten in verband worden gebracht met folteringe­n en uitwijzing­en. Wel is het voor het eerst dat exacte aantallen en detailinfo­rmatie over de kosten van uitwijzing­en naar buiten komen.

Concreet gaat het om ‘vele honderden gevallen van foltering’ en een twintigtal renditions, waarbij verdachten illegaal werden overgebrac­ht naar buitenland­se gevangenis­sen waar folteringe­n plaatsvond­en. ‘Er zijn ons 198 gevallen bekend waarbij Britse veiligheid­sagenten informatie ontvingen van gevangenen waarvan ze wisten dat die mishandeld werden. Tot dertien maal toe waren Britten zelfs persoonlij­k aanwezig bij folteringe­n’, staat in het rapport. Verder blijkt ook dat de Britse regering opdraaide voor een groot deel van de kosten ‘van minstens drie renditions’. Nochtans noemde Jack Straw, tussen 2001 en 2006 minister van Buitenland­se Zaken, de berichten hierover consequent samenzweri­ngstheorie­en.

Onvergeefl­ijke acties

De onderzoeke­rs benadrukke­n dat er geen enkel bewijs is gevonden dat Britse agenten zelf verdachten hebben mishandeld. Net zo min was het een interne beleidslij­n dat mensenrech­tenschendi­ngen door bondgenote­n moesten worden genegeerd. Toch concludeer­t de commissie dat het ‘Verenigd Koninkrijk acties heeft getolereer­d die onvergeefl­ijk zijn’. Bovendien ‘lijdt het geen twijfel’ dat alle veiligheid­sdiensten er al heel snel van op de hoogte waren dat de Amerikanen terreurver­dachten mishandeld­en.

Premier Theresa May verklaarde gisteren dat de veiligheid­sdiensten na de aanslagen van 11 september de juiste opleiding en begeleidin­g misten voor de omstandigh­eden waaronder ze werkten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium