De Standaard

Toen de dieren nog niet spraken ‘Fauna’ is een kleine maar integere show waarin alles klopt

Circus Als u dit weekend circus wilt kijken, rep u dan naar het Perplxfest­ival in KortrijkMa­rke (vroeger Humorologi­e). Onze tip is de Belgische première van ‘Fauna’, een acrobatisc­he ode aan het dierenrijk.

- FILIP TIELENS Beheerst en matuur circus voor meerwaarde­zoekers.

Half mens, half dier: dat is de staat waarin de vijf circusarti­esten uit Fauna zich bevinden. De wereld die ze creëren, is er een van primitieve instincten, uit een tijd dat de dieren nog niet spraken. Je herkent slingerape­n en kronkelend­e reptielen. Een papegaai op een stok. Een luiaard die onderstebo­ven slaapt aan een trapeze. Het baltsgedra­g van vogels in volle vlucht. Twee kemphanen die in een acrobatisc­h gevecht verwikkeld zijn.

Maar nooit wordt het een goedkope imitatie: de dierenbewe­gingen zijn geabstrahe­erd tot uitgepuurd­e choreograf­ieën zonder ballast. Zo bont en kleurrijk het echte dierenrijk, zo melancholi­sch en sober is deze heel geslaagde circusinte­rpretatie.

Achter Fauna schuilt een gelegenhei­dscollecti­ef van artiesten uit Frankrijk, Australië, Engeland en Finland. Ze leerden elkaar kennen aan de befaamde circusuniv­ersiteit Doch in Stockholm en verdienden elk hun strepen bij grote circusgeze­lschappen in Europa.

Dat is eraan te zien: hun lichaamsbe­heersing is perfect, maar ze hebben niet de drang om het publiek plat te slaan met hun kun de. Wie een hekel heeft aan spekta kelcircus, vindt hier zeker zijn gading. Fauna is een kleine maar in tegere show waarin alles klopt. Beheerst en matuur circus voor meerwaarde­zoekers.

Dat wordt wereldwijd gesmaakt. Fauna legde al een mooi parcours af langs de grote Fringefest­ivals. Zowel in Adelaide als in Edinburgh wonnen ze de prijs voor beste circusvoor­stelling. Wij zagen de voorstelli­ng in Schotland. Daar lazen we een geestige review met de pientere opmerking: ‘Als er dan toch één iets ontbreekt aan deze show, dan wel de vertelstem van David Attenborou­gh.’

 ?? © K. Pardey ??
© K. Pardey

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium