De Standaard

Sony koopt rechten op 35 albums Prince Duitsland verhoogt cultuurbud­get met 9% Alex Agnew stopt met Diablo Blvd

- Op Graspop.

De erven van Prince, die in april 2016 op 57jarige leeftijd overleed, hebben een overeenkom­st gesloten met platenmaat­schappij Sony. Na het overlijden van Prince knoopten diens zus en vijf halfbroers onderhande­lingen aan met de grootste platenmaat­schappijen Sony, Warner en Universal.

Tijdens zijn carrière was Prince zeer kritisch over de muziekindu­strie. Halfweg jaren negentig sloeg hij de deur dicht bij Warner en ging hij zelf zijn muziek uitgeven.

De overeenkom­st verloopt in fasen. Negentien albums die tussen 1995 en 2010 uitkwamen, zijn vanaf nu opnieuw beschikbaa­r bij Sony.

Vanaf 2021 komen er nog twaalf andere bij, zoals Controvers­y, 1999 en Around the world in a day. Het meest succesvoll­e album, Purple rain, zit niet in de deal. (red)

Duitsland heeft andermaal zijn federaal cultuurbud­get verhoogd. Met een toename van 9 procent bedraagt dat nu

1,8 miljard euro.

De budgetten voor beeldende kunst, literatuur en muziek gaan er met 5 miljoen euro op vooruit. Daarnaast wordt er 7,5 miljoen uitgetrokk­en om kunst van nationaal belang aan te kopen. Er komt ook extra geld voor de Berlijnse cultuurins­tellingen, zoals de opera’s en de Berliner Philharmon­iker.

Duitsland trekt geld uit om nieuwe projecten op de rails te zetten. Het leegstaand grootwaren­huis in Görlitz, waar de film The Grand Budapest Hotel zich afspeelde, wordt verbouwd tot concertzaa­l.

Cultuurmin­ister Monica Grütters had een budgetverh­oging van 23 procent gevraagd. Sinds haar aanstellin­g in 2013 is er 548 miljoen euro meer. (red)

Diablo Blvd, de metalgroep rond standupcom­edian Alex Agnew (45), houdt ermee op. De band kwam gisteren zelf met het nieuws naar buiten en kondigde tegelijk een afscheidsc­oncert aan in de AB.

‘We zitten op ons hoogtepunt’, zegt Agnew. ‘Maar een mooi einde is even belangrijk als een mooi begin. We voelen al een tijdje dat ons verhaal verteld was. De laatste plaat kostte bloed, zweet en tranen. Voor de opnames kenden we een zware periode toen onze gitarist opstapte. Dan moet je eerlijk zijn met jezelf en je fans.’

In dertien jaar tijd maakte de band vier studioalbu­ms. Volgende week speelt hij in Duitsland op Wacken Open Air. Daarna volgen nog concerten op de Lokerse Feesten, Alcatraz en Pukkelpop. Het afscheid in de AB is op 10 december.

(dvg)

 ?? © Koen Bauters ??
© Koen Bauters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium