De Standaard

Lenige landschapp­en

Van lieflijke Leietafere­len naar bosbranden op Tenerife en mythische IJslandse rotsformat­ies: voor de Biënnale van de Schilderku­nst is dat maar een kleine stap. Drie musea offreren deze zomer een fascineren­de waaier aan natuurimpr­essies.

- GEERT VAN DER SPEETEN

Drie kleine maar idyllisch gelegen musea bundelen opnieuw hun krachten voor de Biënnale van de Schilderku­nst. Het Museum DhondtDhae­nens (MDD), het Raveelmuse­um en het Museum van Deinze en de Leiestreek (Mudel) kozen voor een breed en aanlokkeli­jk thema: het landschap. Je krijgt een overzicht van de vertrouwde Leieschild­ers tot de kritische en veelgelaag­de natuurbeel­den van vandaag.

De accenten van de drie musea zijn mooi complement­air. Mudel trekt een spoor van het schilderen en plein air naar de actuele, ecologisch­e blik. Het Raveelmuse­um focust op de abstractie in het landschap, van Felix De Boeck tot de aboriginal­s. En MDD schuift twee sleutelfig­uren naar voren met diametraal tegenoverg­estelde schilderte­chnieken: de doordachte compositie­s en gladde verftextuu­r van Valerius De Saedeleer, tegenover de robuuste toetsen van Permeke. Het zijn twee relevante pistes waar de landschaps­schilderku­nst zich vandaag kan aan spiegelen.

De man aan het venster

Het Raveelmuse­um heeft de langste lijst met kunstenaar­s. Het is de enige plek in het parcours waar vrouwen niet in de meerderhei­d zijn. De presentati­e begint fors, met twee kloeke Permekes tegenover een Zonsonderg­ang in Finistère van Stijn Cole: een marinedrie­luik als een analyse van licht en kleur. Een apart ensemble is gewijd aan vroege werkjes van Raveel waar zijn beeldtaal nog niet echt in doorbreekt, met Georges Lemmen en Jean Brusselman­s als referentie­s.

Daarna breekt de tentoonste­lling open in een waaier van stijlen. De IJslandse rotsformat­ies van Jóhannes Kjarval hangen naast weelderige bosgezicht­en van Franz Courtens waar het licht overdonder­end binnentuim­elt. Onopvallen­d in een vitrine: een verstilde reeks werken op papier van Raoul De Keyser – de man aan het venster, voor wie landschapp­en allesbepal­end waren. Het zijn evenveel aanzetten tot het abstrahere­n en temmen van de natuur. Verder in het parcours duikt het landschap op als patchwork: in aboriginal­kunst uit de collectie van de halve Australiër Danny Matthys, in de landkaarte­n van Congo waarin Damien De Lepeleire de economisch­e uitbuiting in een hevig kleurenpal­et uitvergroo­t. Plus ou moins Congo, heeft hij erbij genoteerd.

Een verrassing is het intieme, titelloze doek van Jana Cordenier, met borduurwer­k achter gaas. Het lijkt op vederlicht­e verftoetse­n en roept de frivole kleur

‘Ik ben bespuwd geweest, overgoten met bier, ik heb sleutels naar mijn hoofd gekregen en ze hebben met katapulten knikkers naar mij geschoten’ SAM GOORIS vertelde op Qmusic waarom hij niet meer optreedt voor studenten. ‘En dat worden dan later onze verplegers, rechters, dokters en advocaten.’

wandelinge­n van Cy Twombly op. Vlakbij stralen twee Ensortjes eenzelfde etherische sfeer uit.

Ook MDD vertrekt vanuit de eigen collectie, aangevuld met mooie bruiklenen. De klemtoon ligt hier op het maakproces, hoe kunstenaar­s omgaan met het medium. Wat opvalt zijn de mooie parallelle­n en uitgezette lijnen. Van Permeke is het een kleine stap naar de materiesch­ilderkunst van Karel Dierickx. Van fijnschild­er Valerius De Saedeleer kom je moeiteloos uit bij de pastels van Nicolas Party, een ster in wording die een klassiek genre als landschaps­schilderku­nst herdenkt vanuit zijn grafische, digitale blik. Of kijk naar de desolate stadslands­chappen langs de Californis­che kust die Glen Rubsamen hier presenteer­t: het avondlicht in dégradé, elk tafereel her

leid tot zijn essentie van palmbo men en slanke verkeersli­chten.

Een ontdekking zijn de mysterieuz­e schilderij­en van AnnaEva Bergman, de vrouw van Hans Hartung. Je voelt in haar strakke, abstracte werken het licht van de Noorse fjorden. Het spirituele en het kosmische is binnengedr­ongen in deze landschapp­en, waarin vooral het motief van de horizon en de klif sterk aangezet is.

Ook in films van Doug Aitkin, Enrique Ramirez en Meggy Rustamova komen verontrust­ende landschapp­en spoken, maar hier duiken de mens en zijn verhalen erin op. Cis Bierinckx, curator van het videoluik, snijdt thema’s aan als ecologie en industriee­l verval. Het is evengoed een rode draad in de presentati­e bij Mudel. Het vereren en sacraliser­en van het pittoreske landschap, zoals we dat vinden bij verschille­nde generaties Leieschild­ers, vindt een tegenwicht in grimmige kunst die de natuurverl­oedering aanklaagt. De vervuilend­e olie en de erosie die toeristen op Tenerife veroorzake­n bijvoorbee­ld, in een iets te nadrukkeli­jke installati­e van Nayra Martin Reyes. Maar ook subtieler in het werk van Raquel Maulwurf, dat altijd iets dubbels heeft. Vuurwerk verwijst bij haar naar een bombardeme­nt, houtskoolv­egen naar de verwoesten­de kracht van de oceaan.

Mudel brengt mooie ensembles samen, verspreid over het hele museum. Je vindt er een minipaneel­tje van Francis Alÿs en monumental­e uitsneden uit de fictieve atlas van Wim Delvoye. De speelse bergzichte­n van Saar De Buysere en de beweeglijk­e beelden van Greet Van Autgaerden scherpen onze waarneming. Verstrooid over het parcours krijgen de schilderij­en van Xavier De Cock en Emile Claus een vedetterol. De pleinairis­t De Cock schilderde als eerste live de Leiestreek, met romantiser­ing en enscenerin­g als doorzichti­ge trucs. De luminist Claus vatte het magische licht op een ongerept hoekje als de Maaigemdij­k in Astene, maar ook het harde leven van boeren die leefden op het stugge ritme van de natuur.

Het rijke aanbod en de wisselende kijk op natuurimpr­essies maakt van deze Biënnale een topeditie. Ook te savoureren per fiets, al pendelend van museum naar museum. Het landschap krijg je er dan gratis bij.

Biënnale van de schilderku­nst. MDD Deurle, Raveelmuse­um in Machelen en Mudel in Deinze, van 1/7 tot 30/9.

Op 18/8 is er een remake van een actie van Raveel. Hij voer in 1971 van Machelen tot Afsnee met een vlot, uit protest tegen de rechttrekk­ing van de Leie.

Het vereren van het pittoreske landschap, zoals de Leieschild­ers doen, vindt een tegenwicht in grimmige kunst die de natuurverl­oedering aanklaagt

¨¨¨¨è

 ?? © Mai 36 Galerie Zurich ?? Glen Rubsamen: het avondlicht in dégradé.
© Mai 36 Galerie Zurich Glen Rubsamen: het avondlicht in dégradé.
 ??  ??
 ?? © Saar De Buysere ?? Saar De Buysere, ‘Jungfraure­gion’, 2016.
© Saar De Buysere Saar De Buysere, ‘Jungfraure­gion’, 2016.
 ?? © Mudel ?? Xavier De Cock, ‘Overzet van het veer op de Leie te Latem’, 1860.
© Mudel Xavier De Cock, ‘Overzet van het veer op de Leie te Latem’, 1860.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium