De Standaard

Eerste seizoen van Trump Peaks

-

‘H ij kan in de geschieden­isboeken belanden als een van de grootste presidente­n ooit, zoals hij het hele ding overhoop heeft gehaald. Niemand kan deze kerel bekampen op een intelligen­te manier.’ Vervang ‘presidente­n’ door ‘regisseurs’ en het zou net zo goed kunnen opgaan voor zijn eigen carrière, maar David Lynch had het in een interview met The Guardian wel degelijk over Donald Trump. Die laatste omarmde het compliment meteen op Twitter. Eigen stoef stinkt, maar in een beerput verdoezelt dat de andere nare geurtjes. Op een event voor een massa fans grapte de president dat de carrière van Lynch in Hollywood nu wellicht voorbij is.

Er werd dan ook met ongeloof gereageerd op de uitspraak van de regisseur. Terwijl: zo gek is het allemaal niet. Integendee­l, Donald Trump lijkt wel een personage recht uit een van die nachtmerri­es die Lynch op het grote en kleine scherm bracht. Net als The elephant man is hij een geïsoleerd­e man die door de buitenwere­ld tot een monster wordt gemaakt. Trump zal wellicht ook dol zijn op Mulholland Drive, een film die Hollywood toont als een plek van lustige vrouwen en monsters om elke hoek. En de dag dat de realityste­r tot president werd verkozen, herinnerde aan die keer dat die akelige Bob in Twin Peaks over de sofa kwam gekropen, recht onze living in. Hellup!

Ondertusse­n trok Lynch op Facebook zijn staart in. Zijn uitspraak was uit de context gerukt. Hij zou het The Donald graag even uitleggen bij een kopje koffie. Als warme man en beoefenaar van meditatie eindigt hij zijn brief aan ‘Dear Mr. President’ op zalvende toon: ‘Het enige wat je moet doen, is iedereen behandelen zoals je zelf behandeld wil worden.’

De films van David Lynch confronter­en ons met de absurditei­t van het bestaan, met het besef dat niet alles en iedereen te doorgronde­n valt op ‘een intelligen­te manier’. Bij Trump heb ik dat ook al lang opgegeven. Voortaan wil ik alleen nog kijken naar Trump met op de achtergron­d de muziek van Angelo Badalament­i, terwijl hij kust met een dansende dwerg. Of met een Koreaanse dictator, mag ook.

Donald Trump lijkt wel een personage recht uit een van die nachtmerri­es van Lynch

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium