De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

‘Je wordt het moe om holy shit te roepen’, zegt The New York Timesjourn­aliste Mag gie Haberman ergens halverwege The fourth estate. ‘Want op den duur ben je het om de drie uur aan het roepen.’ Vlak na de rellen in Charlottes­ville geeft Donald Trump een toespraak in Phoenix. De opkomst is gigantisch. Trump, die aanvankeli­jk geweigerd had om de extreemrec­htse relschoppe­rs in Charlottes­ville kordaat te veroordele­n, viseert de ‘zeer oneerlijke media’. Hij wijst naar het middenvak in de zaal waar de camera’s draaien en journalist­en achter dranghekke­n naarstig zitten te tikken. ‘Zíj zijn de enigen die de haatgroepe­n een platform gegeven hebben’, zegt hij. De joelende menigte draait zich om naar de journalist­en. Trump jut ze nog wat op: ‘Dát zijn zieke men sen.’ Handen hangen plots over de dranghekke­n, uitgestoke­n vingers wijzen boos naar de journalist­en, ze krijgen belediging­en naar hun hoofd geslingerd.

Deze indrukwekk­ende docureeks over het eerste jaar onder Trump bij The New York Times liep gisteren op Canvas af. Met ijzingwekk­ende scènes zoals bovenstaan­de toont The fourth estate haarfijn aan hoe journalist­iek in de VS noodzakeli­jker is dan ooit.

Steve Bannon, Trumps huisideolo­og, beet zijn tanden stuk op Charlot tesville. Trump ontsloeg hem nadien als topadviseu­r. In de laatste aflevering zien we Jeremy Peters, politiek journalist van de Times, in Alabama bij Bannon in de auto kruipen. De twee kennen elkaar al jaren, er is een vertrouwen­sband. Net voor Bannon wat later op een podium stapt om zijn steun te betuigen aan Roy Moore, de fel geconteste­erde Republikei­nse gouverneur­skandidaat, fluistert hij Peters glimlachen­d nog wat offthereco­rdinfo toe. Eens op het podium scheldt Bannon de pers ongegeneer­d uit. ‘Fake news!’, roept hij en hij begint alle grote kranten op te sommen, ook The New York Times.

‘Ik wéét dat Steve niet gelooft dat wij bronnen verzinnen. Er waren net twee journalist­en op zijn vraag backstage’, zegt Peters in de camera. Die camera heeft net geregistre­erd dat Bannon zélf een anonieme bron van de krant blijkt te zijn. ‘We zijn een nuttige boksbal’, besluit Peters.

De animositei­t tussen het Trumpkamp enerzijds en The New York Times anderzijds wordt blootgeleg­d als minstens deels een vreemdsoor­tig en griezelig opgezet spel. Eén waar beide partijen beter van worden. Want Trump heeft The New York Times ook veel cadeau gegeven. De krant werd weer levensnood­zakelijk, de journalist­iek is er weer scherp gesteld. Het aantal abonnees ging steil de hoogte in.

Een ongezien succes, maar de prijs was immens. Want Trump hield al die tijd de touwtjes in handen. Naarstig twitterend liet hij journalist­en afgepeiger­d achter zich aan hollen. Hij maakte van hen een schietschi­jf. En een doelwit zijn, dat is levensgeva­arlijk. Alle holy shits nog aan toe.

The fourth estate.

Met ijzingwekk­ende scènes toont ‘The fourth estate’ haarfijn aan hoe journalist­iek in de VS noodzakeli­jker is dan ooit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium