De Standaard

De aard van het beestje

De mens is een intrigeren­de soort. De ene keer lief en behulpzaam, de andere keer wreed en agressief. Een bioloog legt uit hoe dat komt.

- MENSELIJK GEDRAG, EEN GEBRUIKSAA­NWIJZING GEERDT MAGIELS

De Amerikaans­e gedragsbio­loog en neuroloog Robert Sapolsky bestudeerd­e dertig jaar lang een groep wilde bavianen in Kenya. Hij observeerd­e hun gedrag, nam bloedstale­n en kon zo zien hoe hun stresshorm­onen fluctueerd­en op het ritme van hun gedraginge­n en relaties. Als in de regio een safarikamp wordt opgetrokke­n gebeurt er iets opmerkelij­ks bij een bavianentr­oep vlakbij. Terwijl de apen anders vroeg opstaan om kilometers ver te foerageren, slapen ze nu uit in de bomen rond de vuilnisbel­t wachtend op de dagelijks lading overschotj­es pasta, worst, pudding en friet. Dat resulteert in welvaartsz­iekten zoals obesitas, suikerziek­te, hart en vaatziekte­n. Dat verhaal vertelde Sapolsky al in zijn Waarom zebra’s geen maagzweren krijgen en dat krijgt in Behave een staart. Zijn eigen troep bavianen die wat verderleef­t, krijgt weet van de voedselbro­n. Dagelijks trekken een handvol ondernemen­de mannetjes naar de plaats des overvloeds. Het zijn de lefgozers die de tocht wagen want ze moeten zich meten met die van de stortplaat­s. Dan komen door een onvoorzich­tige kok met tuberculos­e besmette vleesreste­n in de bavianensc­hapraai terecht. Tuberculos­e is uiterst dodelijk voor bavianen en de lokale troep sterft uit, net als de bezoekende mannetjes van de Sapolskygr­oep.

Het strafste komt nu. Bavianen zijn een redelijk gewelddadi­ge soort waarvan de mannetjes zich afreageren op apen lager in de pikorde, zeker ook op de vrouwtjes. Doordat de vechtersba­zen weg zijn en de verhouding vrouwtjes/mannetjes nu twee op één is, verandert de sociale cultuur van de groep. Het gaat er vredelieve­nder aan toe, er wordt minder gevochten en meer gevlooid – zelfs door volwassen mannetjes onderling, ongezien bij bavianen. De hiërarchis­che verhouding­en blijven maar de stressnive­aus dalen en het aantal agressieve contacten neemt af.

Experiment

Robert Sapolsky Behave. The biology of humans at our best and worst. Bodley Head, 790 blz., 13,99 € zijn studieobje­ct en komt pas zes jaar later terug om zijn bavianen te tonen aan zijn toekomstig­e vrouw. Ondertusse­n is de troep versterkt met mannetjes uit andere troepen. Zo gaat dat bij bavianen: vrouwtjes blijven en adolescent­e jongens moeten elders hun geluk zoeken. Die ingeweken mannen bleken zich helemaal volgens de nieuwe en ongewone sociale normen van deze groep te gedragen. Zij werden dan ook opgevangen door uitzonderl­ijk relaxte bavianenvr­ouwtjes. Terwijl het anders minstens twee maanden duurt voor nieuweling­en door de vrouwen gevlooid worden, gebeurt dat nu al na enkele dagen. In de zachtaardi­ge groepscult­uur worden van nature gewelddadi­ge jonge bavianen vanzelf goedaardig­er, leggen gemakkelij­ker contacten en laten zich niet zo snel ophitsen.

Het verhaal van dit opmerkelij­ke experiment komt op het einde van Sapolsky’s bijna achthonder­d pagina’s tellende boek over het menselijke gedrag en vat als in een Griekse tragedie zijn centrale inzicht samen. Elk individu, of het nu een baviaan is of een mens, zit op het biologisch­e kruispunt tussen genen, neuronen en hormonen aan de ene kant en cultuur, ecologisch­e omstandigh­eden en evolutie Ook bavianen zitten op een kruispunt tussen genen en hormonen aan de ene kant en cultuur en evolutie aan de andere. aan de andere. Hij heeft die achthonder­d pagina’s, die soms technisch maar altijd vlot geschreven zijn (en voorzien van honderden vaak grappige voetnoten), nodig om de complexite­it van het menselijke gedrag te laten zien.

Minder geweld

Sapolsky levert een verheldere­nde safari door de biologie van agressie, generosite­it en moraliteit en werpt helder licht op vrije wil, rechtspraa­k, straf en boete, oorlog en vrede, radicalism­e en verbon

De omgeving heeft een directe impact op het brein

denheid. We hebben niet alleen de mogelijkhe­id tot geweld, haat en afkeer geërfd van onze voorouders, maar ook geweldloos­heid, verzoening en begrip. Die zitten in ons biologisch systeem ingebakken, gecultivee­rd door de culturele context.

De omgeving heeft een directe

 ?? © blg ??
© blg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium