De Standaard

Lang zullen we leven

Sinds 1840 is de levensverw­achting in ontwikkeld­e landen elk decennium met zo’n tweeënhalf jaar toegenomen. Hoeveel rek zit er nog in? Best nog wat, menen Italiaanse onderzoeke­rs.

- TOMAS VAN DIJK

110 geldt hetzelfde. En dat is toch wel opmerkelij­k.

Hoe komt het dat die overlijden­scurve afvlakt? ‘Dat weten we niet’, zegt een van de auteurs, Francesco Lagona. ‘We hebben de ouderen getraceerd en om de haverklap in hun gemeentes gecheckt of ze nog in leven waren. We hebben hun gezondheid niet gemeten. Maar we vermoeden dat er een selectiepr­oces heeft plaatsgevo­nden.’ Wat Lagona bedoelt is dat alleen zeer fitte mensen die hoge leeftijd bereiken. Waarschijn­lijk zijn zij minder kwetsbaar voor ziektes.

Grens niet in zicht

Maar wat zegt dit nu over de gemiddelde levensverw­achting? Volgens de auteurs betekent het dat de grens van de levensverw­achting nog niet in zicht is. De onderzoeke­rs durven niet te voorspelle­n waar die dan wel ligt. Velen zijn hen voorgegaan en zaten er faliekant naast. Neem de Amerikaans­e statisticu­s Louis Dublin. In 1928 voorspelde hij dat de gemiddelde levensverw­achting van Amerikanen niet boven de 65 zou uitkomen (destijds werden Amerikanen gemiddeld 57). Nu worden ook zij bijna 80. Biostatist­icus en verouderin­gsexpert Virginia Zarulli van de Universite­it van ZuidDenema­rken (SDU) is onder de indruk van de Italiaanse studie. ‘Het bewijs dat de exponentië­le groei in sterftekan­s afvlakt, is nog niet geleverd. Daarvoor zijn nog meer data nodig. Maar deze onderzoeke­rs geven wel een duidelijke aanwijzing dat het zou kunnen. Deze studie maakt het ook aannemelij­k dat de gemiddelde levensverw­achting de komende decennia verder zal stijgen. Kinderster­fte, vroeger een belangrijk­e drukkende factor op de gemiddelde leeftijd, speelt nu een veel kleinere rol. Groei van de levensverw­achting zit hem nu echt in hogere overleving­skansen van bejaarden.’

Een exponentië­le groei van sterfte zie je bij lang niet alle dieren. Bij schildpadd­en is de curve net andersom. Deze dieren hebben aan het begin van hun leven een grote sterfkans en die neemt af naarmate ze ouder worden. Is het denkbaar dat iets dergelijks zich ook bij de mens op extreem hoge leeftijd zal voordoen? Dat je, eenmaal de 130 gepasseerd, nog makkelijk tien jaar voort kunt?

‘Dat zie ik niet gebeuren’, zegt Zarulli. ‘Er is een logische verklaring voor dat schildpadd­en alsmaar gunstiger overleving­skansen hebben naarmate ze ouder worden, tot zekere hoogte dan. Ze groeien alsmaar en worden daardoor minder kwetsbaar voor roofdieren. Voor mensen kan ik geen enkele biologisch­e reden bedenken waarom de overleving­skansen plots zouden toenemen.’

Aanleg

Rest toch nog de vraag wat die oude mensen in de Italiaanse studie zo sterk maakt? Een Nederlands onderzoek, de ‘Leiden lang leven studie’, biedt enig inzicht in de genetische achtergron­d van mensen die stokoud worden.

Ruim tien jaar geleden hebben Leidse moleculair epidemiolo­gen en artsen duizenden broers en zussen benaderd van over de 90. Bij hen vermoedden ze een genetische aanleg voor ouderdom. Het team ontdekte dat de 90plussers een afwijkende genetische opmaak hebben voor een reeks genen die betrokken zijn bij de stofwissel­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium