De Standaard

De Blurste plaat van Gorillaz

Op ‘The now now’, de nieuwe plaat van Gorillaz, is zanger 2D een beetje depri, maar er staan een paar dansnummer­s op die we straks graag in Werchter verwelkome­n.

- INGE SCHELSTRAE­TE

Op Humanz, de vorige plaat van Gorillaz, moesten we zeven jaar wachten. Er stonden geweldige nummers op, maar door de veelheid aan ideeën en gastoptred­ens leek ze ook iets te veel op een mixtape en te weinig op een plaat van Gorillaz. The now now komt er amper veertien maanden later en zoals de titel al aangeeft, is ze dringender en spontaner dan die voorganger.

Damon Albarn wilde nieuwe songs spelen op de tournee die Gorillaz op 5 juli naar Rock Werchter brengt. De opener ‘Humility’ is in elk geval een lui zomers funknummer. Als de gitaar u aan het oude jazznummer ‘On Broadway’ doet denken: dat is geen toeval, want het is George Benson die de snaren beroert.

Voor de enige andere gastbijdra­ge moet u naar ‘Hollywood’. De bassen burpen brutaal, Albarn neuriet een beetje druggy dat Hollywood ‘all right’ is. Housepioni­er Jamie Principle is beter bij de les en sommeert ons ‘Beautiful people clap your hands!’ Snoop Dogg komt ook langs, maar die zit op automatisc­he piloot. Het is het meest typische Gorillaznu­mmer, samen met het zo goed als instrument­ale ‘Lake Zurich’. Daarin gaan schimmeren­de synthesize­rs in duel met een kekke koebel – er is altijd plaats voor méér koebel.

Gorillaz is ook nog steeds een cartoon en animatiefi­lm, en daarin zit Murdoc, de vileine bassist van Gorillaz, op dit moment in de bak terwijl zanger 2D de band weer op koers zet. 2D, het alter ego van Albarn, begint hoe langer hoe meer samen te vallen met Albarn, aan zijn volgehoude­n nostalgisc­he bui te horen. Het maakt van The now now de Blurste plaat van Gorillaz: ‘Kansas’ had niet had misstaan op 13, de introspect­iefste plaat van Blur. Er zitten tonnen echo op Albarns stem, de synthesize­rs knirpen en fwieten alsof ze solliciter­en voor een baan bij de Nasa.

Nu hebben we wel een boontje voor Albarn in melancholi­sche stemming, maar te gek moet het ook niet worden: ‘’Idaho’, ‘Fire flies’ en ‘One percent’ zijn net een paar synthesize­rballads te veel. Aan het grote aantal plaatsname­n te oordelen had Albarn gewoon heimwee op tournee. En was de nieuwe plaat, die onderweg is opgenomen, vooral een manier om zijn blues te vergeten.

Maar het levert nog een paar mooie momenten op. In ‘Magic city’ beleeft 2D of Albarn een ‘Hotel California’momentje: ‘I hope I’ll make it back by Wednesday and this Magic City lets me go’. De song blijft langer hangen dan de andere ballads dankzij de dromerige vrouwenste­mmetjes. En in ‘Tranz’ leidt een flinke kater tot een existentië­le crisis over de popster en zijn publiek: ‘Do you feel like me? Do you turn into your effigy?’ Maar hij zingt het op een dansbare eightiespo­pmelodie. Zo hebben we Gorillaz graag. The now now voegt een paar zomerse songs toe aan de setlist van Gorillaz, en al hebben we ze liever wat scherper, dat is helemaal oké.

2D, het alter ego van Damon Albarn, begint hoe langer hoe meer samen te vallen met Albarn, aan zijn volgehoude­n nostalgisc­he bui te horen

 ?? © rr ?? Gorillaz maakte een dringender en spontanere plaat dan de voorganger.
© rr Gorillaz maakte een dringender en spontanere plaat dan de voorganger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium